Adventný koncert Konvergencií rozozneje hudbou podkrovie Mirbachovho paláca.

Festival Konvergencie ukončí svoju tohtoročnú a aj napriek obmedzeniam bohatú koncertnú činnosť adventným programom s názvom ZRKADLO V ZRKADLE, ktorý sa uskutoční online 13. 12. 2020 o 20:00 v netradičných priestoroch podkrovia Mirbachovho paláca Galérie mesta Bratislavy. Na koncerte zaznie hudba estónskeho mystika Arvo Pärta, vďakyvzdanie za uzdravenie v podobe nadpozemsky krásnej pomalej časti z Beethovenovho Sláčikového kvarteta op. 132 a koledy v úprave bratislavského skladateľa Alexandra Albrechta.

Advent je pre mňa výnimočný čas a musím povedať že aj veľmi vzácny, napriek existenciálnej výzve, ktorú väčšina hudobníkov momentálne zažíva. Aj preto sme vybrali skladby, ktoré prinášajú tiché a láskavé povzbudenie, poďakovanie, ale i radosť z prichádzajúcich sviatkov. V tejto zvláštnej dobe koronovej pohľad do zrkadla, kde zazrieme odraz svetla večnosti nás môže posilniť a dodať nový zmysel bytia. Cez tváre ľudí okolo nás a verím, že aj cez hudbu, ktorú vám prinesieme,“ hovorí violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták, ktorý sa na koncerte predstaví aj ako interpret.

Spolu s ním vystúpia huslisti Ivana Kovalčíková (ČR) a Daniel Rumler, violista Martin Ruman a klavírneho partu sa zhostí Boris Lenko. Súčasťou programu bude aj príhovor kazateľa Cirkvi bratskej Daniela Pastirčáka.

Umenie ako zrkadlo, hudba ako liek.

Spiegel im Spiegel (Zrkadlo v zrkadle) je skladba Arva Pärta napísaná v roku 1978, tesne pred jeho odchodom z Estónska. Táto desať minútová meditácia o nekonečne zaznie na koncerte hneď dvakrát, na úvod a záver a v dvoch verziách. Vianočné kvarteto, ktorého autorom je bratislavský skladateľ, pedagóg a dirigent Cirkevného-hudobného spolku Alexander Albrecht, dotvorí predvianočnú atmosféru známymi koledami Do mesta Betléma, Opäť sú to Vianoce či Tichá noc. V poslednom tohtoročnom koncerte Konvergencií nemôže chýbať ani hudba Ludwiga van Beethovena, ktorého 250. výročie narodenia si pripomínal celý svet. Dramaturgiu koncertu dopĺňa pomalá časť Sláčikového kvarteta č. 15 a mol op. 132 s podtitulom „Posvätný spev vďakyvzdania uzdraveného Božstvu v lydickom móde“. Kompozícia vznikla v roku 1825, keď sa skladateľ zotavil z vážnej choroby.

Adventný koncert je možné podporiť kúpou dobrovoľného online lístka v sieti Ticketportal: https://bit.ly/AdventKoncert

 

Pozvánka na koncert: https://youtu.be/gV1f5W1FT7E
Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel: https://youtu.be/TJ6Mzvh3XCc
Viac informácii o podujatí na https://fb.me/e/UqPot0bs

Organizátor podujatia je Festival Konvergencie.

 

PROGRAM KONCERTU:
Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel
Luwig van Beethoven: Sláčikové kvarteto č. 15 a mol, op. 132
III. Molto adagio – Andante „Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart / „Posvätný spev vďakyvzdania uzdraveného Božstvu v lydickom móde“
Alexander Albrecht: Vianočné kvarteto
I. Do mesta Betléma
II. Aký je to svit
III. Tichá noc
IV. Opäť sú tu Vianoce
Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel

ÚČINKUJÚ:
Ivana Kovalčíová – 1. husle
Daniel Rumler – 2. husle
Martin Ruman – viola
Jozef Lupták – violončelo
Boris Lenko – klávesy

Zdroj: Konvergencie