BAŠTRNG V NÁUČNEJ SKLADBE “DYMOVÁ BALADA” UPOZORŇUJE NA NÁSTRAHY OHŇA!

Slovenský herec a komik Michal Kubovčík už štyri roky prináša osvetu prostredníctvom vzdelávacieho projektu “BAŠTRNG”, kde prostredníctvom zábavnej formy približuje vážne témy. Aktuálne pred Vianocami vydáva skladbu “DYMOVÁ BALADA”, ktorá poukazuje na to, aký má dopad dym na naše telo,  a ako tomu predísť. 

Po poslednej edukačnej skladbe KPR „ SEPRP & FIDLIKANTI“, ktorá folklórnym vizuálom priblížila dôležitosť KPR teda kardiopulmonálnu resuscitáciu, Baštrng otvára novým songom ďalšiu významnú tému pre ľudský život.

“ Od malička všetci vedia, že oheň je pánom zlým. Nikto Vám však nepovedal, že čo zabíja je dym… Dezorientácia v zadymenom priestore je veľmi rýchla, a mnoho ľudí nepozná zásady ako postupovať. Seriál SEPRP bude postupne obsahovať aj videá s požiarnou tematikou, keďže v jednom videu sa nedá všetko obsiahnuť. Klip vznikol v spolupráci s hasičom Ing. Heňom Bartovičom, ktorý z vlastnej skúsenosti tvrdí, že pri požiaroch zbytočne mnoho ľudí umiera na schodiskách pri úteku”, objasňuje hlavnú myšlienku balady Michal Kubovčík. Autorský projekt SEPRP herca a komika, vznikol spoločne s režisérom Karolom Vosátkom a hudobníkom Jurajom Haškom s podporou Nadácie NN Ľuďom. Prostredníctvom animácií, hereckých scén či hudobného videoklipu realizuje tak zdanlivo náročné témy na pochopiteľnejšie spracované informácie. Preto aktuálne tím Baštrnga pracuje na sériách videí pod názvom “Sedliacka prvá pomoc”, keďže často stačí na záchranu ľudského života len zdravý, sedliacky rozum a dve ruky. “DYMOVÁ BALADA”, tak tesne pred Vianocami upozorňuje na nástrahy pri požiari, kedy aj pri pomoci zachrániť, môžeme naopak ohroziť aj samého seba, ak budeme zabúdať, že aj nenápadný dym je pre človeka jedovatý.

DYMOVÁ BALADA v bodoch:

Odborná spolupráca / zdroj info: Prezídium Hasičského a záchranného zboru

  • Nepanikárte!
  • Ak horí, čím skôr privolajte hasičov na telefónnom čísle 150alebo cez Integrovaný záchranný systém 112.
  • V prípade, že sú zadymené únikové cesty, nechoďte na chodbu, neotvárajte dvere (dym je jedovatý, horúci, má nízky obsah kyslíka). Príčinou smrti obetí požiarov v bytoch a domoch zvyčajne nebýva teplota a plamene samotného ohňa, ale dym – splodiny horenia.
  • Nenastupujte do výťahu počas požiaru (môže dôjsť k výpadku elektrického prúdu a ostanete uväznený, výťah vás môže zaviesť na miesto väčšieho ohrozenia, navyše v ňom hrozí komínový efekt).
  • Prienik dymu z chodby do bytu alebo miestnosti spomalíte utesnením vstupných dverí mokrou handrou, uterákom či závesom.
  • Horúci dym sa usadzuje odvrchu. Nechoďte postojačky, lebo ho rozvírite. Ostaňte na zemi, plazte sa pod dymom. Je tam aj chladnejšie a lepšie sa tam dýcha. Dýchajte cez improvizovanú rúšku (napr. namočená vreckovka).
  • Posledný dýchateľný vzduch máte vo vrstve medzi oblečením a telom. Dá sa vdýchnuť po rozopnutí goliera spod pazuchy.
  • Ak hustota dymu v byte stúpa, choďte do najvzdialenejšej miestnosti s oknom alebo na balkón a zatvorte za sebou všetky dvere – vytvoríte tým ďalšie spomaľovače šírenia dymu.
  • Čakajte na pomoc hasičov a upozorňujte na seba – volajte z okna, mávajte, hádžte malé predmety.
  • Hasiči vždy dorazia k ohlásenému požiaru za pár minút, takže nezúfajte, pomoc je na ceste.

Prvá pomoc pri dusení sa dymom

Príznaky: dusenie a kašeľ, navreté žily na krku, popáleniny a obhorený odev.

Prvá pomoc:

  • preneste postihnutého do bezpečia bez ohrozenia vlastného života,
  • skontrolujte vedomie a dýchanie – ak treba, začnite s oživovaním (po 30 stlačeniach hrudníka nasledujú 2 záchranné vdychy; tento postup opakujte, až kým sa človek nezačne preberať),
  • ošetrite popáleniny,
  • privolajte špecializovanú pomoc a zariaďte prevoz do nemocnice.

https://www.instagram.com/bastrng.sk
https://www.facebook.com/bastrng/

Zdroj: PR MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ/RUKA HORE
Foto: Youtube Baštrng Michal Kubovčík