after Phurikane & Jana Kirschner: cestou domov!

Radosť z hudby, autentické emócie, živelnosť i nespútanú energiu prinesú stretnutia rómskych spevákov, afrického perkusionistu, renomovaných klasických hudobníkov, svetoznámeho  britského producenta v úlohe klaviristu Eddieho Stevensa a Jany Kirschner na štyroch výnimočných koncertoch.

Mimoriadne úspešný projekt starodávnych rómskych piesní afterPhurikane, ktorý vznikol vďaka entologičke Jane Belišovej a intímna lyrika piesní slovenskej speváčky v nových komorných aranžmánoch Eddieho Stevensa ponúknu dva zdanlivo protikladné, no v skutočnosti navzájom sa dopåňajúce hudobné svety vyjadrené názvom turné “cestou domov / dromeha khere”.

Jana Kirschner

Myšlienka zorganizovať koncert vznikla pri stretnutí Jany Kirschner, Jozefa Luptáka a Eddieho Stevensa už dávnejšie. Naplniť sa ju podarilo počas aktuálneho ročníka medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie spoločnými vystúpeniami afterPhurikane a Jana Kirschner Band. Na základe tohto koncertu odzneli neskôr viaceré skladby i v komornej zostave Kirschner – Stevens – Lupták.

Aktuálny projekt „cestou domov / dromeha khere” posúva toto umelecké stretnutie ešte k bližšej spolupráci a k väčšej hudobnej pestrosti. Počas večera sa na jednom pódiu v rôznych komorných zostavách stretnú: Jana Kirschner (spev), Eddie Stevens/UK (klavír, elektronika), Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (akordeón), Thierry Ebam (perkusie) a rómski speváci Marcelka a Jozef Dreveňákovci, Irenka Pokutová a Béla Pokuta a Martinka Ďuďová. „Viacero piesní bude vznikať na niekoľkodňovom intenzívnom workshope koncom novembra. Sme presvedčení, že energiu spoločných stretnutí prinesieme aj na koncerty,” povedal o spoločnom projekte Jozef Lupták.

dromeha khere
cestou domov
after Phurikane & Jana Kirschner
spolu hrajú: Jana Kirschner, Eddie Stevens, Jozef Lupták,
Boris Lenko, Thierry Ebam a afterPhurikane
 4. – 7. 12. 2011 – Levoča. Košice. Martin. Bratislava

Viac informácií na stránke www.cestoudomov.sk
Lístky sú v predaji v sieti www.eventim.sk  a v miestach konanania koncertov.

Zdroj: Konvergencie
Publikoval: Redakcia GREGI.NET