AVA & Exitab prinesú do A4 kozmický minifestival MINDwARP!

MINDwARP víkend v réžií AVA, Exitabu a A4 bude venovaný všetkým večným hladačom, ktorí radi, prípadne programovo prekračujú hranice. Počas dvoch večerov sa v A4 predstaví medzinárodná tlupa vizionárov, pohybujúcich sa okolo progresívnych trendov, či už v rámci nových formiem kosmische music, alebo zmutovaných rovných beatov.

Väčšina z nich vydáva na prestížnych labeloch (Type, Digitalis, I Just Live Here), alebo sa už stihla predstaviť na dôležitých festivaloch ako Unsound, Mutek či Transmediale / CTM v Berlíne.

LINE-UP:

27. 4. 2013 / 20:00
PIOTR KUREK (Live / Sangoplasmo / Digitalis / PL ) // LUTTO LENTO (Live & DJset / Sangoplasmo / PL) // EASTERNDAZE DJs // AVA & EXITAB DJs

28. 4. 2013 / 20:00
RENÉ HELL (Live / Type / US) // CONTAINER (Live / I Just Live Here / US) // LASER POODLE (Live / NL) // AVA & EXITAB DJs

LÍSTKY: Jednotlivé dni 6€
Permanentka 27 + 28.4.: V predpredaji cez exitab.org 10€ // na mieste 12€ //

EVENT: https://tinyurl.com/d8rm7bn

O tom, že Poľsko má šťastie na bohatú progresívnu hudobnú scénu, svedčí okrem iného aj existencia Varšavského kazetového labelu Sangoplasmo. PIOTR KUREK patrí nielen medzi najvýraznejšie mená labelu, ale aj mladej európskej hudobnej scény vôbec. Jeho ostatné albumy Edena a Heat sú ľahkým a zároveň meditatívnym počúvaním na tému modulárne synťáky, found sounds, vintage elektronika, eklekticizmus či psychedelický minimalizmus.

„Pokiaľ ide o eklekticizmus Kurek je all over the place“ tvrdia chlapci a dievčatá z magazínu Wire a nie sú ďaleko od pravdy. Miestami až filmové kompozície vynášajú na povrch obrazy a zvuky legendárneho animovaného sci-fi René Lalouxa La Planète sauvage z roku 1973.

Druhou hlavnou postavou sobotného line-upu je LUTTO LENTO, svojrázny hudobník, sound artist a DJ a šéf labelu Sangoplasmo. Jeho aktuálny album Duch Gór na pozadí zvláštne spracovaných field-recordings a organových kompozícií zasadených do surealistických drone-folkových koláží tématizuje volnočasové aktivity ako okultizmus či kryptozoológia.

Okrem live setu Lento premostí prvý a druhý deň Djsetom kĺzajúcim po temných hranách súčasného techna, a nielen to. V tom mu budú pomáhať AVA/Exitab djs a EASTERNDAZE kolektív, ktorému patrí kredit za objavovanie a doceňovanie skrytých kvalít východoeurópskej scény.

RENÉ HELL (Portland, USA) je asi nejskloňovanejšie alter-ego Jeffa Witschera. Tento pán je tradične vnímaný najmä ako experimentátor a svojim spôsobom vizionár, ktorý tvorí plastické syntezátorové krajiny plné kozmických snov pre robotov. Ak by sme boli leniví, oháňali by sme sa termínom nový kraut. Základným kameňom Hellovej tvorby sú dve oceňované LPčka Porcelain Opera a Terminal Symphony – obe vyšli na renomovanom labeli Type. Čerešničkou na torte je minuloročná spolupráca s Danielom Lopatinom aka Oneohtrix Point Never.

Hell dokáže byť tajomný, vedecky chladný, ale napriek tomu nepostráda emócie. Navyše asi ťažko by ste u neho hľadali nostalgiu, ktorá je vlastná jeho kolegom Lopatinovi alebo Emeralds. Hell zasadil krautové/kosmische vizionárstvo do súčasneho kontextu, vďaka čomu znie tak čerstvo, ako mohli kedysi ľuďom znieť Klaus Schultze či Kraftwerk.

Ren Schofield naštartoval svoj projekt CONTAINER začiatkom roka 2009, keď začal zúročovať svoje skúsenosti s experimentovaním s noise, drone a so zvukovými kolážami z kazetových pások, ktoré zasadil do pevnejších štruktúr techna. V tej dobe ešte pod menom God Willing na vlastnom kazetovom labeli “I just live here”. Časom sa takémuto výsledku začalo hovoriť outsider techno či technoise.

Kostra rovných beatov pod Schofieldovými rukami trpezlivo rozkvitá. Postupne pridávané zvukové elementy a slučky na seba nabaľujú občasné hrátky s manipulovanými vokálmi z kaziet. Okrem menších kazetových labelov nájdete atmosférou ale aj prístupom podobné projekty napríklad na značkách ako Sandwell District, Blackest Ever Black, či Hospital Productions.

Ak by niekto túžil po prirovnaniach, jedna z mnohých variant by mohla znieť: „na ceste k surovosti a intenzite Emptyset a k špinavej dusnej atmosfére Vatican Shadow.“ Pozitívnou správou je, že behom živých koncertov sú tieto vlastnosti takmer hmatateľné. (Overené dvoma z troch organizátorov.)

Dvojica Cosmo Knew a Double Dipper aka LASER POODLE má za sebou 2 roky intenzívneho cestovania naprieč Európou a US, počas ktorého brúsila svoj pulzujúce psychadelické rytmy za pomoci syntezátorov, drum machines a ďalších elektronických hračiek. Hudba týchto dvoch pánov je vždy tak trochu nepredvídateľnou výpravou. Je plná zvláštnych tvrdých groovov, ktoré sú voľne inšpirované acid houseovými experimentami a ťažkotonážnym industriálom.

https://ava.chernobyl.eu/
www.exitab.org
www.a4.sk

Zdroj: Exitab