Art Film Fest dostal originálnu podobu aj na billboardoch!

Tri originálne billboardy k 20. ročníku Medzinárodného filmového festivalu ART FILM FEST pútajú od pondelka 4. júna obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta Slovenska. Hoci sa festival už tradične uskutoční v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, práve z Bratislavy dochádza za filmovým umením viacero divákov.

Príležitosť umelecky stvárniť blížiaci sa filmový festival dostali tri tímy mladých výtvarníkov, pod vedením slovenského výtvarníka Daniela Brunovského.
Art Film fest Billboard
Priestor dostala najmladšia generácia, študenti z Vysokej školy výtvarných umení a z Katedry výtvarnej výchovy, Pedagogickej fakulty UK. „Obyvatelia mesta mohli autorov sledovať priamo pri tvorbe. Ide o originálne diela, vytvorené jedinečným spôsobom realizácie, priamo v rušných uliciach Bratislavy. Podľa mňa, je to dobrá príležitosť, keď organizátor festivalu spolu so študentmi vytvoria zaujímavý projekt, ojedinelý v našich podmienkach,“ povedal Brunovský.

Art Film fest Billboard

Jediná podmienka znela – svoje dielo museli dokončiť počas jediného dňa. ,,Zaujala nás príležitosť spraviť niečo netradičné a možnosť zviditeľniť svoju myšlienku na takej veľkej ploche a frekventovanom mieste,“ zhodli sa Michal Turkovič a Filip Sabol, ktorí sa na rozdiel od svojich kolegýň rozhodli stvárniť tému spoločne na jednej ploche, konkrétne na Prievozskej ulici. Použili pri tom sprayovú techniku a ich dielo je kompozíciou abstraktných štruktúr. Výtvarníčka Martina Širáňová, ktorá tvorila na Košickej ulici, sa sústredila na živé a hravé farby. ,,Aj mňa zaujala výzva veľkej plochy a možnosť vlastnej autorskej prezentácie,“ dodala. Tretí billboard, na Tomášikovej ulici, maľovala Jana Ficová, ktorá sa vo svojej tvorbe sústreďuje na človeka. ,,Filmy, ako aj Art Film Fest sú o ľuďoch a pre ľudí. A preto je aj mojím námetom človek. Art Film Fest je aj o svetoznámych hercoch a herečkách, ale tohtoročný oficiálny vizuál ich má už v hlavnej kampani. Rozhodla som sa preto namaľovať portrét neznámej diváčky, pretože tento festival má podtitul aj najdiváckejší,“ uviedla k svojmu stvárneniu témy Art Film Fest.

Art Film fest Billboard
Veľkoplošné billboardy poskytla mladým výtvarníkom spoločnosť euroAWK, z ktorej podnetu celá akcia vznikla. ,,Už niekoľko rokov prezentuje euroAWK vybraných umelcov a ich diela na svojich plochách na Slovensku i v Čechách. Našou ambíciou však je, posunúť celý projekt ešte ďalej a ponúknuť tento model mladým umelcom ako plátno a priestor na vyjadrenie sa. Práve filmový festival, akým je Art Film Fest, ponúka mnoho umeleckých inšpirácií, ktoré sú pre takúto prezentáciu kreatívcov ako stvorené,” povedala obchodná riaditeľka spoločnosti euroAWK Dita Navrátilová.
Medzinárodný filmový festival Art Film Fest sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Už dvadsať rokov ponúka priestor pre prezentáciu diel najnovšej svetovej kinematografie, ale aj zaujímavých titulov filmovej histórie a v neposlednom rade taktiež bilančne rozsiahlu prehliadku snímok slovenského audiovizuálneho umenia. Festivalu sa každoročne zúčastní mnoho tvorcov osobne, aby mohli s divákmi komunikovať nielen prostredníctvom svojho filmového diela, ale aj osobne pred plátnom. Výzvou pre organizátorov je dostať slovenských divákov späť do kín a vychovať novú generáciu filmových obdivovateľov.

artfilmfest
Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET