4 Tenori vydávajú svoj druhý album. Ten prvý je už platinový

Päť rokov od svojho vzniku a dva roky po vydaní prvého eponymného albumu, ktorý už vďaka úspešnému predaju získal platinovú platňu, vydávajú 4 Tenori v piatok 21. októbra 2022 nový album s názvom Láska prý.  

Ennio Morricone, Leonard Bernstein, Beatles i Karel Svoboda

Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž nahrávali nový album v Mercury štúdiu v produkcii Janisa Sidovského, v hudobnej réžii Charlieho Blažka a v sprievode Unique Orchestra. Výsledkom je dvanásť nových nahrávok, pričom repertoár opäť tvoria slávne skladby svetovej i domácej muzikálovej a filmovej hudby. Nechýbajú pesničky od Ennia Morriconeho, Leonarda Bernsteina či skupiny Beatles. Zaujímavosťou je novoobjavená a doposiaľ nikdy nenaspievaná pieseň Karla Svobodu Pýcha předchází pád.

Producent Janis Sidovský o albume hovorí: Na druhý album sme hľadali pôvodnú pesničku, skladbu, ktorá by bola „iba 4 Tenorov“. A pretože ideálnym skladateľom kantilén bol Karel Svoboda, spomenul som si, že som u neho na návštevách v štúdiu počul melódie do filmov a muzikálov, ktoré sa nakoniec z rôznych dôvodov nerealizovali. Zatvoril som sa teda na pár dní v archíve a našiel som mystickú, pompéznu skladbu, ktorá nemala český text, existovalo len jej demo, pôvodne určené do muzikálu Rasputin. Keď som ju pánom pustil, boli prekvapení, že ju ešte nikto nenaspieval. Bolo to, akoby nám ju Karel Svoboda poslal cez most času. Kontaktoval som vydavateľa, pána Jiřího Paulů, a ten bol myšlienkou vydať po 20tich rokoch objavenú pieseň nadšený. Oslovil textára Michaela Prostějovského a pôvodná pieseň 4 Tenorov s názvom Pýcha předchází pád bola na svete.

Helena Vondráčová ako hviezdny hosť albumu

Aj na novom albume majú 4 Tenori ako špeciálneho hosťa veľkú spevácku osobnosť. Pesničku Davida Fostera Přísahám, že jsem to já (The Prayer) naspievali spoločne s Helenou Vondráčkovou. Janis Sidovský na margo spolupráce dodáva: „Helena bola úplne prvou hviezdou, ktorá dala 4 Tenorom príležitosť pred veľkým publikom. Pesnička Přísahám, že jsem to já z filmu Kouzelný meč mala byť pôvodne už na prvom albume. Je to prekrásna pieseň, originálna verzia od Céline Dion a Andreu Bocelliho bola dokonca nominovaná na Oscara a ocenená Grammy i Zlatým glóbusom. Teraz prišiel správny čas zaradiť ju na náš druhý album, pretože Helena ju má vo svojom repertoári s výborným textom Václava Koptu. Zavolal som jej a potešilo ma, že ponuku s nadšením prijala.“

4 Tenori už v októbri vyražajú na rovnomenné koncertné turné. Na jesennom a jarnom turné Láska prý sa v repertoári objavia aj novinky ako Měl jsem rád a mám, Žít podle svého či Píšu vám a samozrejme titulný hit Láska prý. „Program meníme podľa ročných období. Počas adventu zaraďujeme Purpuru, Ave Maria a ďalšie sviatočné skladby. Samozrejme nemôžeme vynechať piesne ako Mně sílu dáš, To je ta chvíle alebo Jdi za štěstím, na ktoré poslucháči čakajú,“ dopĺňa Sidovský.

TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=F3pCMG-vyYA
MULTILINK: https://lnk.to/4TenoriLaskyPry
LYRIC-VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=5-dMRkYrm50 

4 Tenori / Koncerty – aktuálne termíny:
13. 10. České Budějovice
20. 10. Tábor
06. 11. Lanškroun
23. 11. Hořovice
29. 11. Šumperk
06. 12. Vyškov
07. 12. Zbýšov
08. 12. Kutná Hora
11. 12. Jaroměřice nad Rokytnou
12. 12. Rájec-Jestřebí
14. 12. Ústí nad Orlicí
15. 12. Praha – České muzeum hudby (koncert pre BeCharity)
16. 12. Kostelec nad Orlicí
18. 12. Fulnek
19. 12. Třinec
20. 12. Ružomberok

Viac info: https://www.4tenori.cz/koncerty 

Zdroj: TS