Barbakan ponúkne aj domácu filmovú tvorbu, chýbať nebude slovenský kandidát na Oscara.

Na medzinárodnom festivale Barbakan (3. – 6. októbra, Banská Bystrica) si na svoje prídu nielen fanúšikovia svetovej kinematografie, ale aj priaznivci slovenskej tvorby. Ani tento rok totiž na podujatí nebude chýbať tradičná sekcia Domáca úroda.

Zostavovatelia programu do nej zaradili štyri celovečerné, prevažne dokumentárne slovenské snímky. Svoje miesto si v nej našiel slovenský kandidát na Oscara – film Môj pes Killer režisérky Miry Fornay, dokument Zamatoví teroristi trojice režisérov Petra Kerekesa, Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, očakávaný dokument Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa a tiež veľmi zaujímavá snimka Nový život Adama Oľhu.

Novyzivot

Návštevníci podujatia si budú môcť pozrieť aj dve pásma, v ktorých  svoju tvorbu predstavia dvaja mladí dokumentaristi – Marek Janičík a Braňo Vincze. Janičík sa bude v pásme Pod plátnom prezentovať krátkymi portrétmi známych slovenských výtvarníkov – Fera Liptáka, Arpáda Pála, Milana Lukáča a Juraja Čuteka. Vinczeho tvorba bude na Barbakane v pásme Hop šup trenky zastúpená dokumentom Just water z prostredia kenského slumu, hudobným reggae  dokumentom God is real a snímkou Lagrimas negras o nahrávaní v jednom z najlepších havanských štúdií so skupinou Bellita y jazztumbata.

Film Môj pes Killer rozpráva príbeh jedného dňa na slovensko-moravskom pohraničí z pohľadu osemnásťročného Mareka a jeho psa. Chlapec žije s otcom a čas trávi s rasistickými kamarátmi. Do dňa, v ktorom je sám, nútený stále na niekoho a niečo čakať, zrazu zasiahne dramatický zlom. Bludný kruh pretne udalosť, ktorej sa možno dalo zabrániť… Snímka triumfovala na 42. ročníku MFF v Rotterdame, kde získala Hivos Tiger Award a nedávno sa dostala do širšej nominácie na Európsku filmovú cenu. Je tiež národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, kde by v prípade nominácie mohla získať Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Do beba a spat

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová o práve na spravodlivosť je osemročnou detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy mladej medičky Ľudmily Cervanovej. Dokument skúma šokujúce zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách československej justície, ktorý sa začal v roku 1976. Odkrýva tajné spisy, hry ŠtBákov a komunistických politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, ozrejmuje nové skutočnosti a fakty o jednej z najväčších tráum slovenskej justície. V neposlednom rade prináša osobné výpovede mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou.

Dokument Zamatoví teroristi rozpráva príbehy troch romantických hrdinov, ktorí fyzicky žijú v prítomnosti, v spomienkach však stále bojujú s komunistickým režimom. Všetci boli odsúdení za paragraf 93 – teror, aj keď nikoho nezabili, nikomu neublížili. Jeden chcel na 1. mája v noci vyhodiť opustenú tribúnu do vzduchu, namiesto toho sa však opil a zaspal na mieste činu s plnými taškami výbušnín. Druhý chcel spáchať atentát na prezidenta Husáka, ale západná rozviedka sa na neho vykašlala. Tretí vyhadzoval do vzduchu stranícke vitríny. Vlastnou nešikovnosťou odsúdili svoje činy na večný neúspech. Na druhej strane tým, že sa nikdy naozaj nestali vrahmi, umožnili nám načúvať ich príbehom. A tie sú v prvom rade o láske.

V roku 2005 sa otec dokumentaristu Adama Oľhu rozhodol opustiť svoju ženu a šesť detí a začať nový život. Adam ako najstarší zo súrodencov a posledný muž v rodine v snímke Nový život skúma otcove staré obrazové záznamy, porovnáva ich zo súčasnosťou a pokúša sa zistiť, čo viedlo k tejto radikálnej zmene. Mapuje vzťah rodičov od jeho začiatku, odhaľuje problémy v komunikácii medzi mužom a ženou a pozoruje, ako sa problémy rodičov odrazili v živote jeho sestier.

Festival Barbakan – program sekcie Domáca úroda:
Nový život / 3. októbra, 15:30 –  Záhrada:
Pod plátnom / 4. októbra, 15:30 – Záhrada
Kauza Cervanová / 4. októbra, 17:00 – Pamätník SNP
Môj pes Killer / 5. októbra, 14:30 – Záhrada
Hop šup trenky / 5. októbra, 20:00 – Pamätník SNP
Zamatoví teroristi / 6. októbra, 17:00 – Pamätník SNP

Festival Barbakan ponúkne vo svojej filmove časti aj také snímky ako Pátranie po Sugar Manovi (2012), Liberace (2013), The Doors – When You’re Strange (2009), Revival (2013), Jasmínine slzy (2013), Toto nie je Kalifornia (2012), Post tenebras lux (2012) alebo Zázrak (2013).

Výtvarnú časť festivalu bude tvoriť výstava s názvom ArtD. No1 – Umelci s titulom artis doctor, ktorá priblíži diela prvých absolventov doktorandského štúdia VŠVU. O hudobné vystúpenia sa na Barbakane postarajú The Boxettes (V. Brit.), Nat Osborn Band (USA), Wattican Punk Ballet (Arm.), AMO, Ear Drum Kru, Plastic Swans, Walter Schnitzelsson, VECmiZlokot či Martin a Marián Geišbergovci. Dejiskami podujatia budú tento rok kinosála Pamätník SNP, Cinemax Europa, Záhrada a Klub 77.

www.barbakanfest.sk
www.facebook.com/festivalBarbakan

barbakan6-620x233

Zdroj: Ján Papač, PR manager festivalu