Anča Award získali Nekonečne boľavé oči.

„Tento film sme videli medzi prvými, no počas celého festivalu sme ho nestratili z dohľadu,“ prezradila odborná porota o snímke Nekonečne boľavé oči (Sore Eyes for Infinity) fínskej režisérky Elli Vuorinen, ktorá získala Anča Award, čiže hlavnú cenu Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča honorovanú sumou 800 eur. 

Na porotcovské stoličky si tento rok sadli maďarská režisérka Éva Katinka Bognár, programový riaditeľ festivalu Anifilm Pavel Horáček  z Českej republiky a britský režisér Robert Morgan, ktorý mal na Fest Anči aj svoj profil a masterclass. O víťaznej snímke ešte prezradili: „Prostredníctvom expresívnej animácie ponúka absurdný pohľad na svet, ktorý však pramení zo skutočnosti. Ústredná postava pozoruje grotesknosť sveta, až kým s pomocou spriaznenej duše nenájde odvahu stať sa jeho súčasťou.“ Krásny, úprimný a farebný príbeh kreslenej animácie vznikol vďaka crowdfundingovej podpore. Zameriava sa na optičku, ktorej bežný pracovný deň naruší niekoľko výnimočných zákazníkov. Každý jeden z nich sa pozerá na svet nečakaným spôsobom. A práve v tom je sila tohto krátkeho filmu.

Porota udelila cenu aj najlepšej študentskej snímke: „Rozhodli sme sa ju udeliť hravému filmu, ktorý nás vo veľkej rýchlosti bombarduje vtipnými a originálnymi návodmi na upratanie bytu.“ Cena Anča Studen Award  a 400 eur poputujú do Fínska animátorke Heta Jäälinoja za film Penelope.

V Medzinárodnej súťaži videoklipov zaujal tento rok Marcos Sánchez z Čile so svojím dielom The unnatural, ktoré vytvoril pre poetku a hudobníčku Claire Cronin z Los Angeles. Porotu tvorili člen demoskupiny ASD Kostas Pataridis z Grécka, tiež známy ako Navis, mediálna umelkyňa Heidi Hörsturz z Nemecka a slovenská umelkyňa pracujúca s novými médiami Beáta Kolbašovská. Víťazný videoklip, ktorý získal cenu Anča Music Video Award honorovanú sumou 400 eur v nich „vyvoláva temnú melancholickú atmosféru. Príbeh každého unesie na ďalekú cestu. Má minimalistickú kompozíciu a využíva jedinečnú farebnú škálu a tiene na vykreslenie prostredia a podčiarknutie deja. Ten sa od začiatku veľmi jasne vyvíja k dramatickému koncu.“

Aj tento rok deti v hľadisku rozhodovali o filme, ktorý získal Anča Kids’ Award a 400 eur. Najviac ich zaujala rozprávka Vtáčik a húsenica (The Little Bird and the Catterpillar) nemeckej režisérky a animátorky žijúcej vo Švajčiarsku. Pokiaľ si niekto doteraz myslel, že medzi vtáčikom a húsenicou nemôže vzniknúť priateľstvo, táto rozprávka mu ukáže pravý opak. V živote sa môžete priateliť jednoducho s každým.

Okrem filmových cien sa tento rok odovzdávali aj ceny začínajúcim tvorcom a študentom, ktorý počas Game Days Pitching Session mali možnosť predstaviť svoje interaktívne multimediálne projekty. Za Hru Zoja si ocenenie odniesli Ivan a Peťo Galdíkovci. Porote sa páčilo, že ich projekt pôsobí dojmom atmosferickej cesty vďaka výnimočným vizuálom a hlbokému osobnému zážitku.

Na minuloročný úspech nadviazala súťaž Game Jam, čiže rýchlotvorba hier na zadanú tému, ktorú sa dozvedeli účastníci pred festivalom. Prvé miesto si odniesol tím Pixelfederation s hrou Diet Struggle.

Víťazné filmy budú najbližšie premietnuté v pásme Best of Fest Anča 2017 na festivale Pohoda v Trenčíne.

Anča Award
Nekonečne boľavé oči / Sore Eyes for Infinity
réžia: Elli Vuorinen
Fínsko, 2016

Anča Award – special mention
Bábiky neplačú / Toutes les poupées ne pleurent / Dolls don’t cry
réžia: Fréderick Tremblay
Kanada, 2017

Anča Student Award
Penelope
réžia: Heta Jäälinoja
Estónsko, 2016

Anča Student Award Special Mention
Spolubývajúci / Roomates
réžia: Jamie Wolfe
USA, 2016

Anča Music Video Award
The Unnatural
réžia: Marcos Sánchez
Čile, 2016

Anča Music Video Special Mention
Sex Bruise
réžia: Conor Grebel
USA, 2016

Anča Kids´ Award
Vtáčik a húsenica (The Little Bird and the Catterpillar)
réžia: Lena Von Dohren
Švajčiarsko, 2017

Game Days Pitching Session
Zoja
autori: Ivan and Peťo Galdíkovci

Game Days Pitching Session Special Mention
Duschans Schulweg
autor: Peter Račko

www.festanca.sk

Zdroj: FA