ASFK uvádza do kín drámu Club Zero rakúskej režisérky Jessicy Hausner

Oceňovaný dramatický film z prostredia prestížnej internátnej školy, Club Zero, rakúskej režisérky Jessicy Hausner, vstupuje do slovenských kín spolu s krátkometrážnym animovaným filmom Volám sa Edgar a mám kravu režiséra Filipa Diviaka, dňa 11. januára 2024.

Asociácia slovenských filmových klubov predstavuje nový vizuálne podmanivý film Club Zero oceňovanej rakúskej režisérky Jessicy Hausner. Tento provokatívny príbeh, zasadený do prostredia prestížnej internátnej školy, pojednáva o nebezpečnej sile autority a jej magnetizujúcej moci v období krehkého dospievania.

Slečna Novaková, nová učiteľka, prichádza do školy so zámerom ukázať študentom najnovšie stravovacie trendy a naučiť ich, ako jesť uvedomelo. Nový udržateľný životný štýl, ktorý propaguje, má však nečakané dôsledky. Medzi ňou a piatimi študentmi sa vytvorí silné a nebezpečné puto, ktoré postupne naberá nebezpečný smer. Club Zero je surový triler, ktorý odhaľuje zničujúcu silu autority a jej vplyvu v období formovania a dospievania.

Hlavnú úlohu, učiteľky Novakovej, stvárnila austrálska herečka Mia Wasikowska. Jej prvá významná úloha prišla v roku 2010, keď si zahrala hlavnú postavu vo filme Alica v krajine zázrakov (2010) režiséra Tim Burtona. Medzi jej významné projekty patria napríklad aj filmy Jane Eyre (2011) a Prežijú len milenci (2013).

Režisérka sa v tomto filme zaoberá témou vedomého jedenia ako protikladu k nezodpovednému stravovaniu. Vedomé jedenie zdôrazňuje dôležitosť zdravého, dôsledného a vedomého prístupu k jedlu, čo sa ukazuje byť kritickým faktorom v živote postáv filmu. „Kulty boli a stále sú kľúčovým problémom v západnej spoločnosti. Ľudia v západnej spoločnosti sa upínajú na životosprávu a výživu natoľko, že sa to pre nich stáva ich druhým náboženstvom,“ povedala pre časopis Variety Jessica Hausner.  Club Zero sa vyznačuje vizuálnou podmanivosťou, symetrickými kompozíciami a znepokojujúcim zvukom perkusií, evokujúcim atmosféru filmových afrických šamanov

Film získal Európsku filmovú cenu za najlepšiu hudbu (Markus Biner) a taktiež ocenenie za najlepšiu hudbu na filmovom festivale v Sitges v Katalánsku. Snímka bola tiež nominovaná na Zlatú palmu na prestížnom filmovom festivale v Cannes. Slovenská predpremiéra filmu Club Zero sa konala na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch, na festivale sa okrem predpremiéry konala sekcia Rešpekt venovaná tvorbe Jessicy Hausner. Slovenskí diváci mali možnosť Jessicu Hausner spoznať, okrem iného, aj vďaka úspešnému sc-fi filmu Malý Joe (2019) o vedkyni, ktorá vypestovala rastlinu s terapeutickými účinkami, ale aj temnou stránkou a filmu Lurdy (2009) ktorý sa blysol v programe MFF Benátky a získal cenu FIPRESCI.

Snímka Club Zero bude do kín uvedená spoločne s krátkometrážnym animovaným filmom Volám sa Edgar a mám kravu slovenského režiséra Filipa Diviaka . Edgar uvidí počas turistického výletu na bitúnok narodenie teliatka. Keď zistí, že z teľaťa má byť rezeň, vezme ho do svojho panelákového bytu. Edgarov život sa prevráti naruby. Z teľaťa sa stane krava, ktorá rozbíja veci, ktoré sú mu drahé. Edgar pochopí, že svoj nápad nedomyslel a rozhodne sa pre radikálne riešenie.

Film uvedie do kín ASFK – Asociácia slovenských filmových klubov vo štvrtok 11. januára 2024. Projekcie filmu po celom Slovensku nájdete na https://asfk.sk/film/club-zero/

Club Zero
Rakúsko, Veľká Británia, Nemecko, Dánsko, Francúzsko, 2023 | 117 minút | premiéra: 11. január 2024 | žáner: dráma
réžia: Jessica Hausner | scenár: Jessica Hausner, Géraldine Bajard | hrajú: Mia Wasikowska, Luke Barker, Ksenia Devriendt, Florence Baker, Samuel D Anderson, Gwen Currant, Sam Hoare, Sidse Babett Knudsen, Elsa Zylberstein
■ materiály na stiahnutie: https://asfk.capsa.cz/ (meno & heslo: visitor)

Volám sa Edgar a mám kravu
Česká republika, Slovensko, 2023 | 7 min | premiéra: 11. január 2024 | žáner: animovaný film
réžia: Filip Diviak
■ materiály na stiahnutie: https://asfk.capsa.cz/ (meno & heslo: visitor)

 Zdroj: TS