Anneke van Giersbergen sa predstaví 7. apríla v Randal clube!

Krotiteľka hlasiviek a mnohotvárnych emócii, holandský supertalent, ktorý rozkvitol v radoch skupiny The Gathering – Anneke van Giersbergen.

Rockový svet šarmantnú a usmievavú divu spoznal keď dovtedy nizozemský undergroundový The Gathering angažoval do svojich radov Anneke a nahrali výnimočný album Mandylion, úplne odlišný od všetkého, čo kapela dovtedy produkovala.

Spoločne s Anneke van Giersbergen uzavreli na niekoľko rokov hudobné manželstvo, ktoré povilo niekoľko zaujímavých progresívnych nahrávok. Progresija v ich prípade veľmi výstižne charakterizuje snahu kapely hľadať a experimentovať. Zanovi-to odmietali „vykradnúť“ Mandylion a nechať sa pohodlne unášať na  vlne jeho úspechu.

Sedem rokov už ale Anneke pôsobí ako sólová umelkyňa, hoci sa nevyhýba ani spolupráci s inými kolegami, najmä Danny Cavanaghom (Anathema), Arjenom Lucassenom (Ayreon), Johnom Wettonom (Uriah Heep, Asia), Sharon den Adel (Within Temptation) či Devinom Towsendom.

AVG-620x400

Ostatný album Anneke pod názvom Drive z jesene minulého roka ju zachytáva vo vrcholnej forme. Piata sólovka priniesla opäť rockové hymny, striedavo prekladané intímnymi baladami.

K nahrávaciemu procesu sa Anneke rozhodla pristupovať staromylsky čo vysvetlila opísala nasledovne: „V dobe, keď sú albumy nahráva-né tak, že súbory sa kompletne prenášajú online, som veci veľmi chcela urobiť starým dobrým spôsobom. Jednoducho natočiť skladby v štúdiu spoločne s celou kapelou. Nakoniec je to z pesničiek cítiť, je tam nadšenie aj sviežosť“.

Anneke sa aktuálne túla po európskych kluboch, kde propaguje novinku ale aj výber zo svojej bohatej kariéry.

Spoločnosť jej navyše  robí iná kolegyňa v speve, skladateľka a zároveň multinštrumntalistka Anna Murphy, známa z pôsobenia v kapele ELUVEITTE.

599433_10152043382540447_1339913138_n

Na jeseň debutovala sólovou nahrávkou „Cellar Darling“, ktorý recenzenzenti prirovnávajú k tvorbe súutničiek Amy Lee (EVANESCENCE), Florence Welch (FLORENCE + THE MACHINE) či Tori Amos. Rôzne cynické obludy by mohli žartovať o tom, aké „Babovřesky“ nás to čakajú.

Je pravdou, že na pódiu bratislavského Randalu v pondelkový večer budú v presile kočky, ale žiadny ľahký žáner, žiadna komédia sa konať nebude, aj keď sa po odchode z koncertu budeme zrejme všetci usmievať.

ANNEKE VAN GIERSBERGEN  „Drive Tour 2014“
Špeciálny hosť: Anna Murphy (ELUVEITIE)
7. apríla, BRATISLAVA – Randal

anneke1

Zdroj: DOUBLE HEAD PRODUCTIONS, s.r.o.