Bára Basiková: Johanku z Arku prežívam stále ako prvýkrát!

Muzikál Johanka z Arku mal premiéru v roku 2000 a len v Česku ho za tri roky videlo viac ako 350 000 divákov. Titulná pieseň Most přes minulost sa stala najhranejšou skladbou roka 2001 a album získal za 60 000 predaných kusov platinovú platňu. Autorsky sú pod dielom podpísaný skladateľ Ondřej Soukup, textárka Gabriela Osvaldová a scenárista Jiří Hubač.

„Na muzikáli som začal pracovať v lete 1999. Hudba vznikala na hotové texty, výnimku tvorí iba skladba Most přes minulost, ktorá sa stala najväčším hitom z predstavenia. Tá vznikala ako úplne posledná. Téma muzikálu ma chytila okamžite. Príbeh je sám o sebe nositeľom veľkej škály emócií a z hudobného hľadiska mi vďaka dobe a miestu, kde sa odohráva, poskytol možnosť použiť zvuky keltskej melodiky, ako aj stredoveké postupy,“ zaspomínal si Ondřej Soukup.

Bara Basikova

Johanka z Arku sa na divadelné dosky vrátila v roku 2009. Režisér obnoveného naštudovania Lubomír Fritz obsadil opäť do hlavnej úlohy herečku a speváčku Báru Basikovú, ktorá za stvárnenie legendárnej francúzskej svätice získala nomináciu na cenu Thália 2010. Podobne ako legenda o charizmatickej Božej bojovníčke nestratila nič zo svojej podstaty ani po stovkách rokoch, rovnako strhujúci odkaz si zachoval aj muzikál.

„Už v roku 2001, keď som hrala v prvom naštudovaní, som bola nadšená, pretože O. Soukupovi a G. Osvaldovej sa spolu s J. Hubačom podarilo uviesť mimoriadne nádherné dielo. Johanka je náročná postava herecky, aj spevácky a preto tri hodiny na javisku prežívam stále ako prvýkrát. Táto úloha patrí medzi moje najobľúbenejšie, lebo mi prináša silný nielen umelecký, ale i profesionálny zážitok,“ uviedla Bára Basiková.

Bara Basikova

Panna Orleánska, ako Johanku z Arku prezývali, sa narodila v rodine sedliaka v dedine Domrény, v provincii okupovanej anglickými vojskami. Od štrnástich rokov počúvala Božie hlasy, ktoré ju vyslali na kráľovský dvor, aby požiadala o armádu. S jej pomocou dosiahli Francúzi víťazstvo pri Orleánse, čo umožnilo korunováciu kráľa Karola VII. Pavučina svetských a cirkevných intríg ju nakoniec dostali na hranicu, kde bola upálená. Očitý svedkovia popravy tvrdili, že jej srdce v ohni nezhorelo. Katolícka cirkev vyhlásila Johanku z Arku v roku 1920 za svätú. „Na Johanke ma fascinuje jej statočnosť, sila a odhodlanie bojovať za pravdu a spravodlivosť. Pri svojom postoji sa nenechala zlomiť a dokonca za neho položila život. Mne osobne tieto smutné a melancholické typy postáv vyhovujú. Preto som rada, že sa muzikál po rokoch vrátil na scénu. Celý príbeh je nabitý silnými emóciami, pričom navyše je nadčasový a aktuálny aj v dnešnej dobe,“ dodala B. Basiková.

Divadlo CASSIA uvedie muzikál Johanka z Arku v divadle Nová scéna v Bratislave 19., 20. a 21. septembra 2011 a v Košiciach 23. a 24. septembra 2011. Vstupenky sú v predaji na www.ticketportal.sk.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf
Publikoval: Redakcia GREGI.NET