BABA Z ĽADU NAJÚPSEŠNEJŠÍM KLUBOVÝM TITULOM ROKU 2017.

Až 56 filmov. V roku 2017 ponúkla Asociácia slovenských filmových klubov návštevníkom kín naozaj pestrý výber.  V premiére sa predstavilo až 8 slovenských snímok, z toho jedna bola krátkym filmom.  Nechýbal 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest a prehliadka PROJEKT 100, ktorú tentokrát otvorili až dva slovenské tituly. Rok 2018 bude tiež výnimočný – Asociácia slovenských filmových klubov oslávi 25 rokov.

Rok 2017 môže ASFK opäť uzatvoriť ako úspešný. Slovenským divákom priniesla neuveriteľných 55 celovečerných a 1 krátky film, pričom nechýbali ani slovenské snímky a filmové kolekcie ako pocta dvom velikánom svetového filmu – Jimovi Jarmuschovi a Akimu Kaurismäkimu. Do kín spolu prilákali 108 815 divákov. Skvelou správou je, že v desiatke najnavštevovanejších snímok sú až 3 slovenské, z toho dve sú na úplnom vrchole tohto rebríčka. TOP 10 za rok 2017 vyzerá v distribúcii ASFK takto: 1. BABA Z ĽADU (Bohdan Sláma) – 14 491 divákov, 2. VÁBENIE VÝŠOK (Pavol Barabáš) – 8 005 divákov, 3. PATERSON (Jim Jarmusch) – 6 897 divákov, 4. KÝM NÁS SVADBA NEROZDELÍ (Olivier Nakache, Eric Toledano) – 5 527 divákov, 5. JACKIE (Pablo Larraín) – 4 174 divákov, 6. MOONLIGHT (Barry Jenkins) – 3 890 divákov, 7. MUŽ MENOM OVE (Hannes Holm) – 3 820 divákov, 8. HAPPY END (Michael Haneke) – 2 723 divákov, 9. RICHARD MÜLLER: NESPONANÝ (Miro Remo) – 2 716 divákov, 10. JE TO LEN KONIEC SVETA (Xavier Dolan) – 2 264 divákov.

Prvenstvo v rebríčku bezkonkurenčne obsadila snímka Bohdana Slámu Baba z ľadu. Tá otvorila pred rokom 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest a vznikla v slovenskej koprodukcii so spoločnosťou Aritelia. Zuzana Kronerová ako mama zneužívaná nezrelými synmi si našla svoje miesto nielen medzi bezprostrednými sympatickými otužilcami vo filmovom príbehu, ale aj u slovenských divákov. Z toho sa spolu s režisérom Bohdanom Slámom veľmi tešíme. Ten svoje postavy nikdy nešetrí, no nikdy ich ani neopúšťa. Za divácku priazeň zimnému filmu o hľadaní osobného tepla a šťastia v chlade naokolo veľmi pekne ďakujeme,“ povedal na margo prvenstva Marko Škop zo spoločnosti Artileria. Aktuálne je snímka nominovaná na ceny Český lev, kde dosiahla najviac – až 15 – nominácii. Film Baba z ľadu získal aj medzinárodný úspech. Nielen, že dve ceny dostala predstaviteľka hlavnej hrdinky Zuzana Kronerová, ale snímka získala aj Cenu za scenár na prestížnom filmovom festivale TRIBECA.

Druhým najnavštevovanejším titulom z distribúcie ASFK sa stal nový dokument Pavla Barabáša Vábenie výšok. Od jeho októbrovej premiéry ho videlo už viac ako 8 000 divákov. V rebríčku TOP 10 sa jeho filmy umiestňujú pravidelne, naposledy za rok 2016 dokument Sloboda pod nákladom, ktorý sa vyšplhal na prvú priečku. Vábenie výšok rozpráva o histórii slovenského himalájskeho horolezectva.  „Hoci sa horolezectvo môže javiť ako príliš špecifická téma, je v ňom obsiahnutého omnoho viac. Nie je to len akési víťazstvo nad horami, ale hlavne nad sebou. A ako povedal Edmund Hillary: Náročné ciele každého z nás posúvajú ďalej. A ja som veľmi rád, že divákov tento film oslovil, “ hovorí Pavol Barabáš o tomto skvelom umiestnení svojej najnovšej snímky.

Skvelo sa darilo aj ďalšiemu slovenskému titulu. Dokumentárny film Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný sa pred rokom umiestnil na piatom mieste s počtom divákov 6 838, tentokrát v TOP 10 ostal, posunul sa na deviate miesto a spolu ho už videlo takmer 10 000 návštevníkov kín. Nedávno sa film stal dokonca víťazom v kategórii Najlepší dokument na Cenách českej filmovej kritiky. V úspechoch slovenských filmov však nezaostávajú tie zahraničné. Najnovší film Jima Jarmuscha Paterson, ktorý od januára videlo už takmer 7 000 divákov sa stretol s veľkým úspechom aj u odbornej verejnosti a francúzska komédia Kým nás svadba nerozdelí nazbierala od novembrovej premiéry už 5 527 divákov.

 Počas jesene 2017 nechýbal ani ďalší ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov PROJEKT 100. Tú otvoril film slovenského režiséra Györgya Kristófa Out spolu s krátkym slovenským filmom Žltá Ivany Šebestovej. Nasledovali snímky Klient Asghara Farhadiho, Druhá strana nádeje Akiho Kaurismäkiho, víťazný film Karlovych Varoch Křižáček Václava Kadrnku, kultový Brazil Terryho Gilliama, posledný film Andrzeja Wajdu Odrazy, režisérsky zostrih filmu Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok, najnovšia snímka Michaela Hanekeho Happy End, bábkový sci-fi muzikál Lajka Aurela Klimta a digitálne zreštaurovaná verzia zatiaľ jedinej snímky, ktorá vyniesla Oscara slovenskému tvorcovi – Obchod na korze. PROJEKT 100 pokračuje až do konca februára, už teraz ho navštívilo viac ako 11 000 divákov, pričom najúspešnejšou snímkou je v tomto momente Happy End Michaela Hanekeho, ktorý sa dostal aj do TOP 10 najnavštevovanejších titulov roka 2017 v ASFK. „ Přeji nastupující generaci filmařů důvěru a podporu divácké obce, bez níž by filmové umění, film vůbec, nemělo šanci. Projekt 100 je jednou z atraktivních cest k takovému cíli. Film a jeho obecenstvo – udělejme pro vzájemnou podporu, co jen je v našich silách,“  napísal Meir Lubor Dohnal v úvode špeciálneho vydania Film.sk pre PROJEKT 100. Veríme, že tento ročník putovnej prehliadky získal aj nových fanúšikov kvalitného filmového umenia.

PATERSON_D06_0197.ARW

V portfóliu Asociácie slovenských filmových klubov je už niekoľko rokov aj Filmový kabinet deťom Filmy pre školy. Na týchto projektoch sa spolu zúčastnilo v uplynulom roku vyše 8 000 detí a teší sa veľkej obľube u učiteľov a žiakov nielen v Bratislave aj v iných slovenských regiónoch.  Filmový kabinet deťom má za sebou už štvrtý rok a svoj program v roku 2017 opäť trochu pozmenil.  „Okrem zacielenia na plôškovú animáciu z hľadiska techniky sa zameriavame na súrodeneckú alebo kamarátsku dvojicu, ktorá je povahovo celkom odlišná. Snažíme sa deťom ukázať, že priateľstvá a vzťahy môžu fungovať aj keď sú ich aktéri rozmanití, že rozmanitosť je vo svete bežná a prináša pozitívne skúsenosti.,“ hovorí o projekte jeho koordinátorka Martina Mlichová.

Úspešným bol v roku 2017 aj 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. 115 filmov na 252 projekcií si prišlo pozrieť takmer 12 000 návštevníkov. Najúspešnejšou sekciou bola bezkonkurenčne Slovenská filmová krajina, ktorá uviedla až 9 slovenských premiér a prilákala 2 747 divákov. Tak ako v distribučných tituloch ASFK aj na vrchole festivalového rebríčka skončil film Bohdana Slámu Baba z ľadu. Medzi hosťami tentokrát vyčnievali mená ako Agnieszka Holland, Albert Marenčin či Radu Jude.

Minulý rok sa v ASFK rozrástla aj klubová základňa, počet klubov vzrástol o 2, teda na 59. Už štandardne bol najnavštevovanejším FK pri kine Lumière. Filmy z distribúcie ASFK si sem prišlo na 1 281 projekcií pozrieť 30 024 divákov. Druhým najúspešnejším bol FK v Múzeu SNP v Banskej Bystrici kde 74 projekcií navštívilo až 4 566 divákov a trojicu roku 2017 uzatvára FK Mladosť v Bratislave so 187 projekciami a počtom divákov 4 178.  Za spomienku však isto stojí aj filmový klub v Kine Tatran v Poprade, ktorý znovuotvoril svoje brány v januári 2017 a už po dvoch rokoch je štvrtým najúspešnejším klubom ASFK.

Rok 2018 bude pre Asociáciu slovenských filmových klubov dôležitým – oslavuje totiž 25 rokov od svojho založenia. „ 25 rokov je neuveriteľné číslo. Je skvelé, že o klubový film je neustále rastúci záujem, rovnako ako aj o filmové kluby, ktoré vznikajú každý rok. Práca vo filmovom klube je predovšetkým o láske k filmom a ja som rád, že tá pretrváva a prenáša sa z generácie na generáciu,“ hovorí zakladateľ ASFK Peter Dubecký. Tento rok sa bude teda niesť v znamení 25-ky, nebude však núdza ani o kvalitné filmové tituly. Už najbližšie mesiace uvedieme do distribúcie filmy ako Thelma Joachima Triera, Odnikiaľ Fatiha Akina, The Florida Project Seana Bakera, Mesiac Jupitera Kornéla Mundruzcóa, Foxtrot Samuela Maoza a mnoho ďalších.

VÝROČNÉ CENY ASFK UDELENÉ V ROKU 2017

Výročná cena ASFK za prínos svetovej kinematografii
RADU JUDE

Výročná cena ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu
ALBERT MARENČIN, MEIR LUBOR DOHNAL

Najlepší klubový film za rok 2016
SLOBODA POD NÁKLADOM, r. P. Barabáš

Najlepší filmový klub za rok 2016
FK ISKRA, KEŽMAROK

Zdroj: TS