Aj toto leto ožije Modra hudbou bez hraníc

Koncom júla sa už štvrtý krát stanú jedinečné modranské priestory dejiskom medzinárodného hudobného festivalu Zvuk for Modra. Od 22. do 24. júla Nádvorie historickej radnice, sakrálne priestory Evanjelického kostola nemeckého a Cuvée ožijú Zvukmi (nielen) jazzu.

Festival otvorí multiinštrumentalistka, speváčka, skladateľka a textárka Sisa Fehér. V Evanjelickom kostole nemeckom zaznejú skladby z jej aktuálneho albumu KHI. Ide o návrat k alternatívnemu jazzu v spoločnosti medzinárodnej zostavy hudobníkov. Album pojednáva o vyrovnávaní sa s tlakom vonkajšieho okolia. Jeho názov je odvodený od Kelvin-Helmholtzovho efektu, fyzikálneho javu, ktorý vytvára pôsobivé vlnovité úkazy na vodnej hladine, na oblohe v oblačných formáciách či v atmosfére planét a hviezd.

Mercy

V kostole zostanete aj počas druhého koncertu. Čaká vás duo legiend českého jazzu, klaviristu a skladateľa Emila Viklického s renomovaným hráčom na basklarinet Pavlom Hrubým. Aj keď sa títo dvaja výnimoční hudobníci stretávali osobne už dlhšiu dobu k ich hudobnej spolupráci došlo po prvý krát až teraz. Na komorne ladenom albumu „Between Us“ v neobvyklom zložení piano a basklarinet.

I Can’T Stop Loving You

Kapela Tibor Feledi Kairos Quintet predvedie svoje hudobné umenie na Nádvorí historickej radnice. Zahrajú originálne kompozície inšpirované tradíciou slovenských detských piesní v netradičnom prepojení so súčasným progresívnym jazzom s vplyvmi elektroniky, klasickej hudby a voľnej improvizácie.

Tibor Feledi Kairos Quintet – STROMY

Výpravné dielo inšpirované šamanskými liečivými obradmi. Aj tak by sa dal popísať nový album Ceremony experimentátora s ambientnými zvukmi Lukáša Bulka. Spolu s jeho umeleckými kolegami Jánom Kružliakom hrajúcim na husle a tancujúcou Kristínou Kluvánek vás v rámci projektu Alapastel pozývajú do bezpečného, rozjímajúceho prostredia v modranskom Klube Za Oponou.

Alapastel – In The Service Of Life

Sobotný hlavný program opäť odštartuje v kostole. Výnimočný poľský gitarista Przemek Strączek našiel novú inšpiráciu pre svoju obdivuhodne rozmanitú a objavnú hudbu v duu s taiwanskou hráčkou na tradičné nástroje erhu a morin khuur Chiao-Hua Chang. Ich spojenie je pokojnou demonštráciou úplnej slobody hudobného prejavu bez konkrétneho smerovania alebo striktne vymedzeného rámca formy a času.

Przemysław Strączek & Chiao-Hua Chang – BRAK

Podvečer na nádvorí radnice bude patriť podmanivému hlasu izraelskej speváčky Aravy Gal, doprevádzanej bubeníkom Marekom Žilincom a basgitaristom Denisom Pagáčom. Ich hudba vám učaruje svojou jednoduchosťou a pritom veľkou silou, spiritualitou a hĺbkou.

Ťažko zaraditeľná hudba českého dua Ireny a Vojtěcha Havlových sľubuje veľký zážitok. Fungujú spolu na scéne už desiatky rokov a ich tvorba je inšpirovaná európskou klasickou hudbou i východoázijskými hudobnými tradíciami. Dialóg violončela a violy da gamby sa postupne plynule prepracuváva až k originálne poňatej štvorručnej hre na klavír. Nechajte sa vtiahnuť do ich improvizovaného hudobného sveta nebeskej i ľudskej harmónie.

irena & vojtěch havlovi – into silence

Modranský sochár a umelec Martin Dzurek vdýchol svojmu objektu dušu tým, že ho pretvoril na hudobný nástroj. Ostium je gitarou v soche a sochou v gitare. Improvizovaný krátky set v nádhernom prostredí Evanjelického kostola na ňom odohrá hudobník Boris Čellár. Drevo rozozvučí hudba a Ostium na moment ožije.

Záver sobotného večera bude patriť starodávnym africkým piesňam v novom šate. Na nádvorí radnice zahrá koncert medzinárodné trio BATIK. Ich hudba stojí na križovatke kultúr. Spevák a hráč na koru z Burkina Faso – Noumassan Dembelé, poľský hráč na indického tabla – Piotr Malec a francúzsky kontrabasista s jazzovým pozadím Sébastien Beliah. Traja jednotlivci, ktorých spája láska k hudbe a k ich trom nástrojom.

Batik CONCERT – Kultura w Świcie

Nebudú chýbať obľúbené jazzové raňajky

Bez raňajok ťažko a bez tých jazzových ešte ťažšie. Už tradične atmosféru sobotného a nedeľného rána v Cuvée dotvoria ranné koncerty. Doprevádzané vôňou kávy a sladkými a slanými raňajkovými pokušeniami.

V sobotu ráno Modru navštívi štiavnické zoskupeniu Fusion Biscuit. Ich hudobnú sušienku tvorí zmes jazzu, rocku, funku s rôznymi „žánrovými odbočkami“. Kapela momentálne chystá debutový album a na festivale sa predstaví v zložení Juraj Kysel(basgitara), Jozef Sivák (gitara), Martin Jánošík (klávesy) a Martin Mojžiš (bicie).

Fusion Biscuit – 6/5

Nedeľné ráno aj pomyselná bodka za festivalom. Jazzové raňajky v spoločnosti klaviristu Miloša Biháryho, ktorý vytvára vlastnú osobitú symbiózu, medzi klasickou a jazzovou hudbou.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival sa koná aj vďaka finančnej podpore z Bratislavského samosprávneho kraja, z Mesta Modra, zo Soza a Sociálneho a kultúrneho fondu Soza a vďaka spolupráci s ECAV MODRA a s Kultúrnym centrom Modra.

VSTUPENKY: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/zvuk-modra-2022/
WEB: www.zvukformodra.sk
FB: https://www.facebook.com/zvukformodra

Zdroj: TS