ARCHÍVNY CHLAPEC SA VRÁTIL K AKUSTICKEJ GITARE A VYDÁVA NOVÝ ALBUM.

Slovenský gitarista, spevák a skladateľ Archívny Chlapec vydáva na značke Slnko Records svoj tretí album s názvom Zapadákov. Kolekciou intímnych piesní sa po tranzitnej fáze vracia naspäť k pesničkárstvu postavenom na akustickej gitare a úprimných textoch o rodine, detstve a živote v malom meste. Zvukovú farebnosť nahrávky dopĺňa subtílny vokál českej speváčky Prune.

„Bol to zámer,” zdôvodňuje nástrojový minimalizmus nového albumu Richard Vávra, ktorý je hlavným protagonistom projektu Archívny Chlapec. Introvertný debut spred piatich rokov hudobníkovi z Kútov priniesol fanúšikov na Slovensku aj v Čechách a jeho ďalšie odvážne pokračovanie s bohatšími aranžmánmi označili niektorí novinári ako jeden z najlepších pesničkárskych počinov na Slovensku. Už vtedy však Archívny Chlapec hovoril, že je vo fáze tranzitu a jeho hudba v budúcnosti môže znieť opäť inak.

„Po albume Zvery som mal pocit, že úlohou hudobníka je neustále sa posúvať vpred a s touto ideou vznikol nasledujúci album Tranzit. Problém bol, že som nevedel, čo to “vpred” konkrétne znamená. Až s odstupom času som zistil, čo mám rád, v čom som doma, a že netreba vidieť progres len vo viac nástrojoch či zložitejších aranžmánoch. Hudobným napredovaním môže byť aj to, že začneš byť k sebe úprimný a prestaneš sa štylizovať do niečoho, čím nie si,” myslí si Richard Vávra a dodáva, že presne o tom je album Zapadákov. O jednoduchosti, úprimnosti k sebe samému aj ostatným a radosti z obyčajných, každodenných vecí. Aranžérsky si vo všetkých skladbách vystačil len s jednou gitarovou linkou a dvoma hlasmi.

„Nie je sa kam náhliť, môžeme si dovoliť ten luxus prísť neskoro alebo nikdy,” spieva v jednej zo skladieb Archívny Chlapec a pôsobí to autenticky, pretože jeho texty reflektujú, čím naozaj žije. „Mám jedenásťročného syna, manželku, každý večer varíme, ráno ma niekedy bolí chrbát a rád jazdím na bicykli popri Morave smerom na Skalicu,” hovorí Richard.

Azda najlepšie myšlienku Zapadákova vyobrazuje skladba a video Ponad Berlín smer Londýn, ktorý je duetom Archívneho Chlapca s českou speváčkou Prune. Je to čiastočne DIY koncept, snaha o zachovanie čo najväčšej autenticity, aj snaha o sureálny, snový pohľad na úplne bežné veci, ktoré sa nám zdajú na prvý pohľad obyčajné a škaredé. S cieľom nájsť “krásno” niekde, kde by ho len málokto hľadal.

Zapadákov vychýdza 13. marca na značke Slnko Records na CD, MP3 aj v bezstratovom FLAC formáte.

Archívny Chlapec – Zapadákov CD | FLAC | MP3: https://www.slnkorecords.sk/archivny-chlapec/zapadakov
Archívny Chlapec – Ponad Berlín smer Londýn: https://youtu.be/WLT3S7qeGvM
Zapadákov na streame: https://slnko.lnk.to/zapadakov

Zdroj: Slnko records