Al Di Meola – BEATLES & MORE: 9. júna v Starej tržnici.

9.júna 2015 vystúpi v rámci cyklu Výnimočné koncerty v Starej tržnici v Bratislave, ktoré sa konajú s podporou Slovenskej sporiteľne, vynikajúci svetový jazzový gitarista Al Di Meola.

Kým jeho doterajšie vystúpenia na Slovensku boli tak povediac tradičné a predstavil na nich hlavne svoje jazzové či flamengo projekty, tentokrát si pre svojich fanúšikov pripravil skutočnú koncertnú lahôdku. Už sám názov podujatia Al Di Meola plays Beatles and More napovedá, aké skladby v tento večer zaznejú na pódiu Starej Tržnice. Jedná sa o reinterpretácie 14 známych melódií The Beatles v prepracovanom virtuóznom aranžmá upravenom špeciálne pre akustickú gitaru. Ako sám Al Di Meola hovorí : „The Beatles považujem za dôvod, pre ktorý hrám na gitaru. Ich hudba bola silným katalyzátorom mojej túžby učiť sa hrať. Takže ich vplyv na mňa je veľmi silný.“

I keď sú skladby, ktoré v tento večer zaznejú pre mnohých z nás notoricky známe, ich interpretácia v tejto podobe bude zaiste novým hudobným zážitkom – nielen pre virtuóznu hru na gitaru, ale aj pre pridanú hodnotu, ktorú im Al Di Meola svojimi aranžmánmi prepožičal. Všetky piesne obdaril pre neho typickým flamengovým nádychom, vyšperkoval arpeggiami, vyklopkávaním rytmu na tele samotnej gitary a ak k tomu pridáme jeho excelentné majstrovské hranie na gitarových strunách, nevšedný cit pre detail a frázovanie a v neposlednom rade srdce pravoverného fanúšika The Beatles, je zrejmé že sa môžeme tešiť na skvelý večer!

Veľký obdivovateľ The Beatles nahral v roku 2013 tieto nadčasové skladby na svoj album All Your Life priamo v štúdiách Abbey Road v Londýne a odvtedy ich prináša spolu s komorným doprovodným zoskupením aj na koncertné pódiá. Dodáva k tomu: „Týmto som uzatvoril kruh. Svoj život som začal s láskou k The Beatles a nikdy som ich milovať neprestal, tak ako mnoho iných gitaristov mojej generácie. Cestou sme všetci nasledovali hudbu, na ktorej sme si stavali kariéry – fusion, jazz, alebo iné. Všetci sme sa chceli zlepšovať. Ale keď sa vrátite k hudbe The Beatles, poviete si -‚Človeče, veď toto stále funguje. Všetko z toho!'“.

Al Di Meola, jeden z najlepších súčasných gitaristov sveta a držiteľ viacerých prestížnych ocenení príde do Bratislavy začiatkom júna, krátko po vydaní ďalšieho autorského albumu – novinky Elysium. Počas svojej vyše 40 ročnej hudobnej kariéry vydal vyše 20 autorských albumov, spolupracoval s takými menami svetovej hudby ako sú Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughin, Paco De Lucia, Jaco Pastorius či Jean-Luc Ponty a mnohí ďalší. Jeho tvorba bola ocenená cenou Grammy, tromi zlatými albumami a doteraz predal viac ako 6 miliónov albumov po celom svete. V roku 1981 bol slávnostne zaradený do siene slávy Guitar Player’s Gallery Of Greats.

Na koncerte 9. júna 2015 v Starej Tržnici ho budú doprevádzať Peo Alfonsi – 2nd Guitar a Peter Kaszas – Drums and Percussion.

Lístky na koncert sú v predaji na www.drhorak.sk, v kamennej predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave a predpredajnej sieti Ticketportal.

Nenechajte si ujsť tento nevšedný hudobný zážitok, pretože ako hovorí sám Al Di Meola : “ V mojej hudbe sa snúbi minulosť s prítomnosťou, technické majstrovstvo s hlbokými pocitmi a emóciami. A na to som hrdý.“ A to je vskutku neodolateľná kombinácia, sľubujúca nezabudnuteľný večer.

DrHORAK_meola_citylight_1185x1750_NAHLAD_01

Zdroj: Dr. Horák