Autumnist – Sound of Unrest

So železnou pravidelnosťou nás každé štyri roky Vlado Ďurajka aka Autumnist, v minulosti Abuse, obdarí novým brilantným albumom. Po vynikajúcom, poslucháčmi aj kritikou vysoko oceňovanom debute The Great Outdoors (2005) a jeho eponymnom nástupcovi The Autumnist (2009) pôsobí dlho očakávaná novinka Sound Of Unrest ako najkompaktnejší a najvyzrelejší počin v jeho diskografii.

Naďalej je prítomné charakteristické vrstvenie najrozmanitejších zvukových stôp, starostlivé budovanie atmosféry či suverénne kríženie hudobných žánrov. Oproti minulosti však výrazne ubudlo samplovaných zvukov – tentokrát to bol najmä space rock 70. rokov – a to v prospech plejády vintage či moderných analogových syntetizérov.

Najvýraznejšou zmenou oproti takmer inštrumentálnej tvorbe v minulosti je ale fakt, že je to album pesničkový – zo siedmich skladieb až štyri obsahujú mužský spev. Richard Imrich, spevák a gitarista spriaznenej kapely Nylon Union, napísal pre Autumnist tri texty a dva z nich sám naspieval (Some Ground a Tiny Bit). Toho tretieho (A Distant Speck) sa ujal Oleg Tera z ruského mesta Divnogorsk, ktoré sa nachádza niekde na Sibíri blízko miesta pádu mysteriózneho Tunguského meteoritu. Podobnou záhadou ako táto udalosť je pre Autumnist aj samotná identita tohto speváka. Štvrtým textom a spevom v skladbe Rehash prispel na album Boris aka J3117 B311Y z košickej newgaze kapely Jelly Belly. Okrem vokalistov sa na albume objavil ešte jeden hosť, piano v skladbe Tiny Bit nahral Boro Reiskup.

Album bol rovnako ako všetky predchádzajúce nahrávky Autumnist resp. Abuse produkovaný v domácom štúdiu Vlada Ďurajku, živé nástroje – basgitara, bicie, trombón a spevy boli nahrané v trenčianskom štúdiu Men At Sound a mastering si vzal na starosť Anders Peterson z GhostSound Mastering & Post vo švédskom Stockholme.

Sound Of Unrest vychádza na značke Deadred Records 6. júna 2013 (Slovensko) a na Starcastic Records 10. júna 2013 (Česká republika) v digitálnej forme vo formátoch MP3, FLAC na stiahnutie na stránkach oboch vydavateľstiev, Bandcamp profile kapely ako aj v sieťach distribútorov ako iTunes, Spotify a pod. Rovnako vychádza na CD a vinyle, oba nosiče sú balené v netradičnom, ručne potlačenom obale z recyklovaného papiera, ktorého unikátne výtvarné spracovanie je dielom samotného Vlada Ďurajku. Vinyl vychádza okrem štandardnej verzie aj v limitovanej 22 kusovej špeciálnej edícii.

Autumnist Bio:

Vlado Ďurajka začínal ako Abuse a ako jednohlavý súbor si to rozdával s EBM, zastúpený na niekoľkých kompiláciách. Abuse ako ozvena starej počítačovej strieľačky sa však rýchlo vyvíjal inam. Po EP Sleepfields (2002), ktorá ešte bola one-man show v duchu IDM, do Abuse prišla rytmická sekcia Nylon Union a DJ Hlavolam a bol tu živý, koncertujúci band. Hovorilo sa o novej doske (The Great Outdoors, 2004), plánovali sa koncerty za slovenskými hranicami, diaľnice viedli všetkými smermi a Abuse mali rýchlo našliapnuté k najpozoruhodnejšiemu zoskupeniu široko-ďaleko. Ubrali samplov a zoštíhlili pásma sekvencerov, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotácie, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. V dobe, keď sa „živé elektronické“ kapely vyžívali v jungleovej rytmike a ovládnutom dancefloore. S ďalším, tentokrát eponymným albumom zmenili i názov, aj keď Autumnist kopírujú personálne obsadenie Abuse. Do pozadia zdanlivo ustúpili elektronické elementy i turntablismus, viac sú počuť akustické nástroje. Elektrochemický urban sound je i naďalej zmäkčovaný, nastúpili napohľad analógové zvuky, pridali sa spomienky na filmovú hudbu. Grime-dubstepové vrstvy prestupujú breakbeatom, ale temný nádych albumu je neustále a podivne relativizovaný akustickými prvkami, falošnými „dychovými“ samplami a zvláštnou, dvojlomovou atmosférou. Na novinke Sound Of Unrest je tento trend mierneho vzďaľovania sa od elektro scény v ústrety organickejšiemu zvuku ešte markantnejší, sampling ustupuje analógovým zvukovým hračkám a živým „dychom“, nepokoj, napätie a tradičná divotvorná atmosféra by sa však dali krájať.

Autumnist sa dostal do povedomia taktiež vďaka koncertovaniu doma i v zahraničí. Koncertná zostava je päťčlenná, Vlada Ďurajku s laptopom a elektronikou dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, gitarista a scratcher/turntablist DJ Hlavolam spolu s podporou videoprojekcie. Kapela odohrala koncerty na prestížnych európskych a amerických festivaloch počínajúc SXSW v texaskom Austine, slovenskou Pohodou, ďalej Pulse Festival (London, UK), Sziget (HU), Picardie Mouv (FR), GlobalBeat (PL) atď. Lokálne predskakovala kapely a projekty ako Recoil (UK), Laika (UK), Cinematic Orchestra (UK) a pod.

AUTUMNIST – SOUND OF UNREST
Deadred Records / Starcastic Records, 2013
7 skladieb, 35:14 min.

Formát: 12“ VINYL / CD / MP3 / FLAC
Katalógové číslo: DR-022 / STC-40
Dátum vydania: 06. 06. 2013 (Slovenská republika), 10.06.2013 (Česká republika)

Zoznam skladieb:
1. Tunguska
2. Some Ground
3. Rehash
4. Bogeyman
5. A Distant Speck
6. Tiny Bit
7. Collider

Single z albumu na free download v MP3/FLAC:
Tiny Bit (https://autumnist.bandcamp.com/album/tiny-bit-single)
A Distant Speck (https://autumnist.bandcamp.com/album/a-distant-speck-single)

Zdroj: Deadred Records*