Art Film Fest: Nočná prehliadka pozýva aj na najlepšie horory všetkých čias .

Zabaviť sa a odviazať sa po dni plnom umeleckých filmov ponúka divácky atraktívna Nočná prehliadka, ktorá je už tradične bodkou za každým festivalovým dňom Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Okrem kritikmi oslavovaných a oceneniami ovenčených snímok z prestížnych filmových prehliadok prinesie na plátna aj snímky, ktoré po polnoci ponúknu divákom rozptýlenie.

„Uvádzame žánrové filmy, najmä horory, ale aj komédie či sci-fi. Filmy, ktoré kolujú po medzinárodných hororových a fantasy filmových festivaloch, ale ktoré v našej distribúcii väčšinou divák nevidí,“ opísala zostavovateľka sekcie Ivana Petríková.

Aj tento rok prinesie Nočná prehliadka žánrovú rozmanitosť, napätie, smiech aj more krvi.

Art Film Fest ponúkne divákom aj špeciálne návraty k hororovej klasike – uvedie dnes už učebnicové horory Carrie režiséra Briana De Palmu z roku 1976 a Lesný duch/ The Evil Dead režiséra Sama Raimiho z roku 1981. „Oba filmy uvádzame pri príležitosti uvedenia ich remakov, ktoré sa objavia v kinách v roku 2013,“ vysvetlila Petríková.

Kultový Lesný duch/The Evil Dead sa stal hitom na Slovensku už v 80. rokoch, medzi ľuďmi koloval na pokútne nahraných a predabovaných videokazetách. Film sleduje partiu piatich študentov, ktorá sa vyberie oddýchnuť si na chatu v opustených horách, ale ich výlet sa skončí hrôzostrašným krvavým masakrom. Snímka je dodnes považovaná za jeden z najlegendárnejších filmov vôbec a patrí medzi najlepšie horory, ktoré boli kedy nakrútené.

Podobnú povesť má aj americký film Carrie, ktorý je považovaný za jeden z najlepších hororov všetkých čias. Je prvým filmovým spracovaním diela známeho autora hororov a trilerov Stephena Kinga. Hlavné ženské predstaviteľky Sissy Spacek a Piper Laurie dokonca získali za svoje role nominácie na Oscara. A v malej úlohe si diváci  môžu vychutnať aj mladého Johna Travoltu spred takmer 40 rokov.

Medzi ťaháky sekcie patrí aj prvý anglicky hovorený film známeho kórejského režiséra slávnej snímky Old Boy, Park Chan-wooka, Stokerovci/Stoker, ktorý bol prvýkrát uvedený na filmovom festivale Sundance. Pre jeho tajomnú atmosféru a kompozíciu ho prirovnávajú k Hitchcockovým filmom. Spoluprodukovala ho spoločnosť Ridleyho a Tonyho Scottovcov, a bol to posledný film, ktorý Tony Scott dokončil pred svojou smrťou.

Festivaloví návštevníci si budú môcť užiť aj medzinárodný hit hororových festivalov, provokatívny a šokujúci film Abeceda smrti/The ABCs of Death. Dvadsaťšesť najtalentovanejších režisérov tohto žánru dostalo k dispozícii päť minút a jedno písmeno abecedy, aby si podľa vlastného výberu slova natočili hororovú smrť. Zábavný a kontroverzný film je vyčerpávajúcim obrazom rôznorodosti moderného hororu.

Nočná prehliadka ponúkne aj dve čerstvé novinky – komédiu Neuveriteľný Burt Wonderstone/The Incredible Burt Wonderstone či novodobý western Violet & Daisy.

Zdroj: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.