Benefičné podujatie Veľa lásky rozdávalo lásku a pozitívnu energiu.

Veľa lásky. Pieseň od IMT Smile. Alebo ak chcete, názov benefičného podujatia pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím. No predovšetkým práve tieto dve slová najvýstižnejšie vyjadrujú atmosféru, aký vládla počas celého dňa v obci Štós. 

V poradí druhý ročník benefičného koncertu Veľa lásky pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím v Štóse pripravilo v stredu 28. novembra 2018 Občianske združenie Milan Štefánik v spolupráci a s podporou obce Štós. I keď vonku sa už objavil prvý mráz, v sále kultúrneho domu to od rána priam vrelo. Pódium, ozvučenie, tvorivé dielničky, občerstvenie, všetko muselo byť pripravené ešte skôr, ako sa dvere otvoria pre tých, ktorým bolo podujatie venované – pre „inak obdarených“.

Slnko sa tesne po obede usmievalo na prvých prichádzajúcich. Spolu s nimi sa v sále rozozvučali lákavé tanečné tóny. To už do tanca pozývala Tatiana so svojou zumbou. Postupne sa pridávali menší, väčší, mladší, starší, až zaplnili celý parket. Keď sa po ňom rozbehol „vláčik“, definitívne sa pripojili aj tí, ktorí dovtedy sledovali dianie len nesmelým pohľadom. „Už niekoľkokrát sme prijali pozvanie na takéto podujatie. Bolo to úžasné, tešíme sa na ďalšie,“ usmievala sa Tatiana a dievčatá, ktoré s ňou prišli z Košíc potešiť deti, súhlasne prikyvovali.

Podujatie oficiálne otvorila moderátorka Vera Wisterová, ktorú deti pri príchode vítali v sále mávatkom – Vera Wisterová si STAR. „V živote som nemala transparent, mávatko s mojím menom. Toto je možno prvý a poslednýkrát. Veľmi si to cením,“ priznala sympatická Vera a na pódium pozvala prvého hudobného hosťa.

 Charizmatická Veronika Rabada si so svojou kapelou získala publikum okamžite! A prečo prijala pozvanie? „Už samotný názov ma veľmi oslovil, Veľa lásky. Prišlo to samo, kamaráti muzikanti mali čas a chuť, tak sme teda tu.“ Folkovo ladené piesne pretkané ľudovými motívmi, krásny cigánsky song, či šarišská ľudovka. Spievali a bavili sa všetci. Kto nepoznal slová, tlieskal a mával vlastnoručne vyrobenými transparentmi. „Ja som to spozorovala ešte pred začatím vystúpenia, bolo to nádherné, tie deti vedeli, kto príde a pripravili sa na to.“  

Ďalší hosť okúzlil všetkých nielen svojim spevom, ale aj oblečením. V nádhernom slovenskom kroji, ako z rozprávky, pricifrovala Martinka Ťasková Kanošová. K „inak obdareným“ má blízko, pretože jej mamina pracuje v zariadení pre detičky s postihnutím. Preto bola veľmi rada, že môže prezentovať tradičný slovenský folklór na takejto milej akcii. „Od detí cítiť veľa lásky, pozitívnej energie. Hudba im spestruje život. Bola tu veľmi dobrá atmosféra,“ vyznala sa zo svojich pocitov finalistka folklórnej šou Zem spieva.      

S „chlapcami“ z Tásler Pufo band prišla zmena štýlu. Pre partiu hudobníkov okolo otca bratov Táslerovcov je účinkovanie na týchto podujatiach radosťou a zároveň motiváciou k ďalšej práci. Pri pohľade na plagáty so svojimi menami sa na koncerte cítia „ako keby sme boli hviezdy, je to veľmi dojímavé.“ Poctivá muzika, podľa nich, pôsobí na každého človeka. Hudba, ako taká, zušľachťuje ľudí a pevne veria, že aj ich melódie pôsobili ako terapia. „Veľa lásky sme sa snažili dať a veľa lásky sme aj dostali.“

Pred záverečným vystúpením prišiel čas na odmeny. Porota bola prísna, ale vďaka sponzorom sa ušlo každému, kto si pripravil plagát, mávatko. Hoci pôvodne pozvaní Desmoďáci ochoreli, bravúrne sa „veľkého finále“ zhostila kapela Gladiátor s lídrom Mikom Hladkým. Na vystúpenie sa tešili, veď nebolo prvým pre toto publikum. Texty piesní Neviem ťa nájsť, Nemôžem dýchať, Keď sa láska podarí, Medulienka či Môj svet, spievali s kapelou všetci. „Je tu výborná atmosféra. Na tvárach detí vidieť obrovskú radosť a to nás teší, aj napĺňa.“  Ako sa spieva v jednej z ich piesní: „Kúpim si pekný deň“, tak v Štóse to platilo na 100%. „Dnešný koncert bol úžasný a verím, že sa spolu stretneme aj na najbližších akciách. Tešíme sa na vás,“ zdôraznil Miko Hladký. 

V Štóse sa rozdávalo nielen veľa lásky, ale tiež veľa darčekov. Napr. aj tie vyrobené priamo na podujatí v kreatívnych dielňach. Veď kto by odolal maľovaniu na plátno, výrobe vianočných ozdôb a darčekov z hliny, pomocou servítkovej techniky, či „čarovania“ so žehličkou a farbičkami. Na tvárach žiarili nielen úsmevy, ale i krásne obrázky motýľov, mačičiek, levov, kvetov, prechádzala sa tu zrazu víla, pirát. Pre všetkých bolo pripravené i občerstvenie v podobe chutných koláčikov a nápojov.

Na záver asi len jedno. Ďakujeme organizátorovi, sponzorom, ale aj všetkým dobrovoľníkom, ktorí túto akciu pripravili.

Pre toho, kto by chcel túto úžasnú atmosféru zažiť na vlastnej koži, máme odkaz od Miroslava Táslera z Tásler Pufo band: „Kto nezažil takýto koncert, nech sa snaží aspoň raz v živote prísť, aby videl, ako to vnímajú tieto deti, lebo oni to naozaj vnímajú.“

Tak Vás pozývame. Príďte. Tešíme sa na Vás.

Text: Júlia Platková
Foto: Milan Maršalka a Marek Vaco
Video: Igor Kolesár