Ako správne baliť potravinársky tovar?

Prevádzkujete e-shop s potravinami? Ako zabezpečiť, aby ku zákazníkovi dorazil tovar čerstvý a v perfektnom stave? Netreba sa spoliehať len na zodpovednosť prepravcu. Zistite, ako baliť potraviny v súlade s legislatívou. Prinášame vám praktické tipy i ekologické riešenia, ako správne baliť potraviny.

Význam správneho balenia potravín a legislatívne požiadavky

Balenie potravinárskeho tovaru nie je len o estetike; je to o zachovaní ich kvality, čerstvosti a bezpečnosti. Nesprávne zabalené potraviny môžu stratiť svoje nutričné hodnoty, chuť, vôňu alebo môžu byť kontaminované. Obaly na potraviny teda hrajú kľúčovú rolu v ochrane potravín pred vonkajšími vplyvmi.

Izotermické krabice: Chráňte potraviny pred teplotnými zmenami

Izotermické krabice majú v potravinárskom priemysle dôležité miesto, najmä pri preprave a skladovaní potravín citlivých na teplotu – čerstvých, mrazených alebo chladených produktov. Izotermické boxy sa vyrábajú z tepelne izolačných materiálov ako je polystyrén či polyetylén. Sú zárukou, že vnútorná teplota zostáva rovnaká, čím chránia potraviny pred baktériami.

Môžete si ich zadovážiť v rozličných veľkostiach a tvaroch, prispôsobia sa rôznym potrebám a používajú sa samostatne alebo v kombinácii s inými chladiacimi zariadeniami. Izotermická krabica ochráni pred skazou ovocie, zeleninu i mrazené mäso a ryby.

zdroj: https://www.rajapack.sk/kartonove-krabice/klopove/izotermicke-isostar_OFF_CZ_0851.html
zdroj: https://www.rajapack.sk/kartonove-krabice/klopove/izotermicke-isostar_OFF_CZ_0851.html

Pozornosť si zaslúžia aj eko obaly na potraviny

S rastúcim dôrazom na udržateľnosť sa čoraz populárnejšími stávajú eko obaly na potraviny. Vyrábajú sa z recyklovateľných alebo biologicky rozložiteľných materiálov, čím prispievajú k ochrane životného prostredia.

Eko obaly sú obľúbenou voľbou hlavne v bio obchodoch, kde ich použitie zosilňuje ich zameranie na prírodu. Súčasne ich čoraz viac začínajú používať aj bežné obchodné reťazce. Dôvodom je zmena spotrebiteľských preferencií, keďže väčšina ľudí dnes uprednostňuje predajcov s ekologicky zodpovedným prístupom.

Ako bezpečne prepraviť špeciálne produkty?

Špeciálne produkty, ako sú vína, prémiové fľaše alkoholu či poctivé sirupy a šťavy si vyžadujú adekvátnu ochranu počas prepravy. Na druhej strane ide pri tomto type tovaru aj o prezentáciu produktu. Krabica na víno chráni fľašu pred nárazmi a zároveň poskytuje atraktívny vzhľad, ktorý si zákazníci všímajú.

Legislatívne požiadavky na balenie potravín

Legislatíva hovorí, aby obaly boli bezpečné a neškodili potravinám. Hlavné pravidlá sú:

  • Obaly nesmú uvoľňovať škodlivé látky do potravín.
  • Musia chrániť potraviny pred svetlom, vlhkosťou a inými vonkajšími faktormi (kyslík, teplo, mikroorganizmy a iné škodliviny).
  • Obaly musia byť jasne označené, aby spotrebitelia vedeli, čo kupujú.

Rôzne druhy potravín majú špecifické požiadavky na balenie, ktoré sú uvedené v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky. Napríklad, potraviny citlivé na svetlo potrebujú obaly, ktoré ich pred ním ochránia.

Úradná kontrola potravín dohliada na to, aby sa tieto pravidlá dodržiavali. Ak sa zistí, že balenie nie je v súlade s normami, môže byť potravina stiahnutá z trhu.

Je dôležité vedieť, že nesprávne balenie môže spôsobiť problémy, ako napríklad znehodnotenie potravín alebo zdravotné riziká. Napríklad, mäso v nevhodnom obale môže byť vystavené kontaminácii.

Správny výber obalov je kľúčový pre udržanie kvality, čerstvosti a bezpečnosti potravín. Kvalitné obaly na potraviny nájdete na www.rajapack.sk.

Zdroj: PR