Belfiato Quintet vydáva album dychových kvintetov Antonína Rejchu.

Po kritikmi výborne prijatom albumovom debute sa formácia Belfiato Quintet vrátila o storočie späť k samotnému „otcovi dychového kvintetu“ a 27. septembra vydá v Supraphone Dychové kvintety Antonína Rejchu.  

Na otázku, čo viedlo Belfiato Quintet k výberu tohto repertoáru pre druhý album, odpovedá flautista Oto Reiprich: „To je jednoduché. Antonín Rejcha je otcom žánru dychového kvintetu a český ansámbel nenahral album venovaný iba Rejchovým dychovým kvintetom viac ako dvadsať rokov. Výber repertoáru na náš druhý album bol preto úplne prirodzený.“ Z 24 dychových kvintetov si Belfiato Quintet vybral tri najkrajšie a najzaujímavejšie a nahral ich v neopakovateľnej akustike pražského Rudolfína. Zdá sa, že títo virtuózni a vášniví hudobníci stretli v Rejchovi skutočného „parťáka do hry“ a hrajú ho ako o život…

Životopis Antonína Rejchu (1770–1836) by vystačil na napínavý film. V 11tich rokoch útek z domu, po Prahe našiel domov v Bonne, v Hamburgu, vo Viedni a v Paríži. Svoju prvú symfóniu uviedol v 17tich rokoch. Spriatelil sa s Beethovenom ako violistom rovnakého orchestra, zoznámil sa s Haydnom, študoval u Salieriho… V hudbe miloval experimenty, fascinovala ho cigánska hudba s mikrointervalmi, hra čísiel a súzvukov, polytonalita a kontrapunkt. Zdokonalil hudobnú pedagogiku a stal sa vyhľadávaným učiteľom. K jeho žiakom patrili okrem iných Liszt, Berlioz či Franck.

V žánri dychového kvintetu Antonín Rejcha ako prvý komponoval skutočne majstrovské skladby, ktoré naplno využívali farebné i technické možnosti nástrojov. Aj napriek extrémnej technickej náročnosti vyžaruje z jeho skladieb priezračnosť, ľahkosť a grácia. Album Belfiato Quintet – Antonín Rejcha, Dychové kvintety vychádza na CD i v digitálnych formátoch 27. septembraa obsahuje Dychový kvintet Es dur op. 88 č. 2, Dychový kvintet e moll op. 88 č. 1 a Dychový kvintet D dur op. 91 č. 3.

Členovia súboruBelfiato Quintet sú hráči popredných orchestrov (Česká filharmonie, Orchestr Národního divadla, PKF – Prague Philharmonia, Orchestr Státní opery, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Pardubická komorní filharmonie, The Philharmonia Orchestra London). Získali tiež ocenenia na medzinárodných interpretačných súťažiach, napr. na súťaži ARD v Mníchove, na Pražskej jari a Concertine Praga. Belfiato Quintet je držiteľom 1. ceny súťaže Antonína Rejchu na festivale v rakúskom Semmeringu. V roku 2011 získal súbor v medzinárodnej súťaži dychových kvintet „Henri Tomasi“ v Marseille 3. cenu spoločne s cenou za najlepšiu interpretáciu Tomasiho skladby.

BELFIATO QUINTET:

  • Oto Reiprich – flauta
  • Jan Souček – hoboj
  • Jiří Javůrek – klarinet
  • Ondřej Šindelář – fagot
  • Kateřina Javůrková – lesný roh

Zdroj: TS