Antická poéma v punkovej verzii – to je inscenácia Pieseň piesní, ktorú z Bologne do Bratislavy prinesie festival Dolce Vitaj.

Divadelný súbor Fortebraccio z Bologne pricestuje na Slovensko po prvý raz a to s úspešnou inscenáciou antickej poémy Pieseň piesní inšpirovanou biblickými motívmi. Do punkovej verzie ju spracoval Roberto Latini – režisér, autor adaptácie a herec v jednej úlohe. Monodráma získala dve prestížne ceny Premio Ubu: v kategórii najlepší herec (Roberto Latini) a pôvodná hudba (Gianluca Misiti). Talianski divadelníci sú hosťami festivalu Dolce Vitaj a vystúpia 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu Slovenského národného divadla (SND) v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk. 

Festival Dolce Vitaj ponúka umenie rôznych žánrov a patrí mu už tradične celý mesiac jún. Organizuje ho Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Pieseň piesní je jedným z najstarších, najdôležitejších a snáď aj najtajuplnejších textov. Plný nehy a útechy, vôní a fantázie, je akousi plachou i žiadostivou hymnou krásy, vášnivým tancom medzi načúvaním a vzťahom, skutočným a neskutočným, balzamom na telo i dušu. Ak Pieseň piesní čítame bez náboženských odkazov a interpretácií, vyhýbame sa hľadaniu paralel a vedľajších významov, ak neprihliadame na delenie odsekov a častí, ale sa ponoríme do jej vnútorného pohybu, môže sa nám náhle objaviť snová vízia sveta so všetkými jeho vôňami, paralelného a možno niekdajšieho, v ktorom si nás sny a slová vyberajú a sprevádzajú,“ napísal o inscenácii Roberto Latini.

Pieseň piesní je jedným z najsugestívnejších a najpoetickejších textov Svätého písma, ktorého autorstvo sa podľa niektorých zdrojov pripisuje kráľovi Šalamúnovi. Originálny text je istý druh svetského novomanželského duetu, ktorý má svoj literárny pôvod v starovekej Mezopotámii. Je rozdelený do ôsmich kapitol – dialógov medzi mužom a ženou, Šalamúnom a Sulammit. V skutočnosti však siaha omnoho ďalej. Sústreďuje sa na božský pôvod lásky, ktorá podľa rôznych, predovšetkým náboženských interpretácií, nachádza svoje naplnenie v láske medzi Ježišom a cirkvou a v božej láske k izraelskému ľudu.

Scéne dominuje rozhlasové štúdio. Hlavný hrdina, Roberto Latini, výstredne oblečený trhan vo fialovom kabáte a s parochňou na hlave, čo mu zakrýva tvár, spí na lavičke. Latini ako rozhlasový moderátor rozpráva do mikrofónu, aby šíril svoje slová v éteri (on air, ako pripomína aj svetelný nápis) a jeho reč sa strieda s hudbou. Okrem toho hovorí s niekým na druhom konci linky, ktorý mu zaťato neodpovedá. Éterom lietajú nádherné slová, plné vôní a chutí, ktoré sa materializujú v človeku, vo svete, kde prostredníctvom hlasu podnecujú všetkými zmyslami lásku.

Monodráma divadelného súboru Fortebraccio z Bologne sa snaží prekročiť túto hranicu a koncentrovať sa na vnútornú poetickú hodnotu slova, ktorú v sebe text ukrýva. Inscenácia získala v roku 2017 prestížne divadelné ocenenie UBU v dvoch kategóriách: najlepšia pôvodná hudbu pre Gianlucu Misitiho a najlepší herecký výkon pre Roberta Latiniho.

Roberto Latini je herec, režisér a autor, študoval herectvo v Ríme na inštitúte Il Mulino di Fiora pod vedením Perly Peragallo, kde v roku 1992 získal diplom. Medzi mnohými oceneniami jeho tvorby možno spomenúť Premio Sipario v r. 2011, Premio Ubu ako najlepší herec v r. 2015 a Cena kritiky v r. 2015. Od roku 2007 je riaditeľom divadla Teatro San Martino v Bologni. V roku 2012 založil divadelný súbor Teatro Fortebraccio. V roku 2017 získal cenu Premio Ubu ako najlepší herec za predstavenie Pieseň piesní.

Gianluca Misiti (zvuk a hudba). Hudobník a skladateľ, venuje sa divadlu a filmu. Na začiatku svojej hudobnej kariéry spolupracoval ako hráč na klávesy s popovými spevákmi ako Max Gazé, Paola Turci a Daniele Silvestri. V roku 2015 získal ocenenie Telesio d´argento na festivale „Jar talianskeho filmu“ za hudbu k filmu Edoarda Lea My a Giulia, bol nominovaný na cenu David di Donatello za najlepšiu pieseň k filmu Dobrý deň ocko, rovnako v réžii Edoarda Lea. Spolupráca s Robertom Latinim mu vyniesla dve ceny UBU za najlepšiu pôvodnú hudbu, v roku 2015 za predstavenie I giganti della montagna (Obri veľhôr) a v roku 2017 za predstavenie Pieseň piesní.

Max Mugnai (svetlo a technika). Začal pracovať ako svetelný technik v divadle v roku 1991. Od roku 1995 spolupracoval s režisérkou a herečkou Ilariou Drago. Má na svojom konte spoluprácu s mnohými divadelnými a tanečnými súbormi, ako sú napr. Le Belle Bandiere, Sistemi Dinamici Altamente Instabili, Diablogues, Marco Manchisi, Farneto Teatro.

FB: https://www.facebook.com/events/293590894901755/
ICC Bratislava: https://iicbratislava.esteri.it/iic_bratislava/it/gli_eventi/calendario/2019/06/roberto-latini-cantico-dei-cantici.html
SND: http://snd.sk/predstavenie/11969/piesen-piesni/2019-06-12/19-00
Predaj vstupeniek na www.snd.sk.

* V rámci festivalu Dolce Vitaj sa v Považskej galérii umenia, Žilina koná výstava, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca, úzko spojeného s hnutím Gruppo ´70, medzinárodným hnutím Fluxus. Výstava potrvá do konca júna tohto roku. * Celé tri mesiace – od 5. júna do 15. septembra 2019 – bude v priestoroch Slovenského národného múzea veľkolepá výstava fotografií s názvom V ústrety kráse – talianska krajina vo fotografii. * Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Od 6. do 27. júna 2019 v Kine Lumière (výber poputuje do Košíc, Žiliny, Popradu, Modry a Prievidze). * 7. júna 2019 o 19.30 hod. vystúpi po prvý raz na Slovensku legendárne talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov, ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri, vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. * Úspešný taliansky autor Paolo Giordano (Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná) sa po troch rokoch vráti do Bratislavy, diskusia s ním sa uskutoční v kníhkupectve Martinus 11. júna 2019 o 18.00 hod., reč bude najmä o jeho najnovšom románe Požierači neba. * Pod hlavičkou Dolce Vitaj sa uskutoční aj jedno z predstavení v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk. Do Bratislavy pricestuje divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý prinesie antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi, 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu SND. * Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy; do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, ktorá vznikla pri príležitosti Leonardovho jubilejného roku. Uskutoční sa v taliančine 18. júna 2019 o 10.00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V rovnaký deň s ním v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul., bude od 18.00 hod. viesť diskusiu Pišta Vandal. * Záverečný koncert festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční 28. júna 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, predstaví sa taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ – experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom. * Ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si od 17. do 26. júna budú môcť okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne. Podujatie vyvrcholí 26. júna už tradičnou oslavou talianskeho vína Vino vitaj. Taliansko – slovenská obchodná komora pripravila ochutnávku produktov z tých najlepších talianskych pivníc spolu s desiatkou talianskych reštaurácií a kaviarní.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.
Festival sa koná pod záštitou  primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: Dolce Vitaj 2019