Beautiful Boy – SKUTOČNÝ PRÍBEH (NIELEN) O ZÁVISLOSTI.

Do kín prichádza už tento štvrtok film Beautiful Boy Felixa Van Groeninga. Príbeh, ktorý vychádza zo skutočných udalostí, hovorí o dvoch veciach. O tom, ako silu má rodičovská láska, a že závislosť si nevyberá.

Steve Carell stars as David Scheff in BEAUTIFUL BOY

Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko – skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami. Kde sa vzala a ako mu môže pomôcť jeho otec David vo chvíli, keď sa Nic ocitá nad priepasťou?  Film vychádza zo skutočných udalostí. V roku 2005 napísal novinár David Sheff pre New York Times Magazine článok s názvom „Môj závislý syn“ – úprimný, silný príbeh o boji celej rodiny, ktorý trval takmer 10 rokov. Neskôr z článku vznikla aj kniha Beautiful Boy. „ Keď som nemohol spať, skrátka som si sadol a písal,“ spomína David. Zároveň však vznikla aj druhá publikácia – Tweak jeho syna – Nica Sheffa. Ten hovoril o boji z druhej strany – strany ťažko závislého. Svoje spomienky začal písať po jednom z neúspešných pobytov na odvykačke. Po tom, ako sa dozvedeli, že obaja píšu knihu, si spomienky vymenili a oboch zaskočilo, čo si prečítali. „Vždy som si myslel, že pokiaľ ma užívanie drog privedie do hrobu, je to môj problém, a že ho (otca) to nemôže tak zasiahnuť. V skutočnosti to ovplyvňovalo všetky časti jeho života,“ hovorí Nic.

Knihy sa stretli s obrovským úspechom, o to viac, že vyšli súčasne. Keď sa k nim dostal producent Jeremy Kleiner z Plan B Entertainment, ukázal ich svojim partnerom – producentom Bradovi Pittovi a Dede Gardnerovej a navrhol, aby vytvorili film, ktorý by bol kombináciou oboch. Režisérsku stoličku ponúkli flámskemu režisérov Felixovi van Groeningovi. „Pre Felixa je nadovšetko dôležité úprimné zdieľanie, neznesie nič falošné, čo z neho robí nesmierne láskavého a trpezlivého režiséra,“ vysvetľuje Gardnerová. „Z ničoho nič padne hmla a David svojho syna stratí. To je úžasná metafora pre cely film. Práve to, že mal príbeh tak mýtický a univerzálny rozmer, bol pravý dôvod, prečo som sa rozhodol na ňom stráviť 3 roky svojho života“ dopĺňa režisér.

Steve Carell, Maura Tierney, Timothée Chalamet, Oakley Bull, and Christian Convery star in BEAUTIFUL BOY

Poslednou úlohou,  a jednou z najväčších výziev, bolo herecké obsadenie. Riešenie nakoniec našli v dvoch kandidátoch na Oscara – Stevovi Carellovi a Timothéem Chalametovi. Prvý z nich vďaka úlohám vo filme Foxcatcher Stávka na neistotu ukázal, že jeho rajónom nie sú len komédie. Chalamet zasa už niekoľko rokov potvrdzuje, že je jedným z najtalentovanejších hercov mladej generácie a to vďaka filmom ako Interstellar, Lady Bird  a v nesposlednom rade Daj mi tvoje meno, za ktorý si vyslúžil mnoho nominácií, vrátane tej oscarovej. Zatiaľ sa mu rovnako darí aj po premiére Beautiful Boy, na konte už má nomináciu na Zlatý Glóbus, BAFTA a SAG awards.

Steve Carell, Maura Tierney, Timothée Chalamet, Christian Convery, and Oakley Bull star in BEAUTIFUL BOY

„Beautiful Boy je pravdivý film. Preto je chvíľami ťažké ho prijať a úplne nemožné na neho zabudnúť,“ napísali v recenzii magazínu Rolling Stone. Či ho takto bude vnímať aj slovenské publikum sa dozvieme už od 10. januára, kedy ho do kín prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov