Behemoth na Slovensku bibliu trhať nebudú!

Sú jednou z najkontroverznejších metalových kapiel súčasnosti. Svoje meno si odvodili od biblickej obludy „Behemotha“, ktorý býva niekedy chápaný ako symbolické vyjadrenie Diabla.

Poľská kapela BEHEMOTH skrátka nemôže nikoho nechať chladným – buď ju milujete, alebo nenávidíte. Teraz prichádzajú do Bratislavy, kde sa predstavia v úlohe hlavnej hviezdy veľkolepého koncertného podniku zvaného Full of Hate tour.

Benemoth

Špeciálne ich slovenský koncert bude napäto sledovanou udalosťou, keďže stále mnoho ľuďom pripomína udalosti z leta 2009.

Práve vtedy mali BEHEMOTH vystúpiť na festivale Minikvas, ale vďaka silným tlakom z „vyšších miest“ museli nakoniec organizátori ich vystúpenie na poslednú chvíľu zrušiť. Celá akcia vzbudila ohromný mediálny ohlas a nielen na Slovensku plnila titulné stránky novín.

Všetko to spôsobili správy, ktoré zaplavili slovenské médiá a popisovali BEHEMOTH ako „beštiálny satanistický prízrak z Poľska“, poukazovali na trhanie biblie, ktorého sa mal dopustiť spevák kapely na jednom z koncertov a zmieňovali sa tiež o jeho súdnych sporoch s poľskou Komisiou pre boj proti sektám, ktorá speváka obviňovala z hanobenia katolíckej cirkvi.

Benemoth

„Kauza Behemoth“ rozprúdila v roku 2009 nevídanú mediálnu hystériu a meno poľskej kapely vtedy poznal na Slovensku snáď každý. Celá vec bola pre väčšinu hudobných fanúšikov o to podivnejšia, že v tej dobe už BEHEMOTH patrili k najuznávanejším európskym kapelám a hrávali, bez najmenších problémov, stovky koncertov po celom svete.

Tomáš Holetz z festivalu Minikvas vtedy celú udalosť komentoval slovami: „Po neudržateľnom tlaku z viacerých strán, zrejme kresťansky orientovaných, sme boli nútení skupinu Behemoth z programu odstrániť. Veľmi nás to mrzí, pretože tento koncert mal šancu byť prelomovým. Prelomovým najmä v tom, že sloboda a voľnosť by nabrala iné rozmery… Žiaľ, žijeme na Slovensku a tu po slobode a voľnosti najviac šliapu tí, ktorí jej majú plné huby…“

BEHEMOTH v minulých dvoch rokoch prekonali ďalšiu zo zásadných životných skúšok. Týkala sa opäť hlavnej tváre kapely, charizmatického frontmana Nergala, ktorému bola diagnostikovaná leukémia. Liečba nakoniec dopadla úspešne a BEHEMOTH sa preto s veľkou pompou vracajú na koncertné pódiá. Podľa ich slov silnejší ako kedykoľvek pred tým.

Benemoth

22. februára tak dôjde v bratislavskom klube Majestic k dlho očakávanému koncertu, ktorý na slovenské pódiá privedie jednu z najväčších kapiel súčasnej metalovej scény. BEHEMOTH tu vystúpia ako headliner putovného festivalu Full of Hate tour po boku kapiel ako CANNIBAL CORPSE, LEGION OF THE DAMNED a ďalších.

Zdroj: Obscure Promotion
Publikoval: Redakcia GREGI.NET