Aukcia súčasného umenia ponúkne reprezentatívny výber diel klasikov aj talentov slovenskej výtvarnej scény.

Obrazy klasikov slovenského výtvarného umenia, diela talentovaných súčasníkov aj výnimočná kolekcia sklárskej tvorby. Reprezentatívny výber toho najlepšieho zo slovenského a českého výtvarného umenia ponúkne 19. mája Aukcia súčasného umenia spoločnosti White & Weiss.

Predaukčnú výstavu môže verejnosť navštíviť od 14. mája v dejisku aukcie, v Zoya Gallery, v Erdödyho paláci na Ventúrskej 1 v Bratislave.

Top dielom aukcie je olejomaľba predstaviteľa slovenského surrealizmu Imra Weinera-Kráľa Stredoveká dáma. Pod dražobné kladivko sa dostane s vyvolávacou cenou 36-tisíc eur, odhadovaná suma, za ktorú ju môže získať nový majiteľ, je 40-tisíc eur.

WEINER KRAL_STREDOVEKA DAMA_pre web

„V šesťdesiatych rokoch dosiahla jeho tvorba mimoriadne kvality, vznikli diela výtvarne kultivované, duchovne hĺbavé a intelektuálne na vysokej úrovni. Zrením jeho tvorby sa dopracoval k poetizmu s baladickým nádychom,“ povedal Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss. Ponúkaný obraz z roku 1970 je publikovaný v autorovej monografii. Aukcia ponúkne aj ďalších päť akvarelov Weinera-Kráľa.

Druhým najdrahšie ponúkaným dielom je koláž s názvom je Pan maliarky Ester Šimerovej-Martinčekovej. Dražiť sa začne s vyvolávacou cenou 30-tisíc eur, predať sa môže za odhadovaných 35-tisíc eur. Dielo z neskoršieho obdobia tvorby zachytáva neutíchajúcu avantgardnú silu spojenú s kolážovou hrou, ktorou zľahka zobrazuje klasickú antickú tému. gréckeho boha pastvín, stád, pastierov a lovcov.

SIMEROVA MARTINCEKOVA_PAN_pre web

Medzi najvyššie cenené diela dražby patrí aj olejomaľba Milana Paštéku Samota. Dražiť sa začne pri sume 18-tisíc eur, kupec ju môže získať až za 23-tisíc eur. Dielo patrí do ranej tvorby jedného z výrazných postáv generácie galandovcov, ktorí sa v druhej polovici 50. rokov 20. storočia pokúsili ako prví o oslobodenie výtvarného umenia od socialistickej ideológie a prihlásili sa k odkazu Milana Galandu. Jeho diela už dlhoročne patria medzi najvyhľadávanejšie na domácich aukciách a tento raz budú môcť kupci získať jeho gvaš Matka s dieťaťom, ktorý sa začne dražiť pri sume 8800 eur. Dielo pochádza z vrcholného obdobia jeho tvorby.

Aukcia súčasného umenia ponúkne 195 diel, medzi najočakávanejšie patria aj obrazy velikánov slovenskej výtvarnej scény, Cypriána Majerníka, ktorého tempera Don Quiote z roku 1944 sa môže vydražiť až za odhadovaných 12-tisíc eur či dielo Dedina Miloša Alexandra Bazovského z konca jeho tvorby, ktoré jeho nový majiteľ môže získať až za 16-tisíc eur.

STECH_DIVKA V CERVENYCH SATECH_pre web

V aukčnej kolekcii sa nachádzajú aj diela vysoko oceňovaných maliarov Janka Alexyho, Vincenta Hložníka, Viery Kraicovej, Milana Laluhu či Jána Mudrocha.

„Špecializujeme sa v prvom rade na diela súčasného umenia. V našom ponímaní je to umenie živé, vznikajúce v čase a v priestore hodnotiaceho recipienta – teda diváka,” vysvetlil Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss. „Snažíme sa o výber toho najlepšieho z dielní súčasníkov, ktorí majú na trhu náročnejšiu pozíciu ako časom overení umelci. Chceme zviditeľniť a oceniť umenie, ktoré vzniká dnes a podporiť autorov, ktorých často jediným príjmom je predaj ich diel, za ktorý potom môžu tvoriť ďalej,” dodal.

Záujemcovia o kvalitné výtvarné umenie si budú môcť zakúpiť aj diela významných predstaviteľov mladej generácie súčasných slovenských umelcov ako napríklad Marka Blaža, Ivana Csudaia, Lucii Dovičákovej, Viktora Freša, Martina Gerboca, Svätopluka Mikytu, Mareka Ormandíka, Csilly Polák, Doroty Sadovskej či Erika Šilleho.

Spoločnosť White & Weiss prináša už tradične na slovenskú aukčnú scénu aj českých súčasných autorov, jedným z top je Adam Štech, ktorého dielo Dívka v červených šatech z roku 2013 je titulným obrazom aukčného katalógu. Začne sa dražiť pri sume 4 900 eur. Adam Štech je výrazným maliarom, jeho myslenie čerpá z postmoderných vplyvov, mixuje prvky ako vizuálny DJ. Oceňovaným je aj Lubomír Typlt, ktorého dve olejomaľby Blankytně modré nebeEn Face z roku 2013 idú do aukcie s vyvolávacou cenou 5500 eur. Talentovaným autorom je mladý Miroslav Polách, ktorý je slovenskému publiku predstavený premiérovo. Patrí do silnej maliarskej generácie nastupujúcej na českú scénu v nultých rokoch 21. storočia. Dielo Nesenie stĺpu s vyvolávacou cenou 3200 eur pracuje s citáciou diela Nesenie kríža autora Hieronyma Boscha.

Aukcia pripravila špeciálny výber tvorby súčasných slovenských umelcov pracujúcich so sklárskou technológiou, ktorí sú zastúpení v dôležitých zbierkach v Európe, v Japonsku či v USA, a zbierajú ocenenia na celosvetových prehliadkach. Kupci budú môcť získať dielo jedného zo zásadných slovenských sklárov Václava Ciglera Objekt Y za vyvolávaciu cenu 17500 eur,dielo Oko Olivera Lešša od vyvolávacej ceny 10-tisíc eur alebo sklo mladého Ašota Haasa I Love Moiré za sumu 5200 eur.

Viac info na: www.whiteweiss.sk
Aukčný katalóg na stiahnutie: https://www.whiteweiss.sk/sites/default/files/katalogy/katalog_ww_maj_2014_web.pdf

Zdroj: Zuzana Kizáková