48 Hour Film Project Praha – súťaž krátkometrážnych filmov.

Do pozornosti dávame dva zaujímave krátkometrážne projekty. Jeden z nich sa zúčastnil aj súťaže, prikladáme aj popis ako prebiehala jeho tvorba.

Turista

Tento film vznikol na súťaži 48 Hour Film Project v Prahe, ktorá je jednou z mnohých po celom svete. Víťazi v jednotlivých mestách súťažia na filmovom festivale Filmapalooza v New Orleans, USA.

Priebeh súťaže: Súťažiaci prihlásia produkčný tím a v dobe konania súťaže (Praha sa konala začiatkom októbra 2013) majú 48 hodín na vytvorenie krátkeho filmu v rozsahu 4-7 minút, v žánri ktorý si vyžrebujú. Zároveň majú všetky zúčastnené tímy (v Prahe ich bolo cez 60) za úlohu do filmu zakomponovať tri povinné veci: postavu, rekvizitu a repliku. K dispozícii nemá tím prakticky nič, všetko si musí sám vybaviť (vrátane techniky) a dokonca produkčne obhájiť (zmluvy na priestory, hudbu a pod.) Náš tím mal natočiť komédiu, ktorá musela obsahovať spomínané indície. Scenáristicky sme vsadili na záverečnú pointu.

Produkcia bola rozdelená do troch častí:

Noc z piatka na sobotu: námety, písanie scenára, nulový spánok

Sobota: celodenné nakrúcanie, zháňanie priestorov, strih/postprodukcia prvej časti nakrúteného materiálu

Noc zo soboty na nedeľu: hodina a pol spánku
Nedeľa: dotáčanie scénok, strih/postprodukcia, strih zvuku, do večera odovzdanie kompletného filmu na DVD (vrátane anglických titulkov)

O týždeň na to premietanie v kine Lucerna

[vimeo]https://vimeo.com/29353454[/vimeo]

Cerises

„Príbeh o mladom barmanovi, ktorý vďaka pôvabnej Bernadette nachádza východisko z minulosti, ktorá nedáva pokoj jeho duši.“
Film vznikol na motív poviedky Čerešne (Cerises) ako vysokoškolský projekt.

 

Ďalšie projekty si môžete pozrieť tu: Lukáš Slovák a jeho tvorba

Napísal: Lukáš Slovák, Matúš Gajdošech

maximusfilm