Balet SND bude spolupracovať s Carlom Davisom.

Po návrate z januárového mimoriadne úspešného turné v Taliansku privítal Balet SND  vzácneho hosťa – hudobného skladateľa a dirigenta Carla Davisa, pôsobiaceho v Londýne.

Carl Davis – toto meno je visačkou kvality. Rodený Newyorčan, dokonale všestranný hudobník, sa výrazne presadil aj na starom kontinente. V roku 1959 získal ako spoluautor muzikálu Diversions cenu Emmy Off-Broadway a pozvanie do Edinburgu v roku 1961. Vďaka úspechu poveril Davisa Ned Sherrin skomponovať hudbu do skvelej britskej televíznej show That Was The Week That Was.

Carl Davis, foto Alena Klenková

Nasledovali rozhlasové a televízne ponuky a výnimočná kariéra Carla Davisa sa začala. Carl Davis sa úspešne zapísal v divadelnom svete, spolupracoval s Royal Shakespeare Company a National Theatre, nadviazal úzke kontakty s takými osobnosťami ako Laurence Olivier, John Gielgud, Joan Littlewood, Jonathan Miller, John Wells, Barry Humphries, Billy Connolly a ďalšími.

 

Rozsiahla i Davisova tvorba pre film a televíziu. Zaujímavosťou je aj jeho komponovanie hudby pre nemý film a projekt The Mutuals s cieľom oživiť Chaplinove filmy – cyklus 12 filmov uviedli s pôvodnou Davisovou hudbou.

Carl Davis foto Alena Klenkova

Z bohatej tvorby tejto zaujímavej osobnosti uveďme, že napríklad v roku 1991 sa začala  spolupráca Carla Davisa s Paulom McCartneym, s ktorým  produkoval  Liverpoolské oratórium. Toto dielo zaznelo v mnohých krajinách po celom svete a dvakrát aj v Bratislave.

Carl Davis je rovnako dobre známy v oblasti tanca a baletu, spolupracoval s najvýznamnejšími choreografmi a komponoval hudbu napríklad pre London Contemporary Dance Theatre (balety Dávid a Goliáš), Sadler Wells Royal Ballet (balet Obraz Doriana Graya), Northon Ballet (Simple Man, Lippizaner – oba s Gillian Lynne, atď), či Scotisch Ballet.

Jozef Dolinska riaditel Baletu SND Eva Gajdosova, dramaturgicka Carl Davis hudobny skladatel

Na podnet a pozvanie riaditeľa Baletu SND Jozefa Dolinského prišiel Carl Davis, aby si pozrel SND a zoznámil sa aj so súborom, pre ktorý by mal skomponovať hudbu pre nový projekt pôvodného diela. Premiéra je plánovaná na jeseň roku 2015.

„Ide o výnimočný projekt, ktorým by sme chceli posunúť repertoárovú tvorbu Baletu SND bližšie k európskemu kontextu,“  hovorí  Jozef Dolinský. Titul zatiaľ neprezradíme, zaujímalo nás však, s akými pocitmi Carl Davis z Bratislavy odchádzal „Som ohromený javiskom a hľadiskom Sály opery a baletu novej budovy SND. Myslím, že je to optimálne miesto na uvedenie môjho najnovšieho baletu, ktorý sa práve začína rodiť,“ povedal na záver svojej návštevy Carl Davis.

Zdroj: SND