Anna Veselovská vystúpi na Pohode s orchestrom Virtuoso.

Sú mladí, talentovaní a milujú hudbu. Reč je o jedinečnom mládežníckom orchestri Virtuoso, ktorý spolupracuje aj s Annou Veselovskou. Toto unikátne spojenie klasiky a melancholickej speváčky sľubuje veľký kultúrny zážitok.

Predstavte si obrovský orchester zložený z talentovaných detí z celého Slovenska. Detí, ktoré by sa za normálnych okolností nikdy nestretli, spojila ich však láska k hudbe. Výnimočný hudobný projekt Virtuoso túto predstavu premieňa na realitu.

„Šéfovi Nadácie HB Reavis Slavomírovi Jankovičovi učaroval program venezuelského hudobníka a ekonóma José Antonia Abreu, ktorý v roku 1975 založil Nadáciu El Sistema. Prišiel s víziou dať šancu deťom z get, pomôcť im dostať sa z prostredia plného drog a kriminality, do prostredia, ktoré by malo možnosť formovať ich ako ľudí a vychovať z nich lepších jedincov práve prostredníctvom hudby. Túto myšlienku sme upravili na slovenské pomery a vzniklo Virtuoso,“ prezradila Mária Bejdová z Nadácie HB Reavis.

Národný mládežnícky orchester Virtuoso je zložený zo 64 talentovaných detí z ôsmich krajských miest. Priemerný vek v orchestri je 15 rokov a až 70% z členov sú dievčatá. Repertoár pozostáva z diel Vivaldiho, Bernteina, Jerkinsa, Haydna a iných majstrov. Ako hosť sa na koncertoch predstaví aj mladá speváčka Anna Veselovská.

„K spolupráci s Virtuosom som sa dostala tak, že mi raz zavolal človek z Universal Music a povedal: „Dostali sme zaujímavú ponuku. Ide o projekt so 64-členným orchestrom. Ideš do toho?“ A moja reakcia bola: „Tak tomu ver, že áno!“ Na prvej skúške som z toho bola pekne mimo. Toľko emócii. Fakt som veľmi poctená, že môžem hrať s tak šikovnými hudobníkmi,“ neskrývala nadšenie Anna Veselovská.

Svoju premiéru absolvovala Anička s Virtuosom pred dvomi týždňami na 5. ročníku Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2013 v Košiciach. Spoločne odohrali Aničkin aktuálny singel „Lepší ako sme“ z jej debutového albumu „10 rozdielov“.

„Po koncerte v Košiciach, ktorý mal veľký úspech, sme sa rozhodli, že pre náš orchester upravíme Aničke ešte aj ďalšie dve skladby. Budú to piesne, ktoré si vybrala Anka sama: Prvá posledná a Možno viem,“ uviedol hlavný dirigent Igor Dohovič.

Virtuoso spoločne s Annou Veselovskou poteší milovníkov hudby v piatok, 12. júla o 19:00 na námestí Eurovea a v sobotu, 13. júla o 18:00 na trenčianskom festivale Pohoda v Daylong Kids Park.

Zdroj: Universal Music s.r.o.