Autumnist: Tiny Bit!

Uplynuli viac ako tri roky od úspešného eponymného albumu The Autumnist a už bol pravý čas prihlásiť sa s novým „materiálom“. Singel Tiny Bit je zatiaľ len malým kúskom na ochutnávku albumu, ktorý výjde v spoločnej starostlivosti labelov Deadred a Starcastic na jeseň tohoto roku.

Vokálne skladby sa doteraz v inštrumentálnej tvorbe Autumnist (resp. Abuse) vyskytovali len zriedkavo. Na albumoch The Great Outdoors (2004) a The Autumnist (2009) vždy v jednej skladbe na diaľku z texaského Austinu hosťovala speváčka Tracy Miller, s ktorou nadviazali spoluprácu na festivale SXSW, kde v roku 2003 Autumnist (vtedy ešte ako Abuse) vystupovali.

autumnist_tiny_bit_cover.jpg

Tentokrát nebolo treba hľadať vokalistu až tak ďaleko. O spev a text k Tiny Bit sa postaral Richard Imrich zo skupiny Nylon Union, ktorá s AUTUMNIST zdieľa nielen jedného vydavateľa ale i rytmickú sekciu kapely. „Na novom album bude rozhodne viacej spievaných trackov ako bolo u Autumnist v minulosti zvykom a pre mnohých bude určite prekvapením mužský vokál. Okrem „klasickej” koncertnej zostavy Autumnist sa bude na albume podieľať niekoľko ďalších hostí“ komentuje vznik albumu Vlado Ďurajka.

A tak v Tiny Bit okrem Richarda Imricha hosťuje na piano aj Boro Reiskup z legendárnej a dnes už skoro zabudnutej slovenskej skupiny Peško.

Singel Tiny Bit, ktorý vychádza ako MP3 / FLAC voľne k stiahnutiu z webov AUTUMNIST, DEADRED a STARCASTIC doplňuje trojica remixov. Remix od Concretic je dielom Adama Dekana inak známeho zo skupiny Nourish My Fame, o druhý sa postaral glitch/big beatz producent tomy. 45, tretí remix je od českého producenta tempoautomatix.

www.autumnist.com / autumnist.bandcamp.com
www.deadred.sk / www.starcasticrecords.cz

AUTUMNIST – TINY BIT
Deadred / Starcastic Records, 2012, Free MP3 / FLAC 320kbps download
vychádza: 24. 07. 2012

DR-022.1 / STC-033
1. Tiny Bit (Original version)
2. Tiny Bit (Concretic remix)
3. Tiny Bit (tomy .45 remix)
4. Tiny Bit (tempoautomatix remix)

autumnist_tiny_bit_announce.jpg

AUTUMNIST Bio:

Vlado Ďurajka začínal ako Abuse a ako jednohlavý súbor si to rozdával s EBM, zastúpený na niekoľkých kompiláciách. Abuse ako ozvena starej počítačovej strieľačky sa však rýchlo vyvíjal inam. Po EP Sleepfields (2002), ktorá ešte bola one-man show v duchu IDM, do Abuse prišla rytmická sekcia Nylon Union a DJ Hlavolam a bol tu živý, koncertujúci band. Hovorilo sa o novej doske (The Great Outdoors, 2004), plánovali sa koncerty za slovenskými hranicami, diaľnice viedli všetkými smermi a Abuse mali rýchlo našliapnuté k najpozoruhodnejšiemu zoskupeniu široko-ďaleko. Ubrali samplov a zoštíhlili pásma sekvencerov, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotácie, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. V dobe, keď sa „živé elektronické“ kapely vyžívali v jungleovej rytmike a ovládnutom dancefloore.

autumnist_press©ivan_caniga.jpg

S novým, tentokrát eponymným albumom zmenili i názov, aj keď Autumnist kopírujú personálne obsadenie Abuse. Do pozadia zdanlivo ustupujú elektronické elementy i turntablismus, viac sú počuť akustické nástroje. Elektrochemický urban sound je i naďalej zmäkčovaný, nastupujú napohľad analógové zvuky, pridávajú sa spomienky na filmovú hudbu. Vokálna linka Tracy Miller v tracku The Shore pomáha vytvoriť hitovú jednotku, aj keď ani zďaleka nevystihuje pestrofarebnosť albumu a jeho zvukový register. Grime-dubstepové vrstvy prestupujú breakbeatom, ale temný nádych albumu je neustále a podivne relativizovaný akustickými prvkami, falošnými „dychovými“ samplami a zvláštnou, dvojlomovou atmosférou. Kapela, ktorá keď chvíľu aktívne nefunguje, hneď si to všimnete.

Zdroj: Deadred Records*
Publikoval: Redakcia GREGI.NET