Ako sa naladiť na vianočnú vlnu? Spomaľte a skúste navštíviť vianočný koncert.

Počas decembra cestuje speváčka Janais naprieč celým Slovenskom so svojou kapelou a odohrávajú sériu koncertov “Vianočná Janais”. Janais vám vo svojich vianočných vystúpeniach prinesie presne to posolstvo, ktoré od správneho vianočného koncertu očakávate – pokoj, lásku, šťastie a dokonale vás svojou atmosférou naladí na prichádzajúce najkrajšie sviatky v roku. “Vianočná Janais” jednoducho stelesňuje to, čo by ste pred Vianocami mali zažiť.

Sériu koncertov “Vianočná Janais” odohrala speváčka Janais s kapelou v mestách Košice, Nitra a 18.12. ich čaká posledné vystúpenie z koncertnej šnúry vo Vranove nad Topľou. Jeden z koncertov sa odohrával v Bratislave špeciálne v Štúdiu 5 v Slovenskom rozhlase v rámci projektu RTVS Naša hudba naživo. Speváčku Janais sprevádzala kapela v zložení klavír (Tony Marko), gitara a sprievodný spev (Peter Kothaj), bicie a perkusie (Marián Karšay), kontrabas a basgitara (Michal Šelep) a na husliach vystúpil hosť večera James Evans. Väčšina odohraných piesní bola z albumu Vianočná Janais, no nechýbali ani novinky z najnovšieho albumu ILÚZIE.

Koncert kapela odštartovala energickou skladbou s názvom Zimnou krajinou. Štúdiom 5 sa niesli veselé hravé tóny rolničiek a počas piesne ste sa cítili ako na prechádzke krásnym zasneženým lesom. Janais je na pódiu skutočne ozdobou – pôsobí hravo a milo, všetky tie šťastné vianočné tóny jej veľmi ľahko uveríte. V podobnom duchu sa niesli aj skladby inšpirované rozprávkovými príbehmi – Biela pieseň na motívy rozprávky Ľadové kráľovstvo, ktorá vyzdvihuje silné sesterské puto a silu priateľstva. Rozprávka O snehovej kráľovnej bola zasa námetom pre skladbu Taram ta rej, ktorá už dávno nie je iba piesňou z Eurovízie, ale hovorí o strastiplných cestách, ktoré musíme absolvovať, ak chceme niečo dosiahnuť.

Janais hovorí, čím sú pre ňu vianočné koncerty iné ako tie ostatné: “Vianočné koncerty sú pre mňa vždy veľkou zmenou z môjho tradičného repertoáru na ten pokojný vianočný a veľmi sa na to každý rok teším. Atmosféra na námestiach, v kultúrnych domoch či kostoloch je naozaj čarovná, vychutnávam si každú pieseň, každú minútku. Je to najmä o posolstve lásky a pokoja, ktoré takto cez piesne ľuďom prinášame.”

Počas koncertu sme mohli počuť piesne hneď v niekoľkých jazykoch – v slovenčine, v angličtine a vo francúzštine. Francúzština Janais veľmi svedčí, v skladbách Petit Papa Noël či L’enfant au tambour ukázala krásny šansónový hlas, ktorý sa ku komornej atmosfére koncertu mimoriadne hodí. Akoby hlas Janais pri francúzskych tónoch zosilnel, melodika piesní v spojení s týmto jazykom dodáva hlasu Janais veľkú silu.

Z posledného albumu ILÚZIE zaspievala Janais pieseň Nad hladinou, známu najmä z éteru Slovenského rozhlasu. Ďalšou bola pieseň Naveky, venovaná párom, ktorí si povedia svoje Áno a duet Blízko, ktorého hlavná myšlienka je vedieť podať pomocnú ruku. Nechýbali ani klasické vianočné hity ako Let It Snow – Nech sneží v speváčkinom preklade do slovenčiny, nádherná skladba Madona s dieťaťom či koledy Búvaj, Dieťa krásne a Tichá noc.

Janais v druhej polovici koncertu predstavila aj hosťa – bol ním James Evans, pochádzajúci z Anglicka, žijúci už 18 rokov na Slovensku, ktorý koncert sprevádzal hrou na husliach. Predstavil sa aj s vlastnou úpravou piesne od The Corrs – Toss the feathers, v ktorej predviedol živelnú hru na husle a írsku píšťalu.

Vystúpenie v Slovenskom rozhlase bolo rozmanité aj čo sa týka hudobných štýlov – Janais zaspievala aj folkovú koledu Keď tá jasná hviezda, ktorá divákov roztancovala v sedačkách. Prekvapením na záver koncertu bol prídavok šarišskej ľudovej piesne A ja taká čarná, kde Janais s pomocou kapely nahodila pravé folklórne tempo a naplno previedla svoj východniarsky temperament, nakoľko pochádza od Prešova. Prídavkom bola aj pieseň Daj Boh šťastia, počas ktorej Janais s kapelou poslala prostredníctvom rozhlasu srdečné prianie celému Slovensku.

Celý koncert sa niesol v pozitívnom duchu, preniesol na ľudí úsmevy a dokonale sprostredkoval prichádzajúcu vianočnú atmosféru. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by si mohli ľudia nájsť čas na chvíľku pre seba a svoju rodinu a navštíviť v adventnom období takýto koncert. Je to príležitosť na to, ako skúsiť naozaj spomaliť, dopriať aj svojej duši pekný kultúrny zážitok a pripraviť sa tak na najkrajšie sviatky v roku. Janais sa chystá počas Vianoc taktiež najmä oddychovať s rodinou, ale už na začiatku nového roka nebude zaháľať –  môžeme sa tešiť na nový videoklip ku skladbe Naveky z posledného albumu.

O Janais

Janais je slovenská skladateľka a interpretka spievajúca v slovenčine, angličtine a francúzštine. Jej charakteristický indie pop s prvkami folku a šansónu si získava poslucháčov všetkých vekových kategórií.

Do širšieho povedomia sa dostala najmä vďaka Eurovision Song Contest 2009, kde sa aj s kapelou prebojovala do národného finálového kola s piesňou Taram ta rej. V tom istom roku vydala svoj debutový album s názvom Svetaboj s 13 autorskými piesňami.

V marci 2013 vydala Janais svoj druhý album s názvom Eufória. 11 nových piesní spájajú moderné a pestré aranžmány s evidentným posunom za hranice debutu smerom k šansónu, elektronike a džezovým prvkom. Okrem duetu s Martinom Husovským z Komajoty či spolupráce so známym textárom Vladom Krauszom album obohacujú aj anglické skladby a francúzske šansóny, ktoré speváčka sama zložila a otextovala.

V roku 2015 Janais nahrala svoj tretí štúdiový album, ktorý je venovaný Vianociam. Album Vianočná Janais pozostáva z najznámejších slovenských kolied v originálnych úpravách, ale tiež z francúzskych a anglických vianočných piesní. Súčasťou albumu je aj duet Biela pieseň so Zuzanou Smatanovou a nestarnúca Let it snow, ktorú Janais pretextovala do slovenčiny pod názvom Nech sneží. Album bol ocenený zlatou platňou.

Posledným, štvrtým štúdiovým albumom speváčky a skladateľky Janais sú ILÚZIE. Po troch rokoch od vydania albumu Vianočná Janais autorka predstavuje svoju novú tvorbu opäť v troch jazykoch. Piesne známe z éteru slovenských rádií ako Nad hladinou, Hlavolam či anglickú Shoulder striedajú úplné novinky a pieseň Heart, známa svojim klipom z ulíc Bratislavy. Album obohacuje aj duet Blízko s víťazom X Factor Petrom Bažíkom a francúzska verzia známeho slovenského šansónu Čerešne – Les cerises.

Doménou Janais je francúzština. Piesne svetoznámych šansoniérov ako sú Edith Piaf, Yves Montand, či Nana Mouskouri spieva s jemnosťou i silou, no zároveň s nesmiernou ľahkosťou. Speváčka vyštudovala francúzsky jazyk na Univerzite Komenského v Bratislave a na Univerzite Michel de Montaigne v Bordeaux, FR. Práve vďaka tomu je jej podanie francúzskych šansónov verné a strhujúce.

https://www.janais.sk
https://www.facebook.com/Janais.sk/
https://www.instagram.com/janais.music/

Zdroj: House of Ukulele