At The Gates na festivale Brutal Assault 2015!

Kapela, ktorá položila základy štýlu, ktorý zažil svoj boom pekných pár rokov po tom, čo kapela ukončila svoju činnosť. Tomu štýlu sa hovorí metalcore alebo aj melodic metalcore a tá kapela sú švédski At The Gates.

Predovšetkým svojími poslednými dvomi nahrávkami vyprodukovanými v prvej polovici deväťdesiatych rokov (Terminal Spirit Disease a Slaughter of the Soul, ktorý bol okrem iného magazínom Decibel Magazine o pár rokov neskôr označený ako najvplyvnejší death metalový album ďalšej dekády) ovplyvnili množstvo skupín, na ktorých čele svietia mená ako Killswitch Engage, All That Remains či As I Lay Dying.

Tieto bandy v prvej dekáde nového milénia vtrhli na hudobnú scénu s hudbou, ktorá niesla jasný odkaz tejto Gothenburgskej pätice. Pritom sama kapela počas svojej existencie nikdy nezažila výraznejší prielom a ostavála verná svojej undergroundovej pozícii. 12 rokov po rozpade však prišiel čas rozpomenúť sa na skladby v rámci série reunionových koncertov, z ktorých sa v ďalších rokoch stala hlavne záležitosť festivalových vystúpení (v roku 2012 kapela vystúpila aj na pódiu v Jaroměři).

Napriek tomu, že kapela od začiatku svojho znovuspojenia deklarovala že nebude realizovať žiadnu novú nahrávku, v roku 2014 sa stal pravý opak a svetlo sveta uzrel v poradí iba piaty album s názvom „At War With Reality“. Je jasné, že okrem starých osvedčených klasík nás čaká aj exkurzia týmto novým materiálom, ktorým sa kapela snaží ukázať že ešte stále má čo hudobnému svetu ponúknuť.

BA2015_poster_cs3

Napísal: Alexander Sucháček