Ako čo najviac ušetriť pri nákupe potravín na jar?

Nakupovanie potravín je povinnosť, ktorú musí každá domácnosť absolvovať niekoľkokrát do mesiaca. Z toho vyplýva, že mesačný nákup potravín je jednou z najväčších položiek rodinného rozpočtu. A to obzvlášť v období jari, kedy vzrastá ponuka lokálne vypestovaných potravín. Preto sa oplatí využiť tipy a rady, ktoré vám pri každom nákupe ušetria niekoľko cifier.

Tipy na hospodárne nakupovanie

Najviac peňazí ušetríte na výpredajoch, ale rovnako výhodné je aj porovnávanie konkurenčných ponúk, nakupovanie sezónnych produktov alebo vytvorenie nákupného zoznamu. Ako teda môžete získať najlepší pomer ceny a kvality?

Nakupovanie tovaru v letákoch

Supermarkety medzi sebou súťažia o to, kto ponúkne zákazníkom najlákavejší tovar v predaji. Zákazníci však musia byť pri nakupovaní opatrní a nekupovať výrobky hneď, ako uvidia etiketu so zľavou. Výrobky označené ako vo výpredaji nemajú vždy skutočne dobrý pomer ceny a kvality. Kupujúci by si teda mal najprv overiť, aké ceny sú k dispozícii u konkurencie, a potom sa pustiť do nákupu výrobkov uvedených v letákoch. 

Na rýchle porovnanie predajných položiek sú vhodné internetové obchody. Online nákupy potravín v Slovenskej republike sú možné napríklad v Lidli, v Tescu, alebo v COOP Jednote.

Nakupovanie výpredajových produktov do zásoby

Vo chvíli, keď kupujúci objaví zľavnený tovar, najmä tovar dlhodobej spotreby, je v pokušení kúpiť si niekoľko kusov do zásoby. Ideálne je kúpiť také množstvo, o ktorom je zákazník presvedčený, že sa bude v domácnosti používať. Napríklad olej v akcii sa pred veľkou nocou nachádza veľmi často v letákoch lokálnych slovenských potravín ako sú napríklad Coop letáky alebo letáky Lidl, takže nie je potrebné vytvárať nadmerné zásoby, ktoré veľmi často končia v zmiešanom odpade. Preto by mal kupujúci siahnuť po produkte vo výpredaji len vtedy, keď ho naozaj potrebuje, a nie keď ho vidí uvedený v letáku.

Výber sezónnych potravín

Okrem výpredajových položiek je na jar dobrou voľbou aj nákup sezónnych potravín, najmä ovocia a zeleniny. Produkty vypestované v Slovenskej republike a nie v zahraničí sú spravidla lacnejšie, najmä ak sú sezónne. V lete je zasa ideálne kupovať napríklad jahody, čučoriedky, mrkvu, uhorky alebo paradajky a v zime radšej jablká. Výhodné ponuky pre sezónne bylinky na jar je možné na Slovensku nájsť napríklad cez Lidl leták, alebo leták Tesco.

Vytvorenie nákupného zoznamu

Vo chvíli, keď sa kupujúci riadi nákupným zoznamom, tak sa automaticky vyhne bezhlavému kupovaniu všetkého, čo mu príde pod ruku. Vďaka zoznamu bude mať nielen väčšiu kontrolu nad svojimi výdavkami, ale aj lepšiu predstavu o tom, aké ingrediencie mu v domácnosti chýbajú. 

Po registrácii na webovej stránke Tesco si záujemca môže prezrieť celý sortiment výrobkov cez Tesco leták a pridať si tovar, ktorý plánuje kúpiť, do nákupného zoznamu. Môže ho spravovať aj niekoľko ľudí, takže všetci, ktorí ho potrebujú, majú prehľad o plánovanom nákupe. Nákupný zoznam Tesco môže byť elektronický alebo vytlačený. 

Výrobky predávané pod značkou supermarketu

Neznačkové výrobky predávané pod značkou supermarketu sú často lacnejšie ako značkové. Kvalita je zvyčajne rovnaká alebo dokonca vyššia. Tieto privátne značky, ako sa nazývajú značkové výrobky supermarketov, nájdu kupujúci v Lidli, Tescu a Kauflande. Výrobky pod vlastnou značkou sa zvyčajne dajú rýchlo identifikovať podľa jednoduchého obalu a, samozrejme, podľa loga spoločnosti. 

Ďalšie tipy na lacnejšie nakupovanie

Zákazníci môžu ušetriť aj niekoľko eur, ak namiesto balenej vody použijú vodu z vodovodu, ktorá je rovnako pitná ako voda predávaná v supermarketoch. Viaceré štúdie ukázali, že keď ide človek nakupovať hladný, má tendenciu kupovať viac vecí, preto je vhodné sa pred nákupom najesť. V každom prípade by plátenná taška nemala chýbať po ruke, čo pomáha nielen ušetriť peniaze vynaložené na jednorazovú tašku v obchode, ale prispieva aj k šetreniu životného prostredia. 

Keď je v obchode výpredajový tovar, neznamená to, že ho zákazník musí hneď hromadne hodiť do nákupného košíka. Rovnako dôležité ako nakupovanie výhodných produktov je aj nakupovanie takého množstva potravín, ktoré spotrebiteľ môže zjesť. Zbytočným plytvaním potravinami sa nielen strácajú peniaze, ale prispieva sa aj k zhoršovaniu životného prostredia. 

Zdroj: PR