Andrej Mutňanský predstavuje svoje nové EP Multiverzum

Syntetizátorové zvuky 90-tych rokov, snaha o súčasný moderný prístup k produkcii a vzťahová problematika vsadená do vesmírnej a AI tematiky. Takto by sa dalo opísať nové EP Multiverzum, ktorého autorom a interpretom zároveň je Andrej Mutňanský.

Po intenzívnej štúdiovej produkčnej práci pre iných interpretov, prichádza spevák a songwriter Andrej Mutňanský so svojimi novými skladbami, vydanými ako EP s názvom Multiverzum. Ako hovorí Andrej, cesta k nemu trvala viac ako dva roky: „Po predchádzajúcom EP A Q U A (2020) som pociťoval, že si na nejakú chvíľu potrebujem ako spevák oddýchnuť a skôr som sa chcel hudobne realizovať ako producent, čo sa, myslím, v konečnom dôsledku aj podarilo, lebo vzniklo pomerne veľa zaujímavých spoluprác a niekoľko z nich je pripravených aj na jar tohto roku.

Katalyzátorom nového EP bola súťaž Košický zlatý poklad 2022. Andrej túto súťaž sleduje už zopár rokov, dokonca sa do jedného z predchádzajúcich ročníkov zapojil s piesňou Porcelán (EP A Q U A) a dostal sa s ňou do semifinále, čo ho motivovalo zapojiť sa znova. „Keďže je mojím dobrým zvykom niektoré veci odkladať, poprípade na ne zabudnúť, pieseň Vesmírna som dokončil a zaslal do súťaže len pár dní pred uzávierkou. Spomínaná skladba nakoniec získala v súťaži dve ocenenia a mal som na ňu množstvo pozitívnych ohlasov, napríklad aj od jedného z porotcov, speváka skupiny Nocadeň, Rasťa Kopinu.

Na EP Multiverzum, v ktorom sa po textovej stránke hovorí najmä o komplikovanosti pováh a medziľudských vzťahov vsadených do prostredia vesmíru a umelej inteligencie, sa nachádzajú, okrem spomínanej Vesmírnej, ešte ďalšie dve piesne. Jednou z nich je skladba Supernova, pripomínajúca svojím temným nádychom Andrejovho už rokmi obľúbeného interpreta menom The Weeknd, a druhou skladbou je pre speváka netradične zvukovo „hravá“ pieseň 0 1 Binárna sústava. Zvukový dizajn týchto piesní mal Andrej dopredu vybratý: „Už po prvej skladbe Vesmírna som zhruba vedel, v akej atmosfére chcem, aby sa celé nové EP nieslo, o čo bola ľahšia následná tvorba piesní Supernova a 0 1 Binárna sústava, napríklad pri výbere použitých nástrojov a vokálnych pluginov. Okrem toho moja manželka a textárka Patrícia Mutňanská tematicky veľmi trefne podčiarkla celkovú náladu svojimi textami.

Mastering piesní mal na starosti už tradične Randy Gnepa a vizuálom k EP, ktorý pripomína zatmenie Mesiaca, je vlastne odfotený obraz, ktorý vytvoril Andrej a visí nad jeho gaučom v obývačke. Vydanie EP podporila zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.

EP Multiverzum nájdete na všetkých známych streamovacích službách (Spotify, Deezer, Apple Music, a pod.)

Zdroj: TS