Ako sa zorientovať vo svete detských autosedačiek a vybrať tú najlepšiu?

Ak jazdíte autom, v ktorom cestuje spolu s vami aj dieťa , budete potrebovať vhodnú autosedačku, ktorá dieťa udrží počas jazdy v bezpečí. Ako si ale vybrať správnu autosedačku?

Kto potrebuje autosedačku?

Platí, že autosedačku potrebuje dieťa, ktoré má hmotnosť do 36 kg, prípadne je nižšie než 150 cm. Výška je dôležitá kvôli bezpečnostnému pásu, ktorý nesmie viesť cez krk dieťaťa.

Autosedačka podľa veku a hmotnosti

V prvom rade musíte pri výbere autosedačky zohľadniť vek, hmotnosť a veľkosť dieťaťa. Siahnuť môžete po autosedačke vajíčku, ktoré je vhodné pre novorodencov a dojčatá do 13 kg. Tieto autosedačky vždy uložíte na sedadlo proti smeru jazdy. Samozrejmosťou sú aj univerzálne autosedačky pre deti väčšie od 0 do 18 kg, 25 kg (do 7 rokov) či 36 kg (do 12 rokov), ktoré môžete využívať po dlhšiu dobu a prispôsobovať ich rastúcemu dieťaťu. Ich nevýhodou na druhej strane môže byť opotrebovávanie materiálov, ktoré znižuje bezpečnosť autosedačky. Do rastúcej autosedačky si pre novorodenca často musíte zaobstarať aj vložku pre lepšiu oporu hlavičky.

Autosedačka pre batoľatá a väčšie deti

Autosedačka pre batoľatá štandardne začína na 9 kg, a je vhodná do 18 kg, 25 kg a 36 kg. Rodičom aj deťom slúži dlhšie a je preto dôležité, aby bola maximálne komfortná.

Autosedačky pre predškolákov

Minimálna váha vhodná do autosedačky je 15 kg, maximálna 25 alebo 36 kg. Ide o autosedačku, ktorú bude dieťa využívať až do chvíle, kedy ju viac nebude potrebovať. Alternatívu v tomto prípade predstavujú podsedáky, ktoré sú vhodné pre väčšie deti, nie sú však tak bezpečné.

Ako spoznáte kvalitnú autosedačku?

Je dôležité, aby vybraná autosedačka spĺňala všetky bezpečnostné normy. Hľadajte preto označenie ECE R44 alebo i-Size. Rovnako sa môžete pozrieť aj na iné testy, ktoré overujú bezpečnosť autosedačiek, ako je napríklad ADAC a dTest.

Nezabudnite na kvalitné funkcie

Nastaviteľné bezpečnostné pásy, funkcia polohovania, vďaka čomu sa dieťa bude cítiť pohodlne aj počas dlhšej jazdy, ochrana proti bočnému nárazu, nastaviteľná opierka hlavy a mnohé ďalšie užitočné funkcie zaručene oceníte aj vy. Preto pri výbere autosedačky zvážte aj tento nadštandard, ktorý vám aj vášmu dieťaťu prinesie dodatočný komfort na cestách.

Zdroj: PR