Belasý motýľ – vyhodnotenie 19. ročníka verejnej zbierky a jej sprievodných podujatí.

Belasý motýľ má za cieľ získať finančné prostriedky na sociálnu pomoc a nákup kompenzačných pomôcok pre ľudí s nervovosvalovými ochoreniami a informovať verejnosť o týchto závažných ochoreniach.

Svalová dystrofia a iné nervovosvalové ochorenia postihujú svaly celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie v domácom prostredí. Ochorenie má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť a je nevyliečiteľné. Postihuje bábätká, deti aj dospelých. Motýľ je symbolom krehkosti a túžby po nezávislosti ľudí s nervovosvalovým ochorením.

Počas celoslovenskej verejnej zbierky Belasý motýľ do prenosných pokladničiek a jej sprievodných podujatí sa vyzbierala spolu krásna suma 31113,17 €, čo je o 8000 € viac ako minulý rok!

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR úprimne ďakuje každému prispievateľovi. Zároveň vyjadruje poďakovanie dobrovoľníkom, hereckým a hudobným osobnostiam, partnerom, ktorí svojou podporou prispeli k úspešnému priebehu 19. ročníka verejnej zbierky Belasý motýľ.

Výnos zbierky OMD v SR rozdeľuje na príspevky na tie pomôcky, ktoré štát nehradí v plnej výške alebo vôbec, najmä elektrické a mechanické vozíky a ich individuálne úpravy, antidekubitné sedačky a matrace, zdviháky, alternatívne ovládania počítača, príslušenstvo k dýchacím prístrojom, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie, náklady za opravy pomôcok a iné špecifické výdavky. Doteraz sme z verejnej zbierky pomohli v 645-tich prípadoch sumou 353 051,17€. O tom, ako boli využité vyzbierané financie, informujeme na www.belasymotyl.sk.

Verejnú zbierku Belasý motýľ sprevádzali akcie pre verejnosť, počas ktorých ju bolo možné podporiť príspevkom do pokladničiek

1. jún 2019 -Silné motory podporujú slabé svaly

parkovisko Tesco Zlaté Piesky, Bratislava, 8. ročník

Záujemcovia si mohli obzrieť 200 motoriek aj 30 športových áut a pod drobnohľadom ich majiteľov sa na nich previezť. Divákom hrala hudobná skupina Rockové trio. Štart aj cieľ spanilej jazdy motoriek centrom Bratislavy bol na parkovisku Tesco – Zlaté Piesky. Akcii prialo aj počasie, návštevníkov lákala slnečná sobota. Verejnosť počas motorkárskej šou podporila verejnú zbierku príspevkami do pokladničiek a kúpou motorkárskych tričiek spolu v sume 855,44 €.

7. jún 2019 – celonárodná zbierka Belasý motýľ do prenosných pokladničiek

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR zorganizovala v tento deň za pomoci svojich členov – ľudí s nervovosvalovým ochorením a ďalších dobrovoľníkov celoslovenskú verejnú zbierku do prenosných pokladničiek na pomôcky pre ľudí s nervovosvalovým ochorením. Uskutočnila sa v 46 slovenských mestách a dedinách, zapojených bolo približne 800 dobrovoľníkov, prispievateľom sa rozdalo 22 200 odznakov belasého motýľa a 30 000 informačných letákov. V tento jeden deň sa vyzbierala suma 27 970,92€. Verejná zbierka do pokladničiek sa konala v:
Babindol, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava, Bytča, Dubnica nad Váhom, Golianovo, Humenné, Ipeľské Úľany, Jedľové Kostoľany, Komárno, Košice, Kráľovský Chlmec, Kremnica, Krompachy, Kurima, Levoča, Malacky, Martin, Námestovo, Nitra, Nováky, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Poluvsie, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Pruské, Púchov, Ružomberok, Senec, Skalica, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Trstená, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Zacharovce, Závod, Zlaté Moravce, Zvolen, Žiar nad Hronom, Žilina.

12. jún 2019 – Koncert belasého motýľa

Hlavné námestie, Bratislava

Jubilejný 15. ročník koncertu sa konal pod záštitou primátora Matúša Valla. Aj tento rok prijali pozvanie populárne slovenské kapely, ktoré zaplnili Hlavné námestie návštevníkmi: S Hudbou Vesmírnou, Vidiek, Fuera Fondo, Celeste Buckingham & King Shaolin, Korben Dallas. Všetci účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár – vyjadrili tak podporu ľuďom s nervovosvalovým ochorením a myšlienke ich nezávislého života. Moderátorom koncertu bol prvýkrát Milan „Junior“ Zimnýkoval, ktorý dal koncertu ten správny náboj. Počas benefičného Koncertu belasého motýľa sa vyzbierala suma 2 286,81 €.

7.- 8. jún 2018 – Štafeta Belasý motýľ na Štefánik trail

Po štvrtýkrát bola súčasťou národného behu Štefánik trail štafeta s názvom Belasý motýľ. Jej členovia bežali v belasých tričkách na podporu ľudí s nervovosvalovým ochorením, ktorých svaly bežať nemôžu. Bežali po malokarpatských kopcoch, ktorými vedie turistická́ trasa Štefániková magistrála. Ďakujeme našim bežcom a bežkyniam: Lucia Nagyová, Pavol Hajduk, Martin Kopačik, Monika Palečková, Viťo Nemeček, Róbert Juríček (kapitán) a Janka Langová.

Osobnosti s motýlikmi

Ambasádormi zbierky sa tento rok stali známe herecké osobnosti z Divadla Astorka Korzo 90’: Anička Šišková, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Marta Sládečková, Róbert Jakab, Ady Hajdu, Marián Labuda ml., Matej Landl, Peter Šimun, Miroslav Noga, Boris Farkaš, Zuzana Konečná a Táňa Pauhofová zo SND. Na znak podpory ľudí s NSO sa vyzdobili belasými motýlikmi zdielne dizajnérky Kataríny Blaško Švecovej.

Motýľ vyjadruje túžbu ľudí s NSO hýbať sa – obrazne vzlietnuť a cítiť sa nezávisle. Zároveň tieto vážne, progresívne a neliečiteľné ochorenia robia postihnutých ľudí zraniteľnými. Pre ľudí s NSO sú pomôcky životne dôležité. Mnohé z nich štát nehradí, preto potrebujú pomoc širokej verejnosti – vašu pomoc. Podporte aj Vy verejnú zbierku Belasý motýľ do 31.12. 2019, a to:

  1. Darujte online na www.belasymotyl.sk
  2. Kúpte bežecké tričko s nápisom Bežím pre Belasý motýľ
    Za príspevok 15 € na účet verejnej zbierky môžete získať belasé bežecké tričko.
  3. Prispejte na účet verejnej zbierky SK2211000000002921867476 v Tatra banke. Bankovým prevodom môžete prispieť ľubovoľnou sumou.
  4. Zašlite darcovskú SMS.
    Postup je jednoduchý: vyťukajte do mobilu SMS s textom DMS MOTYL apošlite na číslo 877, ktoré platí pre operátorov Orange, Telekom a O2. Cena darcovskej SMS správy je 2 €. Viac informácii na www.donorsforum.sk

Belasý motýľ | vaša pomoc – naše krídla
Ďakujeme.

Zdroj: TS