Ambiciózni aj hipisáci. Nový dokument ukáže, akí sú dnešní rodičia!

Ako vychováva svoje deti slovenský manželský pár s priemerným zárobkom, ako fínska matka, ktorej partner je na odvykačke od závislostí a ako chudobná Rómka z Rumunska?

A ako majú vlastne rodičia ideálne vychovávať dieťa?

Tieto a mnohé ďalšie otázky otvára nový slovenský dokumentárny film O mladých rodičoch režiséra Adama Hanuljaka. Zblízka skúma starosti i radosti rodín zo Slovenska, Česka, Fínska a Rumunska. Divákom sa v premiére predstaví 8. októbra o 20.30 h. v bratislavskom KC Dunaj. Vstup je zdarma.

Milla a Okko z Fínska sa stali rodičmi, keď mali 19 a 20 rokov. Títo sympatizanti rastafariánskeho životného štýlu majú spolu dcérku Senju a syna Noema. Ako ich sama zvláda Milla, keď je teraz Okko na liečení od závislostí? A aký je vôbec Okko otec?

Na druhej strane brehu stojí ambiciózny pár Dita a Radek z Česka, ktorí spolu zvládajú výchovu dvoch dcérok, príchod tretieho potomka na svet, štúdium na vysokej škole aj kariéru a šťastný a zdravý partnersý život.

Rodičovstvo z úplne inej strany zobrazuje dokument na príbehu slobodnej rómskej matky Ana-Marie z Rumunska, ktorá sama, len zo sociálnych dávok, vychováva tri dcéry v chudobných podmienkach.

Režisér prichádza za rodinami do ich obývačiek, kuchýň, záhradiek, detských izieb. A otázky kladie priamo na telo. Otvorené výpovede rodičov a ich malých detí nie sú štylizované, ale skutočné.

Hovoria aj o tom, ako sa vysporiadavajú s každodennými problémami rodičovstva, či sú dobrí alebo zlí rodičia, či vôbec boli pripravení stať sa nimi, ako sa pasujú so svojimi deťmi, v akých finančných podmienkach žijú, či si môžu dovoliť dať deti do tábora a na záujmové krúžky, aj čo sa odohráva za zatvorenými dverami, čo deti nemajú vedieť a počuť.

„Do projektu sme zapojili rodiny z Rumunska a Fínska, pretože práve táto kombinácia poskytuje možnosť porovnávať každodennosť mladých rodičov v krajine s prepracovaným sociálnym systémom s krajinou, ktorá patrí medzi najchudobnejšie v Európskej únii. Zároveň je zaujímavé i porovnanie Slovenska a Česka, ktoré sú niekde uprostred a ktoré sa vyvíjali kedysi spoločne,” povedal Hanuljak.

Dokumentárny film O mladých rodičoch 2 je obrazom normálneho života zopár odlišných rodín. Režisér však zároveň vytvára vo filme istú drámu, ktorá sa dáva do pohybu práve na základe kontrastu. Tú dotvárajú aj často protichodné odpovede partnerov na tú istú otázku položenú každému zvlášť.

„Osobná a intímna výpoveď protagonistov filmu, ich konkrétne životné príbehy a vyrovnávanie sa s vlastnými problémami ponúka zážitok jedinečnej ľudskej skúsenosti v úlohe človeka ako rodiča, bez ohľadu na politický a ekonomický kontext,” povedal Hanuljak. „V neposlednom rade môže film poskytnúť pozitívne alebo aj negatívne vzory mladším vekovým skupinám, ale najmä, je výnimočnou výpoveďou jednej generácie rodičov,” zdôraznil.

Filmársky tím sa k rodinám, ktoré účinkujú vo filme, vrátil po piatich rokoch, keď započal svoj dokumentárno-sociologický projekt skúmania mladých rodín. Aj preto má snímka O mladých rodičoch 2 podtitul: A ich o päť rokov starších deťoch. Režisér sa plánuje k rodinám vrátiť s kamerou zase o päť rokov.

Realizačný tím
Réžia: Adam Hanuljak
Kamera: Peter Kotrha, Peter Snadík
Strih: Peter Kotrha
Hudba: Karol Mikloš
Zvuk: Dušan Kozák
Produkcia: DogDocs o. z.
min.: 60min.

www.dogdocs.sk

Zdroj: Zuzana Kizáková