300: Vzostup impéria: Povstaň za slobodu.

Rok 2007 nám v kinách priniesol úspešný a doslova dokonalý prepis komiksu 300 do filmovej podoby, v tej dobe sa okolo filmu spustila mánia a zaznamenal obrovský úspech. Teraz sme sa dočkali dlho očakávaného pokračovania dopĺňajúceho príbeh vtedajšej bitky o Grécko z prepisu komiksu s názvom Xerxes od Franka Millera.

Príbeh je priamo prepojený z udalosťami prvého filmu 300, keď kráľ Leonidas bráni Termopylský priesmyk pred vpádom perzských vojsk. V tej dobre zas drží obranné línie na mori Themistokles (Sullivan Stapleton) zo skromným zastúpeným Gréckych plavidiel proti veliteľke Artemisii (Eva Green) veliacej rozsiahlemu perzskému námorníctvu.

R3_V10F_72613_CO3_PULLS_01rl_0025

Nerovný námorný boj prvé dni nadmieru vychádza takticky vyspelému Themistoklesovi, ktorý len z pár desiatkami lodí dokáže ničiť svojou dômyselnosťou veľké nemotorné perzské lode. Situácia na mori sa čoraz viac dramatizuje a Peržania robia už čokoľvek aby dokázali preraziť cez obrannú líniu a vpadnúť do Atén.

Themistokles dobre vie že sám zo svojou skupinou obetavých námorníkov neubráni večne dotierajúcich Peržanov a tak jediná cesta k záchrane národa vedie cez zjednotenie Grécka. Hlavnou prioritou je aby na jeho čelo nastúpili udatný hrdý Spartania, nie je už kam už ustupovať, musí povstať celé Grécko proti tyranovi…

300 Vzostup imperia (5)

O filme: Skoro neznámy režisér Noam Murro prevzal oprate nad pokračovaním veľmi úspešného prvého dielu ktorý mal jasný rukopis vizuálneho mága Zacka Snydera (Muž z ocele, Watchmen, Sucker Punch).

Prvá už legendárna komiksovka 300 vznikla v dokonalom vizuálnom prevedení, keď bola pôvodná kreslená predloha doslova políčko po políčku prevedená do úžasného obrazového vizuálu. V dobe vzniku sa okolo filmu strhla doslova mánia a hneď po uvedení prvej ukážky na film sa strhli nadšené reakcie čo malo vplyv aj na výborný štart v kinách a tam to neskončilo, napríklad v USA sa film nakoniec dočkal aj megalomanského úspechu aj v predaji DVD nosičov, kde tržby dokonca presiahli zisky z kín.

R3_V10F_72613_CO3_PULLS_01rl_0026

Suma sumárum celkové celosvetové hrubé tržby filmu vrátane kín, predaja DVD a Blu-ray a vysielacích práv dosiahli hranicu okolo $1miliardy, čo je méta ktorá zaväzuje aby sa nepoľavilo pri tvorbe pokračovania.

Nakoniec režisér Noam Murro naplnil očakávania a natočil veľmi solídne pokračovanie, ktoré sa priblížilo pôvodnému filmu a ponúka ďalšiu zaujímavú etapu v boji o Grécko. Príbeh prenesením na more pochytil nový náboj, iskru, dostal sa do väčších rozsiahlejších bojov. Spoznávame nových hrdinov na čele s Themistoklesom a práve tu u hlavnej postavy začína a končí jediná väčšia výtka.

R3_V10F_72613_CO3_PULLS_01rl_0017.tif

V podstate samo o sebe ide o veľmi zaujímavú strhujúcu osobnosť a veľkého hrdinu, hrdinu ktorý sa nestratí v zástupe bájnych Gréckych legiend ako Achilles, Herkules, Perseus alebo aj Leonidas, nuž ale na túto postavu svojou charizmou nedosahuje herec Sullivan Stapleton. Narozdiel od Leonidasa v bravúrnom prevedení Gerarda Butlera, Stapleton aj keď sa snaží akokoľvek nedosiahne na pompézny výkon aký by si jeho postava zaslúžila, jednoducho patrične nestrhne. Práve skôr jeho konkurentka Eva Green ako Artemisia si viac kradla film pre seba, jej despotická postava mala skutočné grády a nechýbalo pri jej vnadách ani nejaké to „jemné“ erotické iskrenie.

Príbeh v danom členení asi najviac upúta vo svojej prvej tretine, kde už samým úvodom príde na pompézny útok pri meste Marathón (490 pred n.l.), udalosťou ešte 10 rokov pred vpádom Xerxesa. Keď sa udatný Aténčania s Themistoklesom bránili pred vpádom Perzského námorníctva pod vedením kráľa Dariusa otca Xerxesa. Táto bitka asi najviac zarezonuje a s 3D efektami má aj patričnú atmosféru, keď smerom k divákovi lietajú určité predmety, úlomky či špliecha „digitálna“ krv.

300: BATTLE OF ARTEMESIUM

Dej potom mierne spomalí, lebo miestami príde aj na nejaké to nevyhnutné filozofovanie, intrigy, či dokonca aj návrat postavy zradného Ephialtesa ale tradične po etapách nám najviac obohatia príbeh strhujúce súboje a šikovné strategické manévrovania na mori, samotný záver filmu je určitým vygradovaným vyvrcholením a len podčiarkne pompézny návrat nabudených Grékov, čo nám ako divákovi prinesie príjemné zimomriavky. Po technickej stránke ide opäť o brilantné temné komiksové prevedenie, kde svoje malebné podfarbenie urobia dolaďujúce filtre, epické trikové sekvencie len viac približujú úžasnú atmosféru. Po dlhšej dobe konečne film ktorý sa oplatí vidieť v 3D verzii v kine.

Hodnotenie filmu: 85%
Originálny názov filmu: 300: Rise of An Empire
Komerčný ohlas filmu 300: Vzostup impéria (k 16.03.2014):
Rozpočet: $110 miliónov
Otvárací víkend v USA: $45,038,460
Tržby v USA: $83,743,935
Tržby mimo USA: $158,000,000
Tržby Celosvetovo: $241,743,935

Poznámka: Film sa v podstate zaplatil za necelé dva týždne premietania, takže je viac než isté že sa v tejto komiksovej sérii bude pokračovať.

pre porovnanie:
film 300 (2006 -rok vzniku)
zarobil v USA: $210,614,939 Celosvetovo: $456,068,181  (Rozpočet: $65 miliónov)
k tomu tržba z USA za predaj DVD nosičov $262,542,111

V Slovenských kinách od 6.3.2014

300 Vzostup imperia

Napísal: Matúš Gajdošech