Bad Religion: Reportáž.

Leto sprevádzajú príjemné prekvapenia. Veľké kapely cestujú po veľkých festivaloch a v prípade voľného dňa ich promotér vie stiahnuť za rozumných podmienok aj do klubu vo väčšom, či menšom meste, napríklad aj u Vás.

Takýto prípad máme aj s koncertom snáď druhej najlegendárnejšej punkrockovej kapely z USA – Bad Religion v Bratislave. Za tento sviatok punkrockovej hudby vďačíme Octopus promotion. Už niekoľko týždňov či mesiacov nás obklopovali veľké billboardy či plagáty po celom meste. Netrpezlivosť sa stupňovala, ale  v utorok trinásteho augusta to nakoniec vypuklo.

MG_3711

Predkapelu robila slovenská stálica Plus Mínus, založená Wayom a Dodom, ktorí na prelome milénia odišli z Iné Kafe. Plus Mínus boli punkrockovou subkultúrou považovaní už od svojich začiatkov za najlepšiu skatepunkovú kapelu na Slovensku. Minimálne jej väčšinou. Kapela bola správne agresívna, melodická, mala chytľavé texty, skladby, niektoré dokonca v angličtine. Mali štýl a hlavne ten správny zvuk. Všetko to jednoducho „smrdelo“ Amerikou. Bolo to niečo, čo sme tu dovtedy nemali. Napriek tomuto všetkému však bodovali v jednej najpodstatnejšej veci. Ich koncerty boli jedny z najatmosférickejších a najlepších, aké sa dali v slovenskej produkcii vidieť. Plné kluby, super zvuk, energia, ľudia. Jednoducho koncentrát obrovskej atmosféry v malom balení.

Plus Mínus roku 2013 však nie sú to, čo bývali. Zvuk koncertu síce netreba veľmi rozoberať, lebo predsa nemohol byť lepší alebo rovnako dobrý ako nazvučenie headlinera. Čo však rozoberať treba, je celkový prejav kapely. Kde sú tie šialené skoky a agresia? Kde je vidieť nadšenie z každého zahraného tónu? Kde je presvedčivosť? Ako máme veriť slovám, keď prejav k nim už nezapadá tak ako pred tým? Prichádza tu otázka, či ani príležitosť zahrať si pred legendou chalanov dostatočne nenakopla? Stačí si len spomenúť na Rise Against v pražskom Roxy, kde Plus Mínus taktiež exkluzívne predskakovali. Aj tam to bolo o niečom úplne inom.

MG_3860

Po vyše trištvrte hodinovej pauze a uprataní pódia pre legendu Bad Religion to celé vypuklo. Klub bol šmahom čarovného prútika relatívne plný – asi 500-600 ľudí odhadom (treba vziať do úvahy, že bol utorok, v Randali vedľa vystupovali Trivium, a lístok do MMC stál takmer 30 € ). Toľko energie, koľko sa v MMC zrazu zjavilo, rozhýbalo a rozospievalo celý dav, sa nedá namerať snáď žiadnym prístrojom.  Aj napriek 34 rokom fungovania kapely, aj napriek šedivým vlasom, aj napriek tisíckam odohraných koncertov bolo vidieť, že Bad Religion sú stále špička svetovej punkrockovej scény. To, ako si vystúpenie užívali, ako sa im dalo veriť každučké jedno slovo z Gregových úst, to ako precízne hrali, sa často nevidí.

V Bratislave odohrali okolo 30 skladieb a všetky boli zahrané a precítené naplno. Bubeník išiel ako stroj. V päťdesiatnikoch sa zrazu prebudili adolescenti, show umiernená ale taká, ktorá chytí za srdce a nepustí. Človek tam stál, skákal, spieval, a tešil sa z každej minúty tohto divadla. Klasiky ako Generator alebo You známa z počítačovej hry Tonyho Hawka odozneli už v prvej polovici koncertu. Človek teda čakal čo ešte príde, čo toto prekoná, ale veteráni nesklamali. V úvode koncertu odzneli aj ich mladšie skladby z posledného albumu ako napríklad titulná True North alebo neskôr aj melodický track Robin Hood in reverse. Sympatické bolo Gregove gesto, kedy si nechal preložiť fanúšikmi po niekoľkých skladbách „Thank you“ do slovenčiny. Po každej skladbe teda zaznievalo milé „Ďakujeme very much“. Aj celková rozlúčka kapely pôsobila veľmi príjemne, šťastne a pokorne. Úsmevy na oboch stranách, spokojná únava, radosť, a spolupatričnosť –  veci, o ktorých táto hudba aj naozaj je. Aspoň by teda mala byť.

MG_3857

Pre punkrockových priaznivcov bol koncert Bad Religion druhými Vianocami. Od Octopus promotion dostali obrovský darček. Nie možno zabalený v honosnom obale s veľkou mašľou, ale za to hodnotnejší. Budeme mať takéto letné Vianoce aj o rok? Prídu sa sem veteráni na čele s Gregom Graffinom ešte ukázať?

Fotky z koncertu: Bad Religion | 13.8.2013 | Majestic Music club | Bratislava | Foto: Jana

Napísal: Erik Hill
Foto: Jana