Aký bude apríl v Činohre SND?

Elity

Inscenácia Elity je snaha podať verný psychologický portrét ľudí, ktorí sa počas nežnej revolúcie dokázali na základe svojho postavenia, prístupu k informáciám, no v neposlednom rade aj vďaka svojmu vzdelaniu a znalosti jazykov ako prví zorientovať v novom spoločenskom zriadení. V akých inštitúciách sa formovalo ich myslenie? Aký je ich morálny profil či politické presvedčenie? Inscenácia Elity nechce byť len politickým trilerom s prvkami krimi, ale aj zamyslením sa nad podstatou moci.

4. 4. 2019 – KÚPIŤ LÍSTKY 

Hedda Gablerová

Hedda (Táňa Pauhofová) sa po búrlivej mladosti ocitla v pasci nudného manželstva so slušným, ale tuctovým mužom. Nech by sa akokoľvek snažil, do jej života nedokáže priniesť ani zďaleka toľko vzruchu a napätia, koľko Hedda potrebuje. Čaká ju ešte niečo iné okrem tejto mŕtvolnej malomeštiackej agónie? Jedného dňa sa v jej klietke objaví priateľ a láska z mladosti, ktorý sa vďaka obetavosti inej ženy vymanil z pazúrov alkoholizmu a vytvoril skutočné dielo. Heda už tohto muža nemôže mať, ale nedokáže odolať túžbe zničiť ho.

5. 4. 2019 – KÚPIŤ LÍSTKY 

Štvorec

Medzinárodne oceňovaný film Zlatá palma Cannes 2017, nominant Švédska na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film uvádzame ako prví v divadelnej adaptácii a réžii Mariána Amslera. Na začiatku príbehu ho vidíme ako príťažlivého, úspešného muža (Alexander Bárta). Na konci sa stáva obyčajným ustarosteným chlapom, strápneným jednorazovým milencom, bezradným rozvedeným otcom, z práce vyhodeným bývalým snobom…

12. a 26. 4. 2019 – KÚPIŤ LÍSTKY 

Richard III.

Shakespeare osudom jedného silného muža vlastne pomenoval osudy mnohých súčasných silných mužov. V Richardovi III. (Tomáš Maštalír) vytvoril obrovskú štúdiu manipulácie s realitou, so ženami, s politickými špičkami, hry s mocou i hry vlastného presvedčenia o svojej dokonalosti. Na konci tejto cesty je však vojna, osamelosť a občas aj chaos.

16. 4. 2019 – KÚPIŤ LÍSTKY 

Zdroj: SND