Benefičné podujatie Opri sa o mňa potešilo srdiečka detí.

Opri sa o mňa, benefičné podujatie pre deti s mentálnym postihnutím z Prešovského kraja usporiadalo Občianske združenie Milan Štefánik v PKO Čiery Orol v Prešove už po šiestykrát. V programe vystúpili Zuzana Smatanová, hudobná skupina Tásler Pufo Band, Ľudová hudba Šarišanci, saxofonista Mário ,,Gapa“ Garbera, Paľo so svojou zumbou a zabávač Richard Vrablec.

26. marec. Pre väčšinu ľudí nedeľa, ako každá iná. Pre niektorých deň, keď sme si pospali o hodinu kratšie. Pre tých, ktorí sa stretli skoro ráno v priestoroch PKO Prešov, to bola nedeľa výnimočná. Nosili, pripravovali, skúšali…, snažili sa, aby poobede išlo všetko ako sa hovorí „po masle“. Čo sa pripravovalo? Občianske združenie Milan Štefánik už po šiestykrát zorganizovalo benefičný koncert pre osoby s mentálnym postihnutím Opri sa o mňa. Pozvanie však platilo pre každého, kto sa mal chuť zabaviť. Naplánovaný bol totiž bohatý program s vynikajúcimi účinkujúcimi, náučné workšopy, aj autogramiáda.

Čoraz viac ľuďmi zaplnené priestory boli znakom toho, že o chvíľu to vypukne. Presne o druhej popoludní otvoril moderátor Richard Vrabec podujatie uvedením prvého účinkujúceho. Roztancovať prítomných na latino rytmy prišiel Zumba tréner Paľo. Už prvé tóny zodvihli prítomných zo stoličiek. Krok sem, krok tam, otočka, tlesk a organizátori vyhlasujú súťaž o najlepších tanečníkov. Vybrať je ťažké, pretože snažia sa všetci, no predsa len sa podarilo a štyria najšikovnejší si odniesli okrem spomienok aj malú pozornosť od sponzorov.

Energickú Zumbu striedajú fešáci z Tásler Pufo band. Bluesové songy popretkávali gitarovými sólami. Keď roztlieskali celú sálu, pieseň Veľa šťastia, zdravia si v ich podaní vypočul aj oslávenec kameraman a fotograf Igor, ktorý k tomuto podujatiu patrí od jeho začiatkov.  

A čo by to bolo za podujatie v Prešove, keby na ňom nezazneli východniarske? Švárni chlapci zo známej ľudovej hudby Šarišanci si priviedli na pomoc speváčku Vladimíru Keselicovú a spolu zahrali naozaj rezko. Ľudové piesne zanôtili po šarišsky a pridali pár rusínskych. Priamo medzi divákmi sa však našla i konkurencia a odvážlivci, ktorí si zaspievali taktiež sólo, sa nemali za čo hanbiť. Rovnako ako Šarišancov, aj ich odmenilo publikum búrlivým potleskom.

Keďže Mafia Corner prišiel o hlas, skvelo sa úlohy zastupujúceho účinkujúceho ujal Mário „Gapa“ Garbera. Na svojom saxofóne majstrovsky kúzlil tóny, ktoré potešili a pohladili dušu všetkých vekových kategórií. Kto bol na parkete chytil partnera, partnerku…, pretože romantické slaďáčiky na vydýchanie padli vhod.   

Občerstviť sa a všetci už čakali na hlavného hosťa speváčku Zuzku Smatanovú, ktorá zaspievala všetky svoje najväčšie hity. Nekráčaj predo mnou, Pár dní, Daj ruku do mojej ruky, či V dobrom aj v zlom, sa ozvenou neniesli tentokrát Horou, ale rozliehali sa po PKO. Všetci spolu s ňou spievali, tancovali, preto zborové „ešte, ešte, ešte“ na konci neprekvapilo a čakalo sa na prídavok. Povestnou záverečnou „čerešničkou“ boli ako inak Čerešne.

Komu by sa to zdalo málo, v priestoroch foayé si mohol vyskúšať maľovanie na drevo a na sklo, vyrobiť si náušnice či vlastné tričko, servítkovou technikou vykúzliť obrázok alebo podložku pod pohár. A keby len to… Spod rúk šikovných dobrovoľníčok odchádzali rozprávkové bytosti, zvieratká, hrdinovia, kvety namaľované na tvárach.   

Počkať si na autogramiádu sa oplatilo. Veď kto by nevyužil príležitosť dostať podpis a podať si ruku so svojim idolom. Ak by ste čakali tlačenicu a strkanie, mýlili by ste sa. Všetci si v rade trpezlivo počkali a autogram sa ušiel naozaj každému. Vďaka patrí okrem účinkujúcich a sponzorov aj tým, ktorí obetovali svoj čas a pripravili toto skvelé podujatie. Odmenou im bol dobrý pocit a ako povedal jeden z účinkujúcich, najúprimnejšie vyznanie „ľúbim ťa“, aké kedy počul.

Čo povedať na záver? I keď vonku bola obloha plná mrakov, dnu sa to hemžilo vysmiatymi tvárami, objatiami, radosťou a slnkom v srdciach. Tak opäť o rok, tešíme sa.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za obrovskú pomoc.TEXT: Imrich Makó a Júlia Platková

Foto: Petra Sekáčová
Video: Igor Kolesár