3D zážitok z výtvarného umenia ponúka Ašot Haas na výstave v Zoya Gallery.

Pôsobivé svetelné objekty, maľby s 3D efektom či originálne sklenené plastiky, ktoré vytvárajú hru s ilúziou a zavedú diváka do virtuálneho sveta. Mladý slovenský výtvarník Ašot Haas predstaví výber zo svojej desaťročnej tvorby od 12. marca 2013 na výstave v Zoya Gallery. A súčasne uvedie do života aj svoju prvú knihu, ktorá je na vyše 200 stranách vizitkou jeho tvorby. Na vernisáži ju pokrstí významný súčasný výtvarník Rudolf Sikora.

Ašot Haas rozvíril hladiny slovenského výtvarného umenia, keď v roku 2007, ešte ako študent Vysokej školy výtvarných umení, získal prvé miesto v súťaži Galérie Nova za sklo. Odvtedy sa jeho diela dostali na vyše tridsiatku výstav doma aj v zahraničí a zaradili sa aj do zbierok významných galérii.

Fascinuje ho jazyk geometrie, hra s tvarmi, farbami, svetlom, high-tech líniami či kybernetikou. Nerád zotrváva v jednej polohe, využíva zručnosti z rôznych výtvarných oblastí a rád experimentuje. Aj preto už počas štúdií striedal ateliéry – sochárstvo, industriálny dizajn či sklo. Jeho tvorba je charakteristická minimalistickou formou, za ktorou sa skrývajú zložité rovnice. Rád prekračuje hranice ľudského vnímania a divákovi tak ponúka hru s ilúziami či svetelnými efektami.

„Človek nevidí a necíti všetko, žijeme v istom spektre vnímania aj myslenia. Snažím sa vytvárať priestory a objekty, ktoré nemožno vidieť v reálnom svete, prekračujem hranice a vytváram ilúziu novej perspektívy, nového pohľadu,“ povedal Haas. „Každý človek môže moje diela vnímať inak, niekomu sa z nich zatočí hlava, niekoho prenesú do inej sféry, niekto ich pochopí ako metaforu na súčasnosť, v ktorej žijeme či len ako hru. Do diel nevkladám konkrétnu tému, vysielajú rôzne impulzy, pre každého niečo iné. Hlavne by mali v človeku vyvolať nejakú emóciu,“ dodal.

Základom jeho diel sú kruh a štvorec, ktoré rozvíja, zmnožuje, prekrýva, rozoberá či vrství, čím vytvára virtuálne priestory a dosahuje prechod z 2D dimenzie do 3D. V tvorbe prepája najnovšie moderné technológie, ktoré sa používajú v priemysle, výpočtovej technike či kybernetike, s výtvarným umením. Vytvára si ich sám na mieru svojich diel a pomocou nich konštruuje do nových tvarov sklo, plexisklo, kov či prvky na maľbách a grafikách.

„Veľmi ma fascinuje sklo, ponúka obrovské možnosti prejavu tým, že je transparentné, krehké, ťažké, dosť komplikovane sa s ním narába a to ma láka. Kontrast ku sklu je napríklad obyčajný papier. Snažím sa ho povýšiť, dať mu inú hodnotu. V celej tvorbe mám rád kontrasty, nový pohľad na vec,“ povedal.

Ašot Haas predstaví v Zoya Gallery aj najnovšie maľby, ktoré vznikli špeciálne na výstavu. Inšpiráciou sa mu stal samotný výstavný priestor Erdödyho paláca, ktorý je postavený v barokovom štýle. „Moje diela vyzerajú skôr futuristicky, a preto je pre mňa výzvou priniesť ich práve do takéhoto kontrastného priestoru. Sám som zvedavý, ako s ním budú komunikovať,“ povedal.

Výstava potrvá do 10. apríla 2013 v Zoya Gallery v Erdödyho paláci na Ventúrskej 1 v Bratislave.

Viac informácií o tvorbe Ašota Haasa nájdete na: www.xxxx.sk

Zdroj: PR manažérka výstavy Zuzanu Kizákovú,