Balet Bratislava uvádza diela Jiřího Kyliána a Libora Vaculíka!

Prípravy Baletu Bratislava na svoju v poradí tretiu produkciu vrcholia. Bude ňou večer venovaný výrazným českým choreografom svetového mena. Sériu kratších opusov Jiřího Kyliána a Libora Vaculíka uvedie bratislavský tanečný súbor pod názvom CZECH IN 16., 17.a 25. 3. 2012 o 19 h. Špeciálnym hosťom všetkých troch večerov bude Národní divadlo Praha s choreografiou Petra Zusku.

Jedným z vrcholov komponovaného večera bude uvedenie dvoch titulov Jiřího Kyliána – vedúcej osobnosti Nederlands Dans Theater a medzinárodne uznávaného choreografa českého pôvodu, ktorého diela sú známe na celom svete.  Prvé z nich Šesť tancov (Six Dances) prináša v tanci tak vzácny humor a situačnú komiku. „Hoci sú Mozartove tance veľmi populárne práve vďaka svojej ľahkosti a zábavnosti, nemali by sme ich vnímať iba ako burlesku. Ich humor by mal slúžiť ako prostriedok na poukázanie na relativitu našich hodnôt,“ hovorí o svojej choreografii Jiří Kylián.

Balet

V kontraste so Šiestimi tancami  je druhá kompozícia čisto pohybová. Falling Angels sú akýmsi zhmotnením frenetickej partitúry amerického skladateľa Steva Reicha. Pre Kyliána je zvyčajne hudba primárnym zdrojom inšpirácie, ale pri Reichovej skladbe Drumming, inšpirovanej africkými rytmami, dáva tancu absolútnu prioritu. Výsledkom je strhujúci opus pre osem tanečníc zobrazujúci ženy a ich túžbu po dokonalosti.

Ďalším choreografom, ktorý sa predstaví v rámci komponovaného večera, bude Libor Vaculík – stálica na českom, ale aj slovenskom tanečnom nebi. Vaculíkove Slovanské dvojspevy budú mať v podaní tanečníkov súboru Balet Bratislava svoju slovenskú premiéru.  Zdrojom inšpirácie umelca pri tvorbe choreografie boli dve rozdielne diela Antonína Dvořáka – výbušné, dynamické a rýdzo národné Slovanské tance, ale aj intímne, zraniteľné a  krehké Moravské dvojspevy. Sám choreograf o svojom diele pre päť tanečníc a piatich tanečníkov v jednoduchých bielych kostýmoch hovorí: „Zámerne som vytvoril dielo „tanečno-symfonické“ – bez deja alebo konkrétneho príbehu. Vystihnúť emócie, atmosféru i jemné nuansy hudobnej predlohy nebolo práve jednoduché a neviem, či som v súboji s Antonínom Dvořákom dosiahol aspoň remízu. Ak som však prehral, tak poprosím diváka, aby zavrel na tridsať minút oči a počúval len hudbu.“

Balet

Na CZECH IN pozve Balet Bratislava vždy aj jedného hosťa – súbor z Českej republiky, ktorý bude interpretovať dielo českého choreografa. Počas marcových večerov privíta Národní divadla Praha (ND Praha) s choreografiou Lyrická Petra Zusku. Umelecký šéf baletu ND Praha a tanečník našiel námet pre svoj duet v ukrajinských a východoslovenských baladách. V Bratislave si svoju vlastnú choreografiu dokonca zatancuje osobne.

Predstavenia Czech In sa uskutočnia 16., 17.a 25.marca 2012 o 19.00 h v Divadle Nová scéna. Balet Vstupenky si je možné zakúpiť v pokladnici Divadla Nová scéna a cez www.ticketportal.sk.

Bratislava je nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet. Vzniklo na jar 2011 s cieľom prinášať profesionálne a umelecky kvalitné inscenácie a stať sa rešpektovaným súborom v medzinárodnom kontexte. Kvalitnými tanečnými produkciami plánuje Balet Bratislava zaujať doma i v zahraničí, a to v divadlách, ako aj na významných umeleckých festivaloch. Umeleckým vedúcim súboru je Mário Radačovský. Dosiaľ uviedlo titul Romeo a Júlia (choreografia Mário Radačovský) a 3Balet (choreografia Šárka Ondrišová, Mário Radačovský, Stanislava Vlčeková).

Tagy: tanec, balet, Bratislava, Kylián, Vaculík, Zuska, Reich, Dvořák, Mozart
Ukážky: Falling Angels (NDT), Six Dances (NDT), Lyrická (PKB)

Czech in Plagat

Zdroj: Balet Bratislava
Foto: Ctibor-Bachraty
Publikoval: Redakcia GREGI.NET