Aj Spev tebe trojice Pospiš/Sillay/Nikitin je Almázia.

V slovníku Nárečie banskoštiavnické od Jozefa Vášáryho sa píše, že almázia je slovo, ktoré používajú, keď chcú vyjadriť, že niečo bolo dobré, ale bolo toho málo.

Preto tento výraz nevyhnutne prispel k názvu Almázia Banská Štiavnica Mesto kultúry 2019. Pomyselné dvere roku naplneného kultúrou a všetkým tým, čo si zaslúži vašu úctu a potlesk sa oficiálne otvoria už túto sobotu, 19.januára 2019 a vy pri tom nemôžte chýbať.

Bohatý poobedný program v rôznych častiach mesta zakončí afterparty v populárnej kaviarni Art Cafe. Hudobný projekt  Spev tebe postavený na silnej generácii slovenských hudobníkov Roberta Pospiša, Nikolaja Nikitina a Martina Sillaya sa tak na sobotný večer stane spevom pre vás. Všetkých tých, ktorí  sa rozhodnete  vycestovať za oddychom a kultúrou, z rôznych kútov Slovenska, do tohto malebného mestečka uprostred hôr a jazier. Príďte si vypočuť jedinečný album, ktorý trojica hudobníkov nahrávala v New Yorku s výnimočnými zaoceánskymi hosťami a slovenskou speváčkou Hankou Gregušovou (alias Hankou G. ). Nadýchnite sa na moment spolu s nami vzduchu, ktorý dýchal veľký americký básnik Walt Whitman. Písal o skutočných ľuďoch a o reálnom živote. Jeho texty zafungovali ako brána k silným piesňam. Slovenské preklady jeho poézie, sa stali podkladom pre vznik albumu Pospiš/Sillay/Nikitin: Spev tebe. Zostavu špeciálneho koncertu v Banskej Štiavnici budú okrem ústrednej trojice tvoriť špičkoví hudobníci domácej scény. Klavirista Ľuboš Šrámek, basgitarista Juraj Griglák a bubeník Peter Raitl.

Koncert prebehne v rámci projektu Real Music (in the) House, ktorý je súčasťou Almázia Banská Štiavnica Mesto kultúry 2019. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FB udalosť
Web

Vypočujte si celý album Spev tebe trojice Pospiš/Sillay/Nikitin a ich vzácnych hostí:
https://whitmantribute.bandcamp.com

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE