Autumnist – A Distant Speck.

Po vydaní pilotného singla Tiny Bit v uplynulom roku sa Autumnist hlási opäť a ďalší singel s názvom A Distant Speck predznamenáva, že vydanie pripravovaného tretieho štúdiového albumu Sound Of Unrest je na spadnutie. Čas medzi vydaním oboch singlov vyplnil Autumnist trpezlivým hľadaním správnej formy skladieb na album a brúsením aj tých najmenších detailov.

Aj singel A Distant Speck, podobne ako jeho predchodca, obsahuje mužský spev. O ten sa tentokrát postaral Oleg Tera z mesta Divnogorsk v ruskej Krasnojarskej oblasti, ktoré leží (na ruské pomery) neďaleko miesta, kde pred viac ako storočím pristál mysteriózny Tunguzský meteorit. Kontakt s Vladom Ďurajkom nadviazal Oleg, ako inak, vďaka náhodnému surfovaniu po Internete. Výsledkom ich spolupráce na extra diaľku je epická skladba, ktorá je okrem tradičnej zmesi elektroniky a samplov postavená aj na živej rytmike a dychových nástrojoch koncertnej kapely Autumnist. O ich nahratie sa opäť postarali majstri zvuku zo štúdia Men At Sound v Trenčíne a mastering si vzal na starosť Anders Peterson z GhostSound Mastering & Post vo švédskom Stockholme.

Singel A Distant Speck vychádza 12. apríla ako MP3 / FLAC voľne k stiahnutiu z Bandcamp profilu Autumnist ako aj z oficiálnych webových stránok Autumnist a vydavateľstiev Deadred a Starcastic. O týždeň neskôr na Record Store Day bude nasledovaný jeho 12-palcovou vinylovou verziou v ultra limitovanom náklade s ručne vyrobeným obalom, ktorej výrobu zabezpečilo spriaznené trenčianske vinyl masteringové štúdio Vinyl-Lab. Pôvodná skladba je tentokrát sprevádzaná štvoricou remixov od zvučných mien naprieč generáciami, postarali sa o ne Stratasoul, Paľo Hubinák z Veneer a „mladá krv“ Stroon a Ink Midget.

Vydanie samotného albumu Sound Of Unrest je naplánované na máj 2013 už tradične pod hlavičkou vydavateľstiev Deadred a Starcastic.

www.autumnist.com / autumnist.bandcamp.com
www.deadred.sk  /  www.starcasticrecords.cz

AUTUMNIST Bio:

Vlado Ďurajka začínal ako Abuse a ako jednohlavý súbor si to rozdával s EBM, zastúpený na niekoľkých kompiláciách. Abuse ako ozvena starej počítačovej strieľačky sa však rýchlo vyvíjal inam. Po EP Sleepfields (2002), ktorá ešte bola one-man show v duchu IDM, do Abuse prišla rytmická sekcia Nylon Union a DJ Hlavolam a bol tu živý, koncertujúci band. Hovorilo sa o novej doske (The Great Outdoors, 2004), plánovali sa koncerty za slovenskými hranicami, diaľnice viedli všetkými smermi a Abuse mali rýchlo našliapnuté k najpozoruhodnejšiemu zoskupeniu široko-ďaleko. Ubrali samplov a zoštíhlili pásma sekvencerov, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotácie, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. V dobe, keď sa „živé elektronické“ kapely vyžívali v jungleovej rytmike a ovládnutom dancefloore. S novým, tentokrát eponymným albumom zmenili i názov, aj keď Autumnist kopírujú personálne obsadenie Abuse. Do pozadia zdanlivo ustupujú elektronické elementy i turntablismus, viac sú počuť akustické nástroje.

Elektrochemický urban sound je i naďalej zmäkčovaný, nastupujú napohľad analógové zvuky, pridávajú sa spomienky na filmovú hudbu. Vokálna linka Tracy Miller v tracku The Shore pomáha vytvoriť hitovú jednotku, aj keď ani zďaleka nevystihuje pestrofarebnosť albumu a jeho zvukový register. Grime-dubstepové vrstvy prestupujú breakbeatom, ale temný nádych albumu je neustále a podivne relativizovaný akustickými prvkami, falošnými „dychovými“ samplami a zvláštnou, dvojlomovou atmosférou. Kapela, ktorá keď chvíľu aktívne nefunguje, hneď si to všimnete.

AUTUMNIST – A DISTANT SPECK
Deadred / Starcastic Records, 2013
Formát: free MP3 / FLAC 320kbps download, 12“ vinyl (ultra limitovaná edícia)
vychádza: 12. 04. 2013 (MP3/FLAC), 20. 04. 2013 (vinyl)

zoznam skladieb:
1. A Distant Speck (Original Version)
2. A Distant Speck (Stratasoul Remix)
3. A Distant Speck (Stroon Remix)
4. A Distant Speck (Veneer Remix)
5. A Distant Speck (Ink Midget Remix)

Zdroj: Deadred Records*