B.Balogh – Ľ.Šrámek: The Savoy Stories!

Jazzonance je spoločným projektom dvoch hlavných protagonistov, Berca Balogha a Ľuboša Šrámeka, a album The Savoy Stories je veľmi výrazným debutom tohto projektu.

Berco Balogh už dlhé roky patrí medzi slovenskú spevácku špičku so širokým žánrovým záberom od soulu cez funk, pop, swing až po moderný jazz. CD na ktorých figuruje ako hlavný protagonista však vychádzajú skôr sporadicky – vtedy, keď je na to naozajstný dôvod. A tak aj album The Savoy Stories vychádza po jeho niekoľkoročnej diskografickej odmlke, práve teraz, keď na to je dôvod – je ním jeho spolupráca s Ľubošom Šrámekom, stelesnená v projekte Jazzonance. Berco Balogh sa nám predstavuje vo svojej najlepšej forme. The Savoy Stories na jednej strane obsahuje skladby v štýloch, v akých by ich poslucháči sledujúci Baloghovu kariéru čakali (soul, funk), na druhej strane toto CD rozširuje žánrové spektrum obsiahnuté v jeho doterajších albumoch o súčasný moderný jazz.

Ľuboš Šrámek patrí k najvýraznejším predstaviteľom slovenskej jazzovej scény, na ktorej sa presadil spočiatku ako klavirista, ktorý má všetky atribúty kvalitného jazzového inštrumentalistu. Postupne sa do popredia jeho pôsobenia začali dostávať projekty, pre ktoré píše vlastné kompozície a aranžmány, ktoré sa vyznačujú výrazným autorským rukopisom. Práve jeho nápadité skladby a aranžmány sú tou pridanou hodnotou, ktorá ho odlišuje od mnohých rovesníkov a stavia ho do prvej línie slovenského jazzu; jeho autorské projekty znesú tie najprísnejšie kritériá.  Dôkazom toho je aj toto CD, na ktorom aranžoval všetky skladby a na dvoch z nich sa podieľal aj autorsky (spolu s B. Baloghom a A. Turokom).

The Savoy Stories je skvelý a vyvážený album: obsahuje kvalitný, nápadito zaranžovaný hudobný materiál  a vynikajúce interpretačné výkony.

Zdroj: Matúš Jakabčic