Benefičný koncert Šťastné hviezdy hostil hudobné hviezdy.

Prvý ročník, nové podujatie. To sme tu veru už dávno nemali. 18. septembra 2022 sa to udialo. Občianske združenie Milan Štefánik pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím pripravilo benefičný koncert Šťastné hviezdy. „Inak obdarených“ čakala pod cirkusovým stanom v Bratislave pestrá kultúrna nádielka.

Prípravy priestorov začali skoro ráno. Dobrovoľníci „kmitali“ z pódia do hľadiska. Nosili. Lepili. Skúšali. Upratovali. Pripravovali šatne pre účinkujúcich. Stoly pre náučné workšopy. Čo to bude tento krát? Maľovanie na sadrové odliatky, maľovanie na tvár. Ešte pár úprav. Občerstvenie. Rozdeliť úlohy, kto bude čo robiť počas koncertu a už sa aj môžu púšťať prvý prichádzajúci diváci.

Napriek chladnému počasiu vonku, vo vnútri čakal „inak obdarených“ vyhriaty priestor. A o zahriatie sa hneď v úvode postaral i Zumba inštruktor Zoli. Lákavé latino tóny pritiahli na parket viacerých tanečníkov. Krok vpred. Krok vzad. Rýchla otočka. Poďte všetci. Ruky nad hlavu. „Veľmi dobre sa mi cvičilo, dneska sme to roztočili.“  Vystriedali sa rýchle i pomalé. Úsmevy na tvárach. Potlesk a ešte darčeky pre Zoliho. Ani sa mu do rúk nezmestili.

Moderátorského mikrofónu sa ujal Andrej Bičan. Prečo opäť prijal pozvanie? „Je to nejaký ten kontakt s postihnutými. Stretávam ich v každodennom živote. Fotím sa s nimi. Rozprávame sa. Sú to také krátke stretnutia a toto je také intenzívne stretnutie, čiže niekde tá šťava medzi touto skupinou ľudí a Andrejom Bičanom je aspoň takto tlačená z tých pomarančov, že sa stretneme na takomto milom koncerte.“ A privolal si k sebe i organizátora podujatia, Milana Štefánika, aby povedal na začiatok pár slov. „Ďakujem Vám, že ste sem prišli, že ste si na dnešné nedeľné popoludnie vybrali naše podujatie. Prajeme pekný zážitok.“

Malé úpravy na javisku a už zaznievajú husle. Prichádza prvý hudobný hosť. Až z Austrálskeho Melbourne. Cash Savage so svojou skupinou The last drinks. Speváčka zdedila hudobného ducha po svojom strýkovi a koncertovať začala vo svojich 17 rokoch. Od roku 2008 účinkuje spolu so skupinou. Pod cirkusové šapitó priniesli zmes piesní v štýle alternative country zmiešanej s punk blues a folk rock. Zamatový, trocha chripľavý hlas doplnený gitarou. Prítmie dotvorilo celkovú atmosféru koncertu. I keď texty v angličtine, diváci sa bavili, tancovali, tlieskali. Čo hovoria na transparenty a plagáty so svojím menom? „Aj keď si myslíme, že nie všetci vedia, kto sme, tak keď sme videli svoje mená, tak to bolo veľmi pekné.“ Aj na tohto hosťa čakali darčeky od „inak obdarených“. Sami ich vytvárali.  „Dostali sme darčeky. Bola to pre nás veľmi špeciálna vec.“ 

Prestávku na výmenu aparatúry využíva Andrej na predstavenie spoločnosti Spig. Mnohí z prítomných ju už poznajú. Pomáha ľuďom s postihnutím v prekonávaním prekážok. Zdvíhacie zariadenia, schodolezy, či elektrické vozíky, poradia naozaj vo všetkom.

Ešte treba chvíľu počkať? Tak si poďme zaspievať. Andrej začína „V hlbokej doline“, veď tú poznáte asi všetci. A prezradil nám i humornú historku z natáčania relácie, kde si skúsili zaspievať všetky strofy tejto piesne. Viete koľko im to trvalo? 25 minút. Náš ďalší hosť to bude mať 2x dlhšie.

Zuzana Smatanová. Slovenská speváčka a skladateľka. Ovenčená viacerými oceneniami. Speváčka roka. Zlatý slávik. Objav roka. A hneď to odpálila svojimi hitmi. Daj ruku do mojej ruky. Nech sa deje, čo sa má.  Texty písané od srdca o živote o ľuďoch, osudoch. Dnes sa mi nechce nič …len spievať a baviť sa. A jedna stvorená pre dnešné podujatie, tak spievajte všetci – Prvý kráááát. A publikum sa pridáva i pri tej ďalšej. Zuzana si sadá za klavír. V dobrom aj zlom. Romantické duše sa našli v piesni Jediný a jediná. Refrén notoricky známy, tak skúsme spolu všetci: „Nekráčaj predo mnou…“. Hľadať do hory sme nemuseli dnes ísť nikoho. „Nie je to 1 krát, čo hrám na takejto akcii pre Milana Štefánika. Takže teším sa, lebo tu sa naakumuluje toľko radosti, z tých detí dostanem vždycky takú energiu. A je to prirodzené jednoducho zahrať niekomu takto pre radosť, je to nejaká taká samozrejmosť pre mňa, zahrať aj pre čistú radosť.“ Veľký potlesk. Darčeky. A v publiku záplava farebných transparentov. Ten správny čas na ich vyhodnotenie. Ktoré vybrať. Porota v zložení Milan Štefánik a Andrej Bičan majú opäť ťažkú úlohu. Najväčší. Či radšej najfarebnejší? Vybrali sme 5 finalistov. Poďte k nám na pódium. 3. 2. 1. Víťaz si odnáša krásnu hlavnú cenu. Ale malý darček dostane každý, kto vyrobil mávadlo, transparent. K Andrejovi pribehli dve červené tričká. Kto to je. Dezinfekčná hliadka. Aj na to treba upozorniť, i keď už opatrenia nie sú také prísne.  

Ale teraz už všetko nepotrebné z javiska preč. Musí tu byť priestor. Prečo? No pre ďalšieho hosťa. Teda vlastne hostí. Je ich až 45. Pripravený je PUĽS, Poddukelský umelecký ľudový súbor. Profesionálne umelecké teleso „rozdáva“ bohatstvo Rusínov nielen u nás na Slovensku, ale po celom svete. V Bratislave sa nám predstavili všetky tri jeho zložky – hudobná, spevácka i tanečná. A bolo že sa na čo pozerať a čo počúvať. Devy krásne, maľované. Švárni junáci v čižmách. Husle. Primáš hraj. A vy v hľadisku, môžete si zakrepčiť s nami. Už sa farebné sukne vlnia a mašle vo vlasoch prekonávajú zákon gravitácie. Nie len tie. Pri pohľade na vyskakujúcich mládencov sa zdá, že vyskočia až ku hviezdam. Reprezentačný koncert bol dobrým výberom pre priestor i podujatie. „Pre nás je veľkou cťou, že môžeme vystupovať aj pre handicapovaných ľudí a takto nejak participovať na tom, aby sme ukázali, že aj takýto ľudia sú súčasťou spoločnosti. A keď vidíme ako sa tešia z nášho predstavenia, je to veľká satisfakcia pre nás.“  Tanečné sóla sa miešajú so skupinovými vstupmi. Krásne zvonivé ženské hlasy so silnými plnými mužskými. Cimbal a basa. Klobúky na hlavách. A dlhý potlesk na záver.

Posledné darčeky účinkujúcim. Posledné stisky rúk. Ešte sa pred cestou občerstviť. A ide sa domov. Plný zážitkov. Vďaky. Veľké ďakujem patrí organizátorovi Milanovi Štefánikovi a všetkým, čo sa na úspešnom prvom ročníku podujatia Šťastné hviezdy podieľali. Dobrovoľníkom. Sponzorom. Účinkujúcim. Bez nich by sa to takto perfektne nepodarilo. A my veríme, že o rok sa vidíme v cirkusovom stane opäť.  

TEXT: Júlia Platková
Foto: Milan Maršalka a Tatiana Orolínová
Video: Mgr. Andrej Budai, TVTEKOVHONT