Amatéri z Bratislavy prerazili do poľskej hitparády

O tom, že začínajúce slovenské kapely vedia preraziť aj v zahraničných rádiách, sa mala možnosť presvedčiť aj kapela Banda totálnych amatérov (BTA) z Bratislavy. Ich singel s rovnomenným názvom Banda totálnych amatérov pretlačili do rebríčka POLISH CHART poslucháči poľského rádia Wnet FM. „Pri počúvaní vašich pesničiek cítiť, že máte medzi sebou chémiu. Vidieť to aj na fotkách a záberoch z koncertov,“ povzbudil členov kapely hudobný redaktor rádia Wnet FM Sławek Orwat, ktorý je zároveň aj moderátorom hitparády.

Skupina z bratislavskej Devínskej Novej Vsi štartuje v rebríčku z 24. miesta a má vysoké ambície. „Chceli by sme sa dostať do top 10,“ vraví gitarista kapely Miloš Švancár. Slovenský interpret je pritom v tejto hitparáde vzácnosťou. „Ste jedinou slovenskou skupinou, ktorá bude na zozname v POLISH CHART, pretože máte Poláka v zostave,“ vtipkuje o priezvisku bubeníka BTA Sławek. Wnet FM je tak po rádiách Topoľčany a Frontinus už tretie rádio s FM vysielaním, ktoré chalanov z BTA zaradilo do svojho repertoáru.

Fanúšik slovenskej hudby

Komunikáciu s poľským rádiom nadviazal koncom februára Miloš. „V lete minulého roku sme odohrali vystúpenie v Tatrách. Po koncerte prišiel za nami sympatický mladý párik z Poľska s tým, že sa im páči naša hudba a chcú sa s nami odfotiť,“ spomína gitarista. „Vtedy to vo mne veľmi zarezonovalo, vyhľadal som si preto rebríček najpočúvanejších poľských rádií a medzi nimi bolo aj Wnet FM,“ dodáva.

Pesničku Banda totálnych amatérov predstavil poľskému publiku Sławek, ktorý je zhodou okolností fanúšikom slovenskej hudby. S Milošom si rýchlo porozumeli a ľahko prekonali jazykovú bariéru, čo vyvrcholilo v prvú marcovú sobotu vyše hodinovým živým rozhovorom. Počas neho mali možnosť poslucháči z Varšavy, Krakova, Vroclavu a ďalších poľských miest vypočuť si okrem spomínanej piesne tiež nový singel Kúsky nášho času, ale aj staršie piesne kapely BTA. Pre štyroch hudobníkov z Bratislavy je to veľká príležitosť dostať sa do uší poľského publika, keďže rádio Wnet FM denne počúva takmer 70-tisíc poslucháčov a dosah má až na tri milióny Poliakov.

Priateľská spolupráca

Chalani z kapely majú ambíciu predstaviť sa poľskému publiku aj živými vystúpeniami. „Do úvahy pripadajú miesta v blízkosti hraníc, ale vieme si predstaviť aj vystúpenie priamo v Poľsku,“ uvažuje basgitarista kapely Leo Šátek, ktorý zároveň pochádza z Popradu.

Pomocnú ruku pritom ponúka aj Sławek. „Pre mňa ste výnimočná slovenská skupina, s akou sa mi podarilo stretnúť na mojej redaktorskej a rádiovej dráhe. Myslím, že zostaneme dlho priateľmi a budeme hudobnými bratmi,“ povedal počas marcového rozhovoru redaktor poľského rádia.

www.kapelabta.sk

O kapele B.T.A.

Členovia bratislavskej kapely B.T.A. sa spojili medzi lockdownami na jeseň 2021. Na počiatku pritom išlo len o snahu uniknúť z reality vtedajších úzkostných dní. V kontraste s temnou atmosférou pri zrode skupiny sú však ich piesne výslovne melodické a chcú u poslucháčov prebudiť príjemné emócie. Žánrovo kapela nadväzuje na bohatú tradíciu česko-slovenského poprocku.

Textárom skupiny je spevák Ivan, ktorý spolu s gitaristom Milošom tvorí aj autorské duo hudobnej stránky pesničiek. Avšak všetko do seba zapadne až keď do základov piesne vstúpi Leo so svojou melodickou basou a Peťo s charakteristicky dynamickou hrou na bicie nástroje. Konečná podoba skladieb je tak výsledkom tvorby celej kapely.

Zostava kapely

  • Spev / sprievodná gitara: Ivan Záleský
  • Sólová gitara: Miloš Švancár
  • Basgitara: Leo Šátek
  • Bicie nástroje: Peter Polák

Tlačová správa, Kapela BTA
(foto kapely v prílohe – foto: Marek Poracký, ilustrácia: Leo Šátek)