Art Film Fest uvedie aj exkluzívnu premiéru víťazného filmu z Cannes!

Dostať na slovenský filmový festival doslova zopár dní po skončení najprestížnejšej prehliadky filmu v Cannes snímky, ktoré zozbierali Zlaté palmy a veľké ovácie, zvyklo byť raritou. Art Film Festu sa však už minulý rok podarilo dostať na svoje plátna niekoľko filmov, ktoré premietal prestížny festival v Cannes. A tento rok sa podobný úspech podarilo zopakovať. V programe bude sedem horúcich noviniek, ktoré si slovenskí diváci pozrú v exkluzívnej premiére.

Art Film Fest získal víťazný film Láska/Amour, dnes už dvojnásobného laureáta Zlatej palmy, Michaela Hanekeho. Kontroverzný a mimoriadne uznávaný rakúsky režisér rozpráva príbeh kultivovaných osemdesiatnikov, Georgea a Anne, učiteľov hudby na dôchodku. Zaťažkávajúcej skúške podrobil ich dlhoročný vzťah po tom, čo Anne dostane mozgovú príhodu a ochrnie. V jeho tvorbe ide o ojedinelú tému, v ktorej využil bezkonkurenčné obsadenie, keď pred kamery vrátil ikony francúzskeho herectva – Emmanuelle Riva a Jeana-Louisa Trintignanta. A okrem nich aj svoju obľúbenú Isabelle Huppert, ktorá si osobne v roku 2007 prevzala na Art Film Feste ocenenie Hercova misia.

Na Art Film Fest prichádza z Cannes aj snímka Za kopcami/Dupa Dealuri rumunského režiséra Cristiana Mungiu, ktorého film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni získal Zlatú palmu v Cannes v roku 2007. Teraz si z Riviéry odniesol ceny za najlepší scenár a najlepšiu herečku, ktoré si podelili obe hlavné protagonistky. Režisér, ktorý v roku 2008 predsedal porote na Art Film Feste, vo svojej novinke zobrazil príbeh Aliny, ktorá sa vracia z Nemecka. Po rokoch sa znova stretáva s Voichitou, jediným človekom, ktorého kedy milovala, a ktorý miloval aj ju. Voichita sa však medzičasom zblížila s Bohom a Boh je veľmi žiarlivý milenec. 
„Ja tento film považujem v prvom rade za film o láske a slobodnej vôli. Láska dokáže neuveriteľne zrelativizovať koncepciu dobra a zla. Väčšinu veľkých chýb sme na tomto svete spáchali v mene viery a s neotrasiteľným presvedčením, že konáme dobro,“ povedal Mungiu.

Festivaloví diváci si budú môcť vychutnať aj novinku oceňovaného kanadského režiséra Davida Cronenberga Cosmopolis, uvedenú v Cannes taktiež v hlavnej súťaži. Hrdinom príbehu z neďalekej budúcnosti je Ericov Packer, mladý multimilionár, ktorý sníva o živote vo vyspelejšej spoločnosti, než je tá naša. Sleduje, ako sa pomaly nad jeho finančným impériom na Wall Street sťahujú mračná. Ako jeho 24-hodinová odysea naprieč mestom v luxusnej limuzíne pokračuje, paranoja vzrastá a mladíkovi sa pred očami odhaľuje desivé tajomstvo.

Pozoruhodnou snímkou sú aj Divosi/Los Salvajes argentínskeho režiséra Alejandra Fadela. Pred zrakmi divákov sa odohrá násilný útek piatich tínedžerov z nápravnej školy a ich cesta za slobodou. Musia podniknúť cestu v nehostinnej pustatine, ktorá sa postupne mení na mystickú báj o odvahe a milosrdenstve. Film získal ocenenie v Týždni kritiky a na Art Film Feste bude súťažiť o Modrého anjela.

Sedem režisérov a sedem nezvyčajných pohľadov na kubánsku metropolu ponúkne španielsko-francúzska snímka 7 dní v Havane/7 Dias en la Habana, ktorá predstavuje defilé známych mien ako napríklad Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Gaspar Noé, Julio Medem alebo Laurent Cantet. Prinášajú obrázok Havany v roku 2011: súčasný portrét mesta plného života a nádejí do budúcnosti, ktorý pozostáva zo siedmich kapitol. Každý režisér dokázal prostredníctvom vlastnej vnímavosti, filmového štýlu, a vďaka svojmu pôvodu zachytiť energiu a vitalitu, ktoré zabezpečujú tomuto mestu punc jedinečnosti.

Úžasnú mystiku prinesie do festivalových kín film Holy Motors enfant terrible francúzskej kinematografie Leosa Caraxa. Hrdinom existenciálnej a nadčasovej snímky je tajomný pán Oscar, ktorý od úsvitu do súmraku absolvuje nezvyčajnú cestu rôznymi životmi. Je kapitánom priemyslu, vrahom, žobrákom, netvorom, otcom rodiny. Zosobňuje rôzne úlohy, do ktorých sa zanietene vrhá, aby v jednej zomrel a v nasledujúcej prekvapil novým, ešte bizarnejším zovňajškom. Kde je však jeho skutočný domov, jeho rodina, nájde niekde svoj pokoj? „Tento film je akási science fiction, v ktorej sa ľudia, zvery a stroje potácajú na okraji vyhynutia – sú to „posvätné motory“, ktoré spája spoločný osud a solidarita, otroci čoraz virtuálnejšieho sveta,“ okomentoval Carax svoje najnovšie dielo.

Najkontroverznejším filmom, ktorý sa v tomto roku premietal a vyvolal veľmi ostré polemiky v Cannes bola snímka Raj:Láska/Paradies: Liebe rakúskeho filmára Ulricha Seidla. Veľmi odvážna a nekompromisná téma sexuálnej turistiky nemeckých a rakúskych žien po päťdesiatke na zasľúbených plážach v africkej Keni je prvým filmom z „rajskej“ trilógie o troch ženách, troch dovolenkách a troch príbehoch o túžbe a hľadaní šťastia.

artfilmfest
Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET