Bene a Roland Kánik z Modrých hôr vydávajú album Beat či nebeat

Bene a Roland Kánik spolupracujú už takmer 15 rokov, z toho 10 rokov je Roland Kánik aj členom skupiny Modré hory, ktorú tvoria okrem nich ešte reper Lyrik a ich dvorný beatmacher Peko.

V roku 2011 nahrali spoločne album BenePeko & Roland Kánik – Spam poetry, za ktorý získali aj Radio Head Awards v žánrovej kategórii rap/hiphop. Po 12 rokoch od ich prvého spoločného albumu prichádzajú s novou nahrávkou.

Roland Kánik ako autor hudby a Bene ako autor a interpet textov sa v 9 skladbách túlajú medzi repovými beatmi, bluesom, jazzom a ambietnými plochami. Vo voľných formách prechádzajú jednotlivé skladby z repu cez slam poetry do rozprávania, aby sa o pár minút vrátili znova k beatu a dakde medzitým sa snažili nájsť odpoveď na otázku, že či beat či nebeat. Prechádzky v uliciach San Francisca a Chicaga, túlanie sa po Bratislave, behanie po lesoch a blúdenie v Beneho v poznámkach a pod tým všetkým Rolandova produkcia.

S dvomi skladbami im vypomohol, ich kolega z Modrých hôr, Peko, ktorý spoluprodukoval úvodnú skladbu Jedna báseň a taktiež aj Veselú pesničku o jednom lete v 90s. Bene sa na albume objaví aj v netradičných úlohách. V spomínanej Veselej pesničke zaznie jeho spev cez vokóder a v skladbe Slovo je aj spoluautor beatu.

Za singel si zvolili skladbu Repujúci jedného letného dňa, kde nielen názvom, ale aj formou textu odkazujú na knihu Cestujúci jednej zimnej noci, ktorú napísal Italo Calvino. Bene na úvod skladby inštruuje Rolanda, že do akého beatu chce repovať a poslucháč má možnosť v reálnom čase počuť vznik beatu.

Albumom, ktorý trvá cez 35 minút nás sprevádza Bene aj v úlohe rozprávača medzi piesňami, a na záver nás čaká Beneho telefonát do Prahy, kde sa dozvieme odpoveď na otázku, ktorú si Bene a Roland položili v názve albumu.

Album Beat či nebeat obsahuje 9 skladieb a  vychádza digitálne na streamovacích platformách.

Vznik diela z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Spotify: https://open.spotify.com/album/0PrJadV0OOBww1E2xExOII?si=NM51AScMQh2X2eBm7pU-fA&context=spotify%3Aalbum%3A0PrJadV0OOBww1E2xExOII
Apple Music: https://music.apple.com/ca/album/beat-%C4%8Di-nebeat/1682398048
Deezer: https://www.deezer.com/en/album/429672757?deferredFl=1
Bandcamp: https://hustleandfitness.bandcamp.com/album/beat-i-nebeat
YouTube: https://youtu.be/XnN6oJHGJaU

Bene & Roland Kánik – Beat či nebeat

  1. Jedna báseň
  2. História dní
  3. Chicago
  4. Veselá pesnička o jednom lete v 90s
  5. Vesmírne blues
  6. Slovo
  7. Nagymama
  8. Zažívacie ťažkosti v San Franciscu / Blues za všetky tie míle
  9. Repujúci jedného letného dňa

Hlas: Bene
Hudba: Roland Kánik (okrem 1 a 4 – Peko a Roland Kánik, 6 – Roland Kánik a Bene)
Napísal, recitoval a rapoval: Bene
Produkoval, aranžoval, nahrával, mixoval a mastroval: Roland Kánik

Zdroj: TS