Bars dobrý film bude mať premiéru v Bratislave už v nedeľu.

Po úspešnom uvedení celovečerného hudobného dokumentu Bars dobrý film bude mať snímka svoju premiéru v Bratislave.

Premietanie za účasti tvorcov, na čele s režisérom Jánom Stračinom, bude v nedeľu 26. novembra o 19.00 hod. v A4 (bývalá YMCA) na Karpatskej 2.

Bars dobrý film je dlhometrážny dokumentárny prierez scény v muzikantskom meste Prešov. Natočil ho známy slovenský filmár Ján Stračina, scenár pripravil prešovský novinár Michal Frank. Film prechádza krížom krážom rôznymi obdobiami, žánrami, úspešnými i tými menej úspešnými aktérmi, ktorí v rozličnej miere spôsobili, že sa z malého mesta na východe stal hudobný fenomén.

Objavili sa v ňom známe i menej známe postavy prešovskej, a vlastne aj slovenskej hudobnej scény: IMT Smile, Peter Nagy, Peter Lipa, Katka Knechtová, Katka Koščová, Chiki liki tu-a, Ali ibn Rachid, Komajota, David Kollar, Mloci, Žobráci, Heľenine oči, Atlantida, Šarišská nátierka, Edo Klena, Pappylon, N3O Akustika, Fúzy múzy a mnohí ďalší. Nechýba ani staršia generácia reprezentovaná Milanom Országhom, Bernardom Herstekom, Julom Humeňanským či Mirom Táslerom starším. Filmový štáb ho nakrúcal viac ako tri roky na rôznych miestach v Prešove a okolí.

Nápad na film skrsol v hlave J. Stračinu pri prvom priamom kontakte s prešovskými hudobníkmi: „Fascinuje ma to množstvo skvelých muzikantov v rôznych žánroch a tá adaptačná schopnosť hrať každý s každým. Fascinuje ma nevyčerpateľná zásoba dobrých nápadov, výborných kapiel a skvelých talentovaných ľudí. Vychádza to z toho, že muzikanti sú schopní sa prispôsobovať a pri tom množstve talentov, ktoré je v Prešove, je jedno čo hráte a s kým hráte, dôležité je, že každý muzikant do toho dáva kus zo seba, zo svojho srdca, zo svojho prežitia.“

Tvorcovia veria, že hoci dokument pojednáva o jednom meste, bude mať univerzálnu platnosť. Vo filme sa objavili i „Neprešovčania“ ako Jožo Šebo či textár Vlado Krausz. Nie je len o hudbe, ale o všetkom, čím úspešní i tí menej úspešní umelci žijú a čo prežívajú.

Zaujímavosťou je, že ide o prvý slovenský kinofilm nakrútený v štvorcovom, „instagramovom“ formáte. Prvý raz ho diváci mali možnosť vidieť v októbri na festivale POCITY film v Prešove. Kino Scala bolo beznádejne vypredané, Bars dobrý film zlomil festivalový rekord. Teraz mieri do Bratislavy, následne ho budú môcť vidieť diváci v klubovej distribúcii aj v ďalších mestách.

Zdroj: TS