Balet Bratislava: Posledná výzva na CZECH IN!

Už len v nedeľu 25. marca 2012 sa v Divadle Nová scéna predstavia tanečníci Baletu Bratislava s výnimočnou inscenáciou CZECH IN. Najnovšia produkcia prezentujúca diela významných českých choreografov Jiřího Kyliána, Libora Vaculíka a Petra Zusku bola v poradí treťou premiérou v prvej sezóne tohto súboru. V najbližších dňoch sa chystá Balet Bratislava na cesty. Predstavenia Romeo a Júlia a 3Balet uvidia diváci v Brne a Nitre.

Fanúšikovia baletu, ale aj tí, ktorí krásu tanca ešte neodhalili, by si nemali nechať ujsť posledné predstavenie inscenácie CZECH IN: Kylián – Vaculík v tejto sezóne. Súčasťou večera sú choreografie Libora Vaculíka, Petra Zusku a Jiřího Kyliána.

Slovanské dvojspevy Libora Vaculíka patria medzi drobné klenoty v bohatej tvorbe tohto českého choreografa a režiséra. Vaculík v nej spojil výbušnosť a dynamickosť rýdzo národných Slovanských tancov a intimitu a krehkosť Moravských dvojspevov z tvorby Antonína Dvořáka. Inšpiráciu folklórom a osobité choreografické stvárnenie nezaprie ani Lyrická – dielo Petra Zusku, riaditeľa baletu Národného divadla v Prahe. Ten pri kreovaní svojho duetu vychádzal z clivých ukrajinských a východoslovenských balád v interpretácii dua Vyšívanka – Lada.

Druhú polovicu večera tvoria dve nadčasové diela svetovej choreografickej osobnosti – Jiřího Kyliána. Strhujúce Falling Angels prinášajú na javisko túžby, slasti i strasti žien – tanečníc v strhujúcom podaní dámskej časti súboru Baletu Bratislava. V úplnom kontraste stojí roztopašná choreografia Šesť tancov na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, prinášajúca v tanci tak zriedkavý situačný humor a komiku.

Predstavenie Czech In sa uskutoční 25. marca 2012 o 19.00 h v Divadle Nová scéna. Vstupenky si je možné zakúpiť v pokladnici Divadla Nová scéna a cez www.ticketportal.sk.

Súbor Balet Bratislava čaká ešte v sobotu 24. marca 2012 vystúpenie v Janáčkovom divadle v Brne, kde sa predstavia s inscenáciou Romeo a Júlia v choreografii Mária Radačovského. V najbližších týždňoch pocestujú Baletu Bratislava aj do Nitry, kde v Divadle A. Bagara uvedú 15. apríla 2012 produkciu 3Balet prezentujúcu tri diela choreografov Šárky Ondrišovej, Stanislavy Vlčekovej a Mária Radačovského.

Bratislava je nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet. Vzniklo na jar 2011 s cieľom prinášať profesionálne a umelecky kvalitné inscenácie a stať sa rešpektovaným súborom v medzinárodnom kontexte. Kvalitnými tanečnými produkciami plánuje Balet Bratislava zaujať doma i v zahraničí, a to v divadlách, ako aj na významných umeleckých festivaloch. Umeleckým vedúcim súboru je Mário Radačovský. Dosiaľ uviedlo tituly Romeo a Júlia (choreografia Mário Radačovský), 3Balet (choreografia Šárka Ondrišová, Mário Radačovský, Stanislava Vlčeková) a CZECH IN: Kylián – Vaculík (choreografia Jiàí kylián, Libor Vaculík, ako hosť Petr Zuska).

Video CZECH IN: https://tv.sme.sk/v/23886/posledna-vyzva-na-czech-in.html
Video ROMEO A JÚLIA: https://tv.sme.sk/v/22590/romeo-a-julia-par-hodin-pred-premierou.html
Video 3BALET: https://tv.sme.sk/v/23151/ako-sa-skusal-3balet.html

Czech in Plagat

Zdroj: Balet Bratislava
Publikoval: Redakcia GREGI.NET